آگاه: وزیر خارجه در ادامه افزود: ما همواره درباره مسائل منطقه با یکدیگر مشورت داشتهایم. در مواقع مختلف با وزیر محترم خارجه الجزایر یا بهصورت حضوری دیدار داشتهام یا تلفنی صحبت کردهام. همکاریهای دوجانبه ما نیز در سطح نسبتاً مطلوبی در حال پیشرفت است و طبیعی است که ما بهصورت دورهای مشاورههای خود را ادامه دهیم. سفر من عمدتاً در همین راستا خواهد بود.
مذاکرات غیرمستقیم، شیوه مذاکراتی مورد پذیرش ایران است
وزیر امورخارجه در پاسخ به پرسشی پیرامون اخبار منتشر شده، درباره برگزاری مذاکرات غیرمستقیم میان هیأتهای عالیرتبه جمهوریاسلامی ایران و ایالاتمتحده آمریکا در عمان گفت: همانطور که اعلام شد و دیشب در توییتی اطلاعرسانی کردم، مذاکرات روز شنبه در عمان برگزار خواهد شد. این مذاکرات بهصورت غیرمستقیم انجام خواهد گرفت و ما شیوه دیگری را برای مذاکره نمیپذیریم.
وزیر خارجه با ارائه توضیحاتی درباره شکل مذاکرات پیش رو گفت: اهمیت شکل مذاکره، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، به نظر من در درجه اول نیست. آنچه که واقعاً اهمیت دارد، مؤثربودن یا غیرمؤثربودن مذاکرات، جدیت طرفین و نیات آنها و اراده آنها در رسیدن به توافق است. در این زمینه، ما شکل مذاکره را تابع مسائل مختلفی میدانیم و به همین دلیل مذاکرات غیرمستقیم را انتخاب کردهایم.
عراقچی افزود: دلیل این انتخاب این است که مذاکراتی که آنها به وسیله فشار و تهدید نکات خود را تحمیل کنند، در واقع دیکتهکردن است و ما به این شیوه اعتقادی نداریم. مذاکره غیرمستقیم میتواند تضمینکننده یک گفتوگوی واقعی و مؤثر باشد. ما هم به این شیوه پیش خواهیم رفت.
وزیر خارجه با اشاره به اینکه این نوع مذاکره چیز عجیب و غریبی نیست، خاطرنشان کرد: این نوع مذاکره در تاریخ روابط بینالملل بارها اتفاق افتاده است. کشورهایی هستند که به دلایل تاریخی و سایر دلایل حاضر نیستند با هم مذاکره مستقیم داشته باشند. به عنوان مثال، هم اکنون مذاکرات بین روسیه و اوکراین بهصورت غیرمستقیم و از طریق آمریکا در حال انجام است؛ زیرا دو طرف به دلایل خاص خود حاضر به ملاقات مستقیم نیستند و مذاکرات از طریق یک واسطه انجام میشود.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در موضوع میان ما و آمریکا، عمان واسطه است. ما به عمان به عنوان واسطه به دلیل سابقه خوبی که وجود داشته، اطمینان داریم و امیدواریم با اراده جدی طرف مقابل برای رسیدن به یک راهحل دیپلماتیک مواجه شویم. این است که در مذاکرات مهم است.
وزیر خارجه در پاسخ به این پرسش که گفته شده دور نخست مذاکرات دو طرف غیرمستقیم خواهد بود و سپس به مذاکرات مستقیم تبدیل خواهد شد، گفت: ما چنین قراری نگذاشتیم. عراقچی درباره محور مذاکرات پیشرو میان ایران و آمریکا گفت: در مورد محور مذاکرات، طبیعی است که هر کسی ممکن است گمانهزنی یا آرزوهای خود را مطرح کند. آنچه مقامات رژیم صهیونیستی گفتهاند (مدل مذاکراتی لیبی)، آرزوهای آنهاست که هرگز محقق نخواهد شد. ما به دنبال تأمین منافع مردم ایران هستیم و برنامه هستهای ما کاملاً صلحآمیز و مشروع است. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیز بر مشروعیت برنامه ما صحه گذاشته است. بنابراین از لحاظ بینالمللی شبههای به این برنامه وارد نیست.
وزیر خارجه در ادامه افزود: در صورتی که سوالات یا ابهاماتی وجود داشته باشد، ما آمادهایم تا روشنگری کنیم. ما به صلحآمیزبودن برنامه خود اعتماد داریم و برای اعتمادسازی بیشتر در این باره هم مشکلی نداریم مگر اینکه محدودیتی برای ما ایجاد کند یا مانعی در راستای اهداف ایران باشد. در مقابل اعتمادسازی طبیعی است که تحریمهایی که ناعادلانه به خاطر اتهامات نادرست وارد شده بر ایران تحمیل شده، باید برداشته شود.
توپ در زمین آمریکاست
عراقچی خاطرنشان کرد: هدف اصلی ما در مذاکرات، احقاق حقوق مردم ایران و رفع تحریمهاست. اگر اراده واقعی در طرف مقابل وجود داشته باشد، این هدف قابل دستیابی است و به شیوه آن هم ارتباطی ندارد چه مستقیم باشد و چه غیرمستقیم. در حال حاضر، ترجیح ما برگزاری مذاکرات بهصورت غیرمستقیم است و هیچ قراری برای تبدیل آن به مستقیم نداریم، زیرا مستقیم را برای اهداف مذاکره مفید نمیدانیم. اگر طرف مقابل اراده لازم و کافی را داشته باشد، توافق قابلحصول است. در نهایت، طبق عبارت معروف «توپ در زمین آمریکاست»، اگر طرف مقابل با اراده واقعی به عمان بیاید، حتماً به نتیجه خواهیم رسید. وزیر خارجه در پاسخ به پرسشی درباره وجود پیش شرط در مذاکرات پیش رو گفت: هیچ پیششرطی از نظر ما پذیرفتنی نیست. عراقچی در پایان گفت: طبق اطلاعاتی که ما داریم از طرف ایالاتمتحده، استیو ویتکاف حضور خواهد داشت و از طرف ایران هم من شرکت خواهم کرد.
نظر شما