به گزارش آگاه:کاظم غریبآبادی صبح امروز ۱۷ دی ۱۴۰۲ در نخستین همایش بینالمللی مرد میدان حقوق بشر که در تالار ایوان شمس برگزار شد، گفت: شهید سلیمانی ولایتپذیری و مردمداری را به خوبی درک کرده بود. او بدون هیچ چشم داشتی در کنار مردمی بود که به بلاهای طبیعی دچار میشدند.
وی افزود: ماموریت شهید سلیمانی استراتژیست بزرگ نظامی بود. او درک صحیحی از منطقه داشت از همین رو طراحی های راهبردی او در کنار راهبردهای سیاسی او اثرگذار و موفق بود.
غریبآبادی گفت: اگر با داعش در سوریه و عراق نمیجنگیدیم باید در ایران میجنگیدیم؛ گروهک تروریستی داعش در منطقه توسط رژیم آمریکا و کشورهای همپیمان او ایجاد و تقویت شد. آن ها در منطقه از داعش حمایت می کردند و در مجامع بین المللی از تصویر داعش برای مسلمان هراسی استفاده میکردند.
دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به ویژگیهای شهید حاج قاسم سلیمانی اظهار خاطرنشان کرد: ولایت پذیری به عنوان یک ویژگی کلیدی این شهید عالیمقام بود زیرا اعتقاد داریم ولیفقیه مهمترین نعمت برای جمهوری اسلامی ایران است و در اوج بحرانها تدابیر هوشمندانه و داهیانه رهبر معظم انقلاب ما را از بحرانهای داخلی و خارجی عبور داده است.
وی ادامه داد: مردم داری دیگر ویژگی حاج قاسم سلیمانی بود و در برخی بلایای طبیعی وقتی مردم گرفتار میشدند، بدون هیچ چشمداشت و علی رغم گرفتاریها و مسئولیتهای فراملی در کنار مردم حضور داشت و هیچ گاه از کنار مردم بودن غافل نشد.
وی افزود: شجاعت و بیباکی در مبارزه با تروریسم یکی از ویژگیهای مهم شهید والامقام حاج قاسم سلیمانی بود و او نه از راه دور و در اتاق عملیات بلکه در میدان و در کنار رزمندگان مشغول مبارزه بود و خدمات گستردهای به ایران و مردم منطقه داشت و اگر او در سوریه و عراق نمیجنگنید باید در داخل شهرهای خودمان مبارزه میکردیم بنابراین خدمت بزرگ حاج قاسم برقراری امنیت بود.
غریبآبادی بیان کرد: داعش توسط آمریکا و همپیمانان او در منطقه ایجاد شد اما مقابله آنها ائتلافی با همراهی برخی کشورها در منطقه تشکیل دادند که به واقع برای مقابله با آنها نبود بلکه برای نجات داعش بود.
دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: دفاع و حمایت از محور مقاومت ویژگی برجسته دیگر حاج قاسم سلیمانی بود و باید گفت که محور مقاومت مدیون تلاشها و مجاهدتهای حاج قاسم سلیمانی است.
وی اقدامات حاج قاسم سلیمانی را خدمت بزرگی به اسلام و مسلمانان دانست و افزود: آمریکاییها داعش را ایجاد و پشتیبانی کردند تا از اقدامات وحشیانه داعش برای لکهدار کردن نام اسلام و مسلمانان استفاده کنند و وقتی فردی مانند شهید حاج قاسم سلیمانی مقابل این جریان ایستاد، پیام مهمی داشت یعنی ما هم با سواستفاده از عنوان اسلام و مسلمانان مخالف هستیم و این خدمت بزرگ حاج قاسم بود.
غریبآبادی گفت: ارتقای جایگاه راهبردی جمهوری اسلامی ایران در منطقه از دیگر خدمات حاج قاسم سلیمانی بود زیرا نشان داد که اقدامات جمهوری اسلامی ایران در عراق و سوریه در جهت مداخله نیست بلکه نقش مثبت جمهوری اسلامی ایران و برای کمک به دولتها و مردم منطقه بوده است.
ترور حاج قاسم نقض همه قواعد بین المللی بود
دبیر ستاد حقوق بشر با بیان اینکه شهید حاج قاسم سلیمانی یک مکتب و مسیر بود، افزود: اقدام آمریکا در ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و همرزمانش کاملا جنایتکارانه و نقض همه قواعد بینالملل و منشور ملل متحد است.
وی با اشاره به گزارش گزارشگر ویژه کالامرد در سال ۲۰۲۰ گفت: براساس آنچه که در این گزارش به صراحت بیان شده است، اقدام آمریکا نقض منشور ملل متحد، نقض استانداردهای اصل منع توسل به زور و نقض قوانین و حقوق بینالملل بوده است همچنین بهانه اینکه آمریکا ها مدعی شدند که اقدامات حاج قاسم سلیمانی تروریستی بوده است، بهانهای غیرقانونی است.
غریبآبادی با اشاره به کنوانسیون ۱۹۷۳ به عنوان یک ظرفیت بینالمللی برای پیگیری پرونده حاج قاسم سلیمانی در بعد بینالمللی افزود: آمریکا و ایران هر دو عضو آن است و بر اساس این کنوانسیون ، همه مقامات و کارمندان و دیپلماتهاژ کشور اگر در مأموریت در کشور دیگر باشند و در آن کشور کسی مرتکب تعرض یا قتل آنها شود، جرم تلقی میشود و آمریکاییها این کنوانسیون را نقض کردهاند و حتی حاکمیت عراق را نیز نقض کردهاند.
وی ادامه داد: البته این کنوانسیون یک استثناء هم دارد و اینکه اگر آن اقدام با رضایت دولت میزبان صورت گرفته باشد، پذیرفته شده است اما در این جنایت به هیچ وجه اینگونه نبوده و عراق بلافاصله به دبیر کل سازمان ملل متحد و شورای امنیت نامه ارسال کردند و خواهان پیگیری و محکومیت اقدام آمریکا شدند.
غریبآبادی به مباحث قضایی اشاره کرد و افزود: از همان سال اول سه مسیر باید طی میشد و پیگیری در محاکم داخلی و خارجی (عراق به عنوان محل وقوع جرم) و در بعد بینالمللی در دستور کار قرار گرفت.
پیگیری پرونده ترور در محاکم داخلی
دبیر ستاد حقوق بشر درباره اقدامات و پیگیریها در محاکم داخلی اظهار داشت: در ایران صدور کیفرخواست طول کشید چون تحقیقات گسترده و دقیقی باید انجام شد که در نهایت در اردیبهشت امسال کیفرخواست صادر و به دادگستری استان تهران ارسال شد و براساس آن ، دو اتهام اصلی اقدام تروریستی منتهی به قتل عمد و تامین مالی بود.
پرونده ترور شهید سلیمانی 96 متهم آمریکایی دارد
وی ادامه داد: این پرونده کیفری ۹۶ متهم آمریکایی داشت که برای ۲۶ نفر منع تعقیب صادر شد و ۷۳ متهم دیگر کیفرخواست دارند و البته پرونده منحصر به آمریکایی ها نیست بلکه اشخاص حقیقی و حقوقی پنج الی شش کشور دیگر هم هستند که تصمیم گرفته شد ابتدا به اتهامات متهمان آمریکایی رسیدگی شود.
معاون امور بینالملل قوه قضاییه بیان کرد: اقدامات ۲ کشور غربی انگلیس و آلمان نیز در این پرونده مطرح است و نیابت قضایی برای آنها ارسال شده است اما همکاری ندارند و براساس آنچه در رسانههای آلمانی آمده است پایگاه آلمان باید پاسخگو باشد هر چند که درست است که آن پایگاه در دست آمریکایی ها قرار داشته اما به هرحال آلمان باید در این زمینه پاسخ دهد.
به گفته غریبآبادی دادگاه کیفری رسیدگی به پرونده شهید سلیمانی مرکب از سه قاضی به زودی تعیین وقت رسیدگی خواهد شد و اوایل سال آینده نخستین جلسه دادگاه برگزار میشود.
معاون امور بینالملل قوه قضاییه به پیگیریهای قضایی در عراق اشاره کرد و افزود: تحقیقات در عراق ادامه دارد و همواه از مقامات عراقی تسریع در تکمیل تحقیقات و صدور کیفرخواست را خواستار هستیم و اخیرا که مقامات عراقی در تهران حاضر شدند، قول دادند که به زودی تحقیقات تمام خواهد شد و شاهد رسیدگی قضایی در عراق نیز خواهیم بود.
غریبآبادی درباره اقدامات قضایی در بعد بینالمللی اظهار داشت: این امر در دولت در حال پیگیری است و باید موضوع و اصل بیکیفرمانی مورد تاکید قرار گیرد.
تصمیم گرفته شد تا دولت از ظرفیت کنوانسیون ۱۹۷۳ استفاده کند که در این راستا فرایند مکاتبات دیپلماتیک انجام شده و مهلتهایی مقرر شده است تا پس از انقضای مهلت های مقرر، طرح دیوان بینالمللی دادگستری انجام شود.
دبیر ستاد حقوق بشر تصریح کرد: فرایندها طولانی شده است و هرچند در دو سال اخیر اقدامات خوبی انجام شد اما باید گفت که همه اطلاعات را در اختیار نداشتیم، چهار دور گفتگو با عراق انجام شد و مستندات بسیاری رد و بدل شد به عنوان نمونه اطلاعات مربوط به تعدادی از عراقیها که در این پرونده مظنون هستند در اختیار طرف عراقی قرار گرفت همچنین آنها نیز اطلاعات و مستندات خوبی به ما ارائه دادند.
غریبآبادی تاکید کرد که هدف از مجموعه اقدامات حقوقی و قضایی باید این باشد که با خوی جنایتکارانه آمریکا مقابله و همه ظرفیتها باید در این راستا فعال شود و انتقام از آنها باید در حوزههای مختلف مورد پیگیری قرار گیرد.
همچنین کاظم غریبآبادی، دبیر ستاد حقوق بشر و معاون امور بینالملل قوه قضاییه در حاشیه این مراسم و در جمع خبرنگاران گفت: تمامی تشریفات قانونی طی شده و به زودی اولین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده شهید سلیمانی برگزار خواهد شد. ما به دنبال رسیدگی عادلانه و هم حکم متناسب با جنایتی که این جنایت انجام داده اند هستیم. آن ها به این جنایت اقرار کردند و آن شاالله به زودی شاهد اجرای عدالت باشیم.
غریب آبادی در خصوص نقض حقوق بشر توسط کشورهای مدعی حقوق بشر بیان کرد: متاسفانه حقوق بشر توسط کشورهای غربی تبدیل به ابزار سیاسی شده است. کشورهایی همچون آمریکا و کشورهای غربی که خود مدعی حقوق بشر هستند. این کشورها تنها شعار حمایت از حقوق بشر را میدهند و در عمل اعتقادی به آن ندارند. برخی افراد این موضوع را باور نمیکردند اما پس از سکوت این کشورها در برابر جنایت های رژیم صهیونیستی که در غزه انجام داد و حجم کشتاری که در این مدت کوتاه انجام داد، زنان و کودکان در بین کشته شدگان بیشتر بودند و حتی از رژیم صهیونیستی حمایت کردند. که این امر واقعیت را بر همگان روشن ساخت.
وی افزود: سکوت کشورهای مدعی حقوق بشر و حمایت آن ها از جنایت های رژیم صهیونیستی نشان میدهد که حقوق بشر برای آنها ابزاری برا تحت فشار قرار دادن کشورهای مستقل و هم برای دستیابی به اهداف سیاسی خودشان است. انسانیت و جان انسان های بی گناه برای آن ها هیچ ارزشی ندارد و این موضوع جای تاسف دارد. سازمان های بین المللی نیز دست کمی از کشورهای غربی و آمریکا ندارند. متاسفانه این سازمانها نیز سکوت اختیار کرده و آبرو حیثیت سازمان های حقوق بشری بینالمللی نیز در موضوع غزه بر باد رفته است.
غریب آبادی با اشاره به کنوانسیون ۱۹۷۳ گفت: دولت فرایند پیگیری پرونده شهید سلیمانی را از طریق این کنوانسیون آغاز کرده و تصمیمات لازم از سوی وزارت امور خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری اتخاذ شده و یادداشت های دیپلماتیک به آمریکا ارسال شده است و به محض منقضی شدن مهلت مقرر و عدم پاسخگویی کشور امریکا فرایند های بعدی که منتهی به ارجاع این دعوا به دیوان بینالمللی دادگستری میشود، آغاز خواهد شد.
وی افزود: بر اساس کنوانسیون ۱۹۷۳ الزام استرداد این متهمین است ما از کشور امریکا خواستیم مسترد کند، اگر مسترد نکنند، باید در آمریکا این افراد محاکمه شوند. تا کنون آمریکا هیچ یک از این موارد را قبول نکرده که این بر اساس کنوانسیون ۱۹۷۳ نشان دهنده اختلاف است، شهید حاج قاسم شخصیت دیپلماتیک تحت حمایت این کنوانسیون بود؛ زیرا او به دعوت نخست وزیر عراق وارد این کشور شده بود و مستندات این موضوع موجود است. آمریکا این موضوع را نقض کرده و به زودی فرایند کنوانسیون ۱۹۷۳ طی خواهد شد و این پرونده به دیوان بینالمللی دادگستری ارسال خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص همکاری برخی از دولت مردان سابق عراق در ترور شهید سلیمانی گفت: این موضوع را باید از مقامات عراق بپرسید. کمیته مشترک داریم، تبادل اطلاعات هم داریم، ۱۹نفر از مظنونین عراقی که مستنداتی در خصوص آن وجود داشت برای نظام قضائی عراق ارسال کرده ایم. مسئولان قضایی عراق درخصوص این ۱۹ نفر باید تحقیق کنند؛ همچنین دستگاه قضایی عراق نیز تعداد متهم شناسایی کرده است. البته تعدادی از خانواده شهدانیز علیه مسئولین عراق طرح دعوا کرده اند؛ تحقیقات لازم دراین رابطه و تکمیل پرونده ها بر عهده نظام قضائی عراق است.
منبع: فارس
نظر شما