آگاه: طبق ترتیبات مرسوم، رییس مجلس شورای اسلامی در ابتدای جلسه دیروز به نطق پیش از دستور پرداخت تا به نوعی برنامه نهاد قانونگذاری کشور در سال پیش رو و همچنین سازوکارهای آن برای تحقق «شعار سرمایهگذاری» برای تولید نیز مشخص شود.
رییس مجلس شورای اسلامی که در ابتدای نطق خود به موضوع حضور پرشور مردم در روز قدس نیز اشاره داشت در ادامه به نکات مهم در راستای تحقق شعار سال پرداخت. قالیباف متذکر شد: بدتر از مواجهه شعاری و تشریفاتی با شعار سال، مواجهه جزیرهای و ناهماهنگ درسیاستگذاری و اجرا با عناوین سال است. لذا اگر با موضوع سرمایهگذاری برای تولید هم اینگونه برخورد شود هرگز به اهداف مورد نظر دست نمییابیم. اقتصاد، مجموعهای از حوزههای مرتبط با یکدیگر است لذا هر مداخله سیاستگذار در یک حوزه، آثار عینی در حوزههای دیگر دارد و به همین ترتیب رفتار ذینفعان آن حوزه و مشمولان دیگر حوزهها در پی هر تصمیمی متفاوت خواهد بود که اگر از قبل پیش بینی و تدبیر نشود، هر سیاست اصلاحی را میتواند به ضد خود تبدیل کند. همچنین اگر مراجع و قوای مختلف سیاستگذاری، اجرا و نظارت، بدون هماهنگی لازم عمل کنند، همین نتیجه محقق نمیشود. تجربه این رویکرد جزیرهای و غیر هماهنگ را به ویژه در ۱۵ سال گذشته شاهد بودهایم و نتایج چنین شیوه حکمرانی، تشدید ناترازیها و سختتر شدن مسیر تحول پایدار اقتصادی است.
تولید، راه حل ریشهای مشکلات اقتصادی
رییس نهاد قانونگذاری مجلس در ادامه به تاکید رهبر انقلاب در ۱۷ سال گذشته درباره انتخاب شعارهای سال بر پایه تولید اشاره کرد و گفت که با تقویت تولید، رشد اقتصادی رقم میخورد و با رشد اقتصادی، سطح رفاه و قدرت خرید مردم افزایش مییابد. پس کلید حل مشکلات معیشتی نیز همین سرمایهگذاری در کارهای مولد است. اگرچه در مسیر رسیدن به این نقطه، حتما باید از سیاستهای حمایتی مانند کالابرگ کمک گرفت تا جلوی آسیب به اقشار کمتربرخوردار گرفته شود، اما نباید فراموش کرد که این حمایت کافی نیست و برای حل ریشهای مشکلات باید «تولید» را تقویت کرد و در نتیجه رشد را افزایش داد.
اما قالیباف در ادامه به موضوع هماهنگی میان قوای مختلف و اجزای دولت اشاره کرد و گفت که در موضوع نظارت، تفکیک نوع نظارت مهم است. وی متذکر شد: نظارت راهبردی بر عملکرد دولت برعهده مجلس شورای اسلامی است که از طریق ابزارهای نظارتی قانونی صورت میگیرد و این نظارت موثر در دوره حاضر با هدف مراقبت از حرکت در ریل قانونی به ویژه قانون برنامه هفتم پیشرفت صورت میگیرد، اما نظارت اجرایی بر عهده قوه قضاییه است که از طریق رسیدگیهای قضایی پیرو گزارشهای مستند سازمان بازرسی یا دیگر مراجع قانونی انجام میشود. چنانکه اصل ۱۷۴ قانون اساسی تاکید دارد که حق نظارت قوه قضائیه نسبت به حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین در دستگاههای اداری از طریق «سازمان بازرسی کل کشور» صورت میگیرد. طبیعتا همانگونه که رهبر انقلاب فرمودند همه نظارتها باید موثر باشد و جنبه دستگیری و کمک داشته باشد تا مچگیری و مانعتراشی!
باید به استقبال سرمایهگذار برویم
رییس مجلس شورای اسلامی در جریان نطق خود به موضوع محافظت از سرمایهگذاران در کشور اشاره کرد و گفت: اگر میخواهیم در قوای سهگانه سرمایهگذاری برای تولید را تسهیل و تنظیم کنیم، باید از انگیزه سرمایهگذاران محافظت کنیم و این جز با تأمین امنیت سرمایه شدنی نیست. وی متذکر شد: تصمیمهای خلقالساعه و تغییرات پی در پی قوانین و مقررات سرمایه را فراری داده و مردم را به امور غیرمولد اما بهظاهر امنتر سوق میدهد. علاوه بر آن، واردات ارزان و بیرویه کالاهایی که امکان تولید مشابه آنها در داخل وجود دارد، میتواند به انگیزۀ سرمایهگذار آسیبی جدی بزند. همچنین سختگیریهای بیجای نظارتی یا فرآیندهای پیچیده و طاقتفرسای مجوزدهی، انگیزه سرمایهگذار را کاهش میدهد. ما مسئولان در هر سه قوه باید از صمیم قلب باور کنیم این ماییم که باید بهدنبال مردم بدویم، نه مردمی که میخواهند سرمایهگذاری کنند. باید به استقبال سرمایهگذار برویم.
دولت باید سکان هدایت اعتبار و نقدینگی را
برای افزایش تولید در دست بگیرد
قالیباف همچنین به این نکته اشاره کرد که دولت باید سکان هدایت اعتبار و نقدینگی را برای افزایش تولید در دست بگیرد. این کار مستلزم آن است که دولت مطابق احکام متعدد مندرج در قانون برنامه هفتم پیشرفت فرصتها و نقاط نیازمند سرمایهگذاری را شناسایی کند و سپس آنها را برای مردم بهدرستی تبیین کنند، تا سرمایههای خرد و کلان مردمی که زنجیره ارزش بههمپیوسته اقتصادی را رقم بزند و از پراکندهشدن و هدررفتن سرمایههاجلوگیری کند.
غیبت مردم و قطعیت شکست
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب درباره «مردمیبودن» سرمایهگذاری برای تولید، گفت: تجربه شخصی و مشترک همه ما بر این حقیقت اذعان دارد که موفقیت هر کاری در کشور متوقف بر «مردمی» بودن آن است و اگر مردم غایب باشند؛ شکست، قطعی خواهد بود. دولتها فقط بسترسازند و دستگاهها نباید رقیب بخش خصوصی و مردمی شوند. دولت باید جایی سرمایهگذاری کند که مردم توان یا انگیزه آن را نداشته باشند. بنابراین اگر رشد اقتصادی میخواهیم، چارهای نیست جز آنکه مردم سرمایههای خرد و کلان خود را به توان تولیدی کشور تزریق کنند و لازمه این امر نقش آفرینی صحیح دولت است.
نخستین مصوبات مجلس در سال جدید
اما نخستین جلسه صحن علنی مجلس به همین جا ختم نشد و نمایندگان چند لایحه موافقت نامه را نیز به تصویب رساندند.
نمایندگان در این جلسه لوایحی همچون «موافقتنامه بین ایران و بنگلادش برای جلوگیری از فرار مالیاتی»، «کلیات و جزییات لایحه موافقتنامه بین دولت ایران و ژاپن در امور گمرکی»، «لایحه اجازه افزایش سهام سرمایه دولت ایران در بانک بینالمللی ترمیم» و «لایحه ارجاع اختلاف بین بانک مرکزی ایران و دولت کره به داوری» را تصویب کردند. با این حال نمایندگان در این جلسه بر انتخاب شعار سرمایهگذاری برای تولید نیز تاکید کرده و خواستار تشکیل کارگروهی در این زمینه در مجلس شدند. از این رو حسنعلی اخلاقی، نماینده مردم مشهد و کلات در جلسه مجلس گفت: پیشنهاد میکنم به منظور تحقق شعار سال کمیسیون ویژه یا کارگروه ویژهای در مجلس برای انجام و نظارت بر تحقق این شعار ایجاد شود. همچنین محمدرضا احمدی، نماینده مردم رشت در مجلس طی تذکری گفت: مجلس باید کارگروهی در رابطه با سرمایهگذاری برای تولید تشکیل دهد تا پیرو این کارگروه سرمایهگذاران شناسایی و رفع موانع در این بخش مدنظر قرار گیرد. از این طریق میتوان به مردم امنیت و اطمینان لازم را داد تا در سرمایهگذاری مشارکت جدی داشته باشند.
تذکرات معیشتی در نخستین روز صحن
با این حال برخی دیگر از نمایندگان هم در این جلسه نسبت به شرایط بد معیشتی مردم گلایه داشته و تاکید داشتند که اقلام اصلی خوراکی در سبد معیشت مردم با افزایش شدید قیمت روبه رو است. بهنام رضوانی، نماینده مردم خداآفرین و کلیبر در این زمینه گفت: شاید دور از واقعیت نباشد اگر بگویم، اقشار ضعیف و مستضعفین، همانها که همیشه مورد توجه و تاکید امام راحل بودند امروز زیر بار گرانی نابود شدهاند. در حال حاضر اقشار متوسط جامعه نیز اعم از کارگران صاحب کار، بازنشستگان لشکری و کشوری و مستمر بگیران نیز با همین وضعیت اقتصادی مواجه هستند. وضعیت ناپایدار اقتصادی کشور نه تنها بر معیشت روزمره مردم تاثیر میگذارد، بلکه تاثیر روانی و اجتماعی عمیقی نیز بر جامعه دارد. شاید سالها و دههها تبعات آن دامنگیر کشور شود. همچنین نمایند مردم لاهیجان در مجلس شورای اسلامی در همین زمینه خطاب به رئیس جمهور و وزرا گفت: حال معیشت مردم خوب نیست. در سال سرمایهگذاری برای تولید، موانع حضور سرمایهگذاران داخلی به خارجی را بردارید و به همه وزارتخانهها اجازه دهید تا پروژههای نیمه تمام خود را در قالب مولدسازی، تهاتر و تبدیل به احسن، به سرانجام برسانند.
دانش هستهای باید ما را به شرایط برابر برای مذاکره برساند
اما در این جلسه برخی از نمایندگان به موضوعات بینالمللی پرداخته و درباره مسائل هستهای ایران نکاتی را مطرح کردند. محمدقسیم عثمانی، نماینده بوکان در این جلسه گفت: پرهیز از درگیری نظامی شرط عقل و منطق است اما زیادهخواهی استکبار جهانی به گونهای است که راهی جز این مسیر باقی نمیگذارد مگر اینکه ابزار مقابله با زورگویی و زیادهخواهی آنان را در دست داشته باشیم و تنها راه، ساخت سلاح بازدارنده است. وی متذکر شد؛ دانش هستهای با این همه هزینهای که برای کشور داشته است باید همه جا به کمک ما بیاید، بهخصوص در بحث امنیت که امروز باید دانش هستهای ما را به شرایط برابر برای مذاکره برساند.
نظر شما