حضرت امام خمینی(ره) در دوم اردیبهشت سال۵۸ رسما فرمان تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را صادر کردند. رییس دولت موقت که اداره کشور را در دست داشت نیز تاکید می‌کرد که اگر می‌خواهد مجموعه‌ای با عنوان سپاه پاسداران تشکیل شود باید زیر نظر دولت باشد.

بازوی توانمند آبادانی و امنیت نظام

آگاه: اما نیروهای انقلاب از همان ابتدا به‌دنبال اجرای فرمان امام‌ خمینی(ره) بودند و تاکید داشتند مجموعه انقلابی سپاه پاسداران باید زیر نظر ولی‌فقیه باشد؛ درنهایت با رایزنی‌هایی که انجام شد مقرر شد، سپاه پاسداران باید زیر نظر ولی‌فقیه باشد؛ بنابراین اولین حکم شورای فرماندهی سپاه، ازسوی شورای انقلاب و با تایید امام صادر شد.
بر این اساس، در دوم اردیبهشت‌ سال‌۱۳۵۸ بود که امام‌خمینی(ره) طی فرمانی به شورای انقلاب رسما تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را اعلام کردند و شورای انقلاب نیز شورای فرماندهی سپاه را تشکیل دادند تا به‌واسطه آن بتوانند اقدامات لازم را در سامان‌دهی این نهاد انقلابی انجام دهند. براین‌اساس در اساسنامه سپاه نیز پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن عنوان شده که نشان می‌داد فعالیت‌های سپاه پاسداران فقط معطوف به ماموریت‌های نظامی نمی‌شود؛ از این رو از زمان اعلام موجودیت تا به امروز سربازان سبزپوش سپاه انقلاب در حوزه‌های امنیتی، فرهنگی و آبادانی خدمات ارزنده‌ای برای انقلاب انجام داده‌اند و همچنان درحال خدمت به مردم و نظام اسلامی هستند.

فعالیت‌های سپاه در ابعاد زندگی مردم ملموس است
جواد منصوری، اولین فرمانده سپاه با بیان اینکه از ابتدایی که سپاه تشکیل شد و اعلام موجودیت کرد روزبه‌روز دشمن انواع اهانت‌ها و تحلیل‌ها را به سطح سپاه روا داشت؛ به‌همین‌دلیل می‌توان گفت نقش مثبت و تاثیرگذار سپاه در حفظ و حراست از انقلاب موفق بوده است، گفت: سپاه تنها بحث امنیتی، اطلاعاتی و دفاعی را برعهده ندارد، بلکه در مباحث سازندگی، امور فرهنگی و اجتماعی نقش تاثیرگذاری ایفا کرده است، همچنین سپاه توانسته خدمات قابل‌توجهی را به مردم، کشور و انقلاب ارائه کند و در روستاها و شهرستان‌ها نیز خدمات سپاه ملموس بوده و نقش سپاه قبل، حین و بعد از جنگ قابل مشاهده است. وی تاکید کرد: موفقیت و نقش تاثیرگذار سپاه پاسداران با درایت نیروهای انقلابی شکل گرفت. سپاه پاسداران از همه نیروهای نظامی دنیا متفاوت است، یعنی یک نیروی صرفا مسلح امنیتی دفاعی نیست و در تمام ابعاد مختلف زندگی مردم در کنار آنها بوده است و تشکیلات بی‌نظیری را در دنیا شامل می‌شود. 
سوم شعبان به‌دلیل میلاد حضرت امام‌حسین(ع) که به‌عنوان نماد ایثار و شجاعت در اسلام شناخته می‌شود، روز پاسدار و چهارم شعبان ولادت حضرت ابوالفضل العباس(ع) روز جانباز نامگذاری شده‌اند. باتوجه‌به اینکه در روز سپاه به سر می‌بریم بر آن شدیم به فعالیت‌ها و خدمات فرزندان انقلاب اسلامی در سه حوزه اصلی خود نگاهی بیندازیم.

سپاه و ۸ سال دفاع مقدس
هشت سال دفاع‌مقدس یکی از عرصه‌های جاودانه درخشش سبزپوشان حافظ امنیت و اقتدار ایران بود که در کنار سایر نیروهای نظامی کشور، رویاهای دشمن بعثی را به کابوسی برای صدام تبدیل کردند.
انجام ۲۷عملیات مشترک با ارتش، تدارک و اجرای ۵۵عملیات مستقل، طراحی و اجرای عملیات‌های معجزه‌آسا، خنثی‌سازی طراحی‌های کودتا ازجمله نوژه، تامین امنیت داخلی کشور و مبارزه مستمر با گروهک‌های ضدانقلاب در طول جنگ‌تحمیلی، درخشش در جنگ نفتکش‌ها، نقش محوری در آزادسازی مناطق اشغال‌شده، آغاز جهاد خودکفایی در تولید تسلیحات موردنیاز کشور ازجمله در حوزه موشکی، تربیت نیروی انسانی زبده در حوزه نظامی و ثبت رکوردهای جدید در طول جنگ‌های کلاسیک جهان با اقدام‌هایی ازجمله «عبور از اروند» و «فتح فاو» از مهم‌ترین اقدام سپاه انقلاب بود.
با پایان جنگ‌تحمیلی، سپاه پاسداران وارد عرصه‌های متنوع خدمت‌رسانی به مردم ایران شد که سازندگی کشور، از مهم‌ترین این عرصه‌ها به‌حساب می‌آید. سپاه در این عرصه استفاده بهینه از منابع و امکانات اقتصادی و عمرانی موجود در این نهاد و مشارکت در اجرای برنامه‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را در دستورکار قرار داد و تاکنون کارنامه موفقی در این حوزه داشته‌ است.
سپاه پاسداران در این حوزه حرف زیادی برای گفتن دارد و پروژه‌های شاخص زیادی را به‌واسطه قرارگاه خاتم‌الانبیاء به انجام رسانده که یکی از برجسته‌ترین‌های آن احداث پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس با اتکا بر نیروهای بومی کشور بوده است.
اجرای طرح‌های عمرانی بزرگ و محوری در سراسر کشور، ساخت سکوی گازی مشترک با قطر، اجرای پروژه‌های بزرگ داخلی و بی‌نیاز کردن کشور از پیمانکاران خارجی، تبدیل ایران از «واردکننده بنزین» به صادرکننده این محصول با ساخت پالایشگاه بنزین «ستاره خلیج‌فارس» با استفاده از پیمانکاران ایرانی، مشارکت موثر در سدسازی و ساخت سد عظیم کرخه، اجرای طرح راهبردی در حوزه قطعه‌سازی و تامین نیاز صنایع بومی، تضمین روند صادرات انرژی ایران در اقیانوس‌ها با انجام اقدام‌های امنیتی موثر ازجمله توقیف نفتکش انگلیسی و تامین امنیت صیادان ایرانی و نفتکش‌ها در دریاها از دیگر فعالیت‌های سپاه در دوره «سازندگی» به حساب می‌آید.

سپاه، تحریم اتحادیه اروپا و ادامه خدمت به انقلاب و مردم
خدمت به انقلاب و آبادانی کشور ازسوی سپاه با گارد شدید اروپایی‌ها روبه‌رو شد و پارلمان اروپا در اقدامی خصمانه نام سپاه‌پاسداران را در فهرست ادعایی «سازمان‌های تروریستی» قرار داد. بااین‌حال سربازان مردم و رهبری در سپاه یک روز از مسیر خدمت خارج نشدند و همانند سال۵۷ محکم کمربندهای خود را برای سازندگی و پیشرفت نظامی بسته‌اند. در همین راستا، شهر جدید موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ۲۱دی با حضور سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه و سردار حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه رونمایی شد.
از سوی دیگر، سپاهی‌ها در امنیت منطقه‌ای با محوریت نیروی قدس نقش پررنگی ایفا می‌کنند که می‌توان به مهم‌ترین این اقدامات ازجمله راهبردعملیات نابودی داعش در عراق، عملیات عین‌الاسد [پس از شهادت سردار قاسم سلیمانی]، عملیات‌های وعده صادق ۱ و ۲، حضور مستشاران نظامی در لبنان، سوریه و عراق و سازماندهی حشدالشعبی در عراق برای مقابله موثر با تروریست‌های منطقه‌ای، مشارکت راهبردی با حزب‌الله لبنان به‌منظور مهار تهدیدهای تروریستی رژیم صهیونیستی، ایجاد برتری راهبردی در تنگه «باب‌المندب» به‌منظور مقابله با اقدام‌های مخرب عربستان‌سعودی، تامین امنیت در آب‌های سرزمینی ایران و مقابله با نیروهای فرامنطقه‌ای، مقابله موثر با پهپادهای آمریکایی و صهیونیستی، مبارزه موثر با تروریست‌ها در پاکستان و افغانستان، منکوب‌کردن گروهک‌های تروریست و تجزیه‌طلب در شمال‌غرب کشور اشاره کرد.
برگزاری اردوهای سازندگی ازسوی پایگاه‌های بسیج محلات، دانشگاه‌ها، ادارات، اقشار، اصناف و... و اعزام داوطلبان بسیجی به مناطق محروم کشور برای انجام امور عمرانی مانند راهسازی، احداث یا تعمیر خانه مستمندان، مساجد، خانه‌های عالم، حمام، زیرساخت‌های روستا و از این قبیل در کنار انجام فعالیت‌های فرهنگی با هدف بهبود شرایط زندگی مردم این مناطق به همت سپاه انجام می‌شود؛ سپاه می‌خواهد از این طریق، غبار محرومیت را از مناطق محروم بزداید.

کرونا و نقش‌آفرینی سپاه
در سال۱۳۹۸ با فراگیری ویروس منحوس کرونا و واهمه‌ای که سازمان بهداشت جهانی درمورد این ویروس در دل مردم انداخت، زندگی عادی مردم به‌طورکلی مختل شد. وضعیت به شکلی بود که بسیاری از مردم با شنیدن مبتلاشدن به کرونا از ترس جان به جان‌آفرین تسلیم می‌کردند.
اجرای طرح شهید سلیمانی برای شناسایی بیماران کرونایی به‌منظور انجام اقدامات لازم برای پیشگیری از شیوع بیشتر بیماری، کمک مالی و معیشتی به اقشار آسیب‌دیده از همه‌گیری کرونا و همچنین نیازمندانی که با شیوع این ویروس آسیب بیشتری دیده بودند و احداث بیمارستان‌های صحرایی برای درمان بیماران کرونایی اقدامات قابل‌ذکر سپاه در این ایام بود.
سپاه بعد از وارد شدن واکسن‌های کرونا با روی‌کارآمدن دولت سیزدهم، با بسیج کردن نیروهای خود در کنار کادر بهداشت و درمان بنا بر اعلام نیاز متخصصان علوم پزشکی به واکسیناسیون کشور، جهاد واکسیناسیون به راه انداخت و با راه‌اندازی مراکز سیار واکسیناسیون و اعزام نیروهای خود به نقاط دوردست در بازه زمانی کوتاهی واکسیناسیون کرونا را در کشور به انجام رساند.

دیدگاه فرمانده کل قوا درباره سپاه
فرمانده کل قوا سال۱۴۰۲ در دیدار با فرماندهان سپاه درباره فعالیت‌های این نهاد، فرموده بودند: «سپاه در درون خودش متوقف نماند، توانایی‌های خودش را روزبه‌روز افزایش داد؛ هم با همت درونی خود سپاه، هم با همکاری فراسازمانی‌ای که انجام گرفت. این افزایش توانمندی‌ها را فقط به چشم اینکه ما سلاح ذخیره می‌کنیم و سلاح زیاد می‌کنیم و نوآوری می‌کنیم نباید دید؛ معنایش بازدارندگی کشور است، معنایش حفظ امنیت کشور است. دشمن وقتی احساس کند شما ضعیف‌اید، تشویق می‌شود به حمله؛ وقتی احساس کند شما نیرومند هستید، اگر قصد حمله هم داشته باشد، مجبور می‌شود تجدیدنظر کند.»مروری بر چهار دهه فعالیت‌های سپاه نقش‌آفرینی‌های تحسین‌برانگیز این مجموعه را نشان می‌دهد که همواره دستاوردهایی گرانسنگ برای ملتِ ما به ارمغان داشته و حقیقتا بازوی توانمند اقتدار و امنیت نظام و سرمایه‌ای پایان‌ناپذیر برای کشور است. با تخریب‌ها و تحریم‌ها سپاه متوقف نمی‌شود.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.