به گزارش خبرنگار گروه سیاست آگاه؛ رسیدگی به موضوع CFT و پالرمو که حل آن می‌تواند زمینه خروج ایران از لیست سیاه FATF را فراهم کند ازسوی مجمع تشخیص مصلحت نظام درحال انجام است. این دو موضوع از روز هفتم بهمن در مجمع آغاز شده و گفته می‌شود در هفته جاری تعیین تکلیف خواهد شد.

همفکری برای FATF

آگاه: نخستین‌بار عبدالناصر همتی، اخباری از جدی‌شدن رسیدگی به موضوع CFT و پالرمو را مطرح و در ادامه رییس‌جمهور نیز در جمع اعضای اتاق بازرگانی آن را تایید کرد و درنهایت دهنوی، رییس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی نظام هم در بیان جزئیات نامه رییس‌جمهور به رهبر انقلاب درباره اف‌ای‌تی‌اف گفت: «رهبر انقلاب صرفا با بررسی مجدد اف‌ای‌تی‌اف موافقت کردند.»
اینکه در فضای کلی مجمع چه دیدگاهی در این زمینه دارد، هنوز کاملا مشخص نیست اما واکنش‌های نسبتا مثبت، این برداشت را ایجاد کرده که آرای مجمع به نفع تصویب این لوایح سنگینی می‌کند، چراکه ابتدا، سخنگوی مجمع در حساب کاربری خود از بررسی لوایح سی‌اف‌تی و پالرمو خبر داد و در ادامه، علی لاریجانی، عضو این مجمع بیان کرد که امیدواریم نتیجه بررسی‌ها به‌نفع کشور باشد.
بااین‌حال روز گذشته، نمایندگان مجلس مسئله FATF را که هم‌اکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد مورد بررسی قرار دادند. این بررسی‌ها درحالی صورت گرفت که پیش‌تر محمدباقر قالیباف تاکید داشت که مجلس وظیفه‌ای در قبال FATF ندارد.
سخنگوی هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به جزئیات مذاکرات مجلس در این بخش روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: لوایح الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون‌های بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) و مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو) در مجلس دهم مورد تصویب نمایندگان وقت قرار گرفت و باتوجه‌به اینکه شورای نگهبان آن را رد کرد با اصرار مجلس وقت به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد و باتوجه‌به پایان مهلت رسیدگی بار دیگر در دستورکار قرار گرفته و امروز در دستورکار مجمع تشخیص مصلحت نظام است.عباس گودرزی با بیان اینکه مجلس شأنی برای تصمیم‌گیری مجدد در این خصوص ندارد، ادامه داد: باتوجه‌به اینکه مجلس خانه ملت است و باید در حوزه‌های مختلف و تصمیمات کشور اظهارنظر کند و تاثیرگذار باشد، امروز نشستی با حضور مرکز پژوهش‌های مجلس و سایر نمایندگان برگزار شد. کارشناسان مرکز پژوهش‌ها و رؤسای کمیسیون‌های ذی‌ربط و برخی نمایندگان اظهاراتی کردند و ابعاد و ماهیت FATF مورد بررسی قرار گرفت.
گودرزی افزود: در سنوات گذشته، دولت‌های وقت از ۴۱اقدام ۳۹مورد را پذیرفتند که البته دو اقدام به‌خاطر قانون داخلی موجود و حق تحفظ که برای خود قائل بودیم مورد توافق آنها قرار نگرفت و اعلام کردند که باید مجدد مصوبه ارائه دهیم که همین امر به مسئله امروز کشور درخصوصFATF  تبدیل شده است.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم بیان کرد: نکته مورداهمیتی که موردتاکید نمایندگان قرار دارد این است که عمده عدم مبادلات پولی و بانکی متاثر از تحریم‌های ثانویه ایالات‌متحده آمریکاست و FATF گرهی از مشکلات اقتصادی کشور باز نخواهد کرد و آنچه اهمیت دارد اینکه دولتمردان ما نباید اقتصاد و معیشت را به این مباحث گره بزنند، چراکه دولت وقت ۳۹اقدام از ۴۱مورد را پذیرفته است و ۳۷مورد را نیز آنها قبول دارند؛ اما سوال اینجاست که آیا آنها توانسته‌اند تا این حد هم گرهی از مشکلات باز کنند؟
سخنگوی هیات‌رییسه مجلس یادآور شد: ازآنجاکه این گروه یک نهاد سیاسی و امنیتی است آنها می‌خواهند اراده استراتژیک جمهوری اسلامی ایران را مخدوش کنند و استقلال ملت ایران راهدف قرار داده‌اند و قصد دارند تا علاوه‌بر تحمیل تحریم‌های فلج‌کننده، از این طریق بتوانند به راه‌های دورزدن تحریم دست پیدا بکنند.گودرزی گفت: مجلس شورای اسلامی تاکید دارد که دولت با نگاه به ظرفیت‌های داخل کشور و با اتکا به نقاط قوتی که در درون کشور وجود دارد و تجربه‌هایی که پیش روی ماست، مناسبات اقتصادی را به زلف اراده دشمنان گره نزند و محکم در مسیر حل مسائل قدم بردارد؛ البته ما در کنار تلاش برای لغو تحریم‌ها از طریق مذاکره حتما باید درراستای خنثی‌سازی و بی‌اثر کردن تحریم‌ها هم قدم برداریم که این در واقع استراتژی و راهبرد نظام است.
از سوی دیگر، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام ۷بهمن درباره فرآیند بررسی لوایح پالرمو و CFTدر کمیسیون مشترک مجمع گفته بود؛ ۱۵نفر از اعضای سه کمیسیون اصلی مجمع (کمیسیون سیاسی، امنیتی و دفاعی، کمیسیون اقتصادی، بازرگانی و اداری و کمیسیون حقوق و قضایی) که از اعضای مجمع تشخیص هستند، به ریاست آیت‌الله آملی لاریجانی و با حضور دبیر مجمع تشخیص، دبیر شورای امنیت ملی، رییس بانک مرکزی، معاون وزیر اقتصاد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در این کمیسیون حضور خواهند داشت.
وی درخصوص فرآیند رأی‌گیری و اعلام نظر نهایی اعضا گفت: ازآنجاکه این موضوع با منافع ملی گره خورده است، نیاز به بررسی دقیق کارشناسی وجود دارد؛ لذا نظر اعضای کمیسیون مشترک بر این است که همه ابعاد مسئله با دقت کامل مورد بررسی کارشناسانه قرار بگیرد.بااین‌حال عضو دیگر هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی درباره جلسه روز گذشته مجلس نیز گفت: این جلسه غیرعلنی، در راستای همفکری و رسیدن به وحدت‌نظر و نظرات مشترک و کسب اطلاعات بیشتر و جلسه‌ای برای بحث و تبادل‌نظر بود و در آن هیچ تصمیم‌گیری صورت نگرفت، چون اساسا در این مرحله مجلس در مقام تصمیم‌گیری نیست و رسیدگی به آن از اختیار مجلس خارج است.
احمد نادری یادآور شد: باتوجه‌به اینکه در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام، قالیباف، رییس مجلس از جایگاه حقوقی حضور دارد، وی در ابتدای جلسه به بیان توضیحات کوتاهی پرداخت.
بااین‌حال بررسی لوایح CFT و پالرمو همچنان منتقدان جدی نیز در مجلس داشته و اما سخنگوی شورای نگهبان در تازه‌ترین اظهارنظر خود درباره بررسی این لوایح در مجمع به مهر گفت: باتوجه‌به اینکه این موضوع یک‌بار در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و شورای نگهبان هم نسبت‌به آن اظهارنظر کرد و موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد، طبیعتا الان تصمیم‌گیری نهایی در این مورد در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی بیان کرد: البته اینکه نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت‌به این دو لوایح به‌صورت ماهوی چه خواهد بود، طبیعتا یک جایی ممکن است خودش نظر نهایی را دهد و یک جایی ممکن است نیاز به ورود مجلس باشد اما تصمیم‌گیری درباره این موضوع باتوجه‌به نظام و ساختار حقوقی ما الان در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی موسوم به پالرمو از ۱۸۰کشور متعهد می‌خواهد تا درخصوص جلوگیری از قاچاق انسان و جلوگیری از ساخت و قاچاق سلاح گرم و اجزای آن تلاش کنند. کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم موسوم به سی اف تی (CFT) نیز یک کنوانسیون بین‌المللی است که به‌منظور مقابله با تامین مالی تروریسم ازسوی سازمان ملل متحد تصویب شده است. تصویب این لایحه ازجمله شرایط حذف دائم ایران از لیست سیاه FATF یا گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.