آگاه: «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان همان بعدازظهر دیروز همزمان با آغاز مذاکرات، درخصوص گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهار کرد: این گفتوگوها در محل پیشبینیشده توسط میزبان عمانی، با استقرار نمایندگان جمهوریاسلامی ایران و آمریکا در سالنهای مجزا انجام میشود و طرفین نقطهنظرات و مواضع خود را از طریق وزیر امورخارجه عمان به یکدیگر منتقل میکنند.
عراقچی وزیر امورخارجه کشورمان دیروز (شنبه) بهمنظور گفتوگوی غیرمستقیم با فرستاده ویژه آمریکا در موضوع هستهای و رفع تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی، بههمراه اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امورخارجه، مجید تختروانچی، معاون سیاسی، کاظم غریبآبادی معاون بینالملل و حقوقی و مذاکرهکنندگان ارشد حوزه رفع تحریمها، هستهای و کارشناسان ذیربط وارد مسقط پایتخت عمان شد.
وی با تاکید بر اینکه نیت ما رسیدن به یک توافق منصفانه و شرافتمندانه از موضع برابر است، گفت: اگر طرف مقابل هم از همین موضوع وارد شده باشد، شانسی برای یک تفاهم اولیه که منجر به یک مسیر مذاکراتی شود، وجود خواهد داشت. وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه در این دیدار خیلی از مسائل اولیه و اصولی روشن خواهد شد، توضیح داد: از جمله اگر اراده کافی در طرفین وجود داشته باشد، ما در مورد جدول زمانی هم تصمیم میگیریم؛ ولی هنوز برای صحبتکردن در اینباره زود است.
ادعای رسانه نزدیک به محافل صهیونیستی
اما همزمان با آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، جنگ روانی غربیها برای تأثیرگذاری بر تیم مذاکرهکننده ایرانی و تهدید ایران آغاز شد؛ اسم رمز حمله به ایران در خلال مذاکرات غیرمستقیم مسقط، «کلید زدن مکانیسم ماشه» است.
«مکانیسم ماشه» یا «اسنپ بک»، سازوکاری است که در برجام پیشبینی شده و کلیدخوردن آن، بهمعنای احیای تحریمهای سازمانملل علیه ایران است.
رسانه آمریکایی «آکسیوس» که سابقه طولانی در فضاسازیهای رسانهای علیه برنامه هستهای، موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران دارد، همزمان با آغاز مذاکرات غیرمستقیم مسقط، در یک خبرسازی مدعیشده که کلیدخوردن مکانیسم ماشه و تجدید تحریمهای سازمانملل علیه ایران محتمل است و اروپاییها منتظر نتایج مذاکرات مسقط هستند تا درصورت چراغ سبز آمریکا، «اسنپ بک» را علیه ایران فعال کنند؛ طبق ادعای آکسیوس، ایران نیز از ترس «اسنپ بک» بهدنبال توافق موقت با آمریکاست.
آکسیوس به نقل از یک دیپلمات اروپایی و یک منبع مطلع، مدعیشده که ایران ممکن است در جریان مذاکرات روز شنبه در عمان، به دولت دونالد ترامپ پیشنهاد یک توافق موقت را بدهد.
دونالد ترامپ ضربالاجلی دوماهه برای مذاکره با ایران بر سر یک توافق هستهای جدید تعیین کرده است. منابع مطلع به آکسیوس گفتهاند ایرانیها فکر میکنند رسیدن به یک توافق هستهای پیچیده و فنی ظرف دوماه غیرواقعبینانه است و آنها بهدنبال زمان بیشتر هستند. طبق ادعای آکسیوس، توافق موقت میان ایران و آمریکا میتواند شامل تعلیق برخی فعالیتهای غنیسازی اورانیوم ایران، رقیقسازی ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی و ارائه امکان دسترسی بیشتر به بازرسان سازمانمللمتحد را شامل شود.
آکسیوس این رسانه نزدیک به منابع صهیونیستی و آمریکایی مدعیشده که تمدید ضربالاجل بند موسوم به «مکانیسم ماشه» در برجام نیز میتواند از جمله مفاد توافق موقت میان ایران و آمریکا باشد. مکانیسم ماشه یکی از مفاد توافق برجام است که در صورتی که هر یک از قدرتهای عضو این توافق هستهای آن را کلید بزنند، میتواند به بازگشت تحریمهای شورای امنیت سازمانملل علیه ایران منجر شود. مهلت کلیدزدن این بند از توافق اکتبر ۲۰۲۵ (مهر ۱۴۰۴) است.
فرانسه، انگلیس و آلمان گفتهاند چنانچه تا پایان ماه ژوئن (تیر) توافق جدیدی بر سر برنامه هستهای ایران حاصل نشود، مکانیسم ماشه را کلید خواهند زد. آکسیوس همچنین مدعیشده که ایران همچنین ممکن است بهعنوان توافق موقت، خواستار تعلیق «فشار حداکثری» شود. آکسیوس میگوید مشخص نیست ترامپ تمایلی به انجام این کار داشته باشد.
سازوکار مکانیسم ماشه
«مکانیسم ماشه» یا «سازوکار مقابله با نقض برجام از سوی ایران»، مکانیزمی است که در یک فرآیند چندمرحلهای منجر به تجدید تحریمهای شورای امنیت سازمانملل علیه ایران خواهد شد. این سازوکار در بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام پیشبینی شده است. «مکانیسم ماشه» با «سازوکار حل اختلاف» که آن هم در برجام پیشبینی شده بود، متفاوت است؛ «مکانیسم ماشه» مرحله نهایی فرآیندی است که نقطه آغازین آن، «سازوکار حل اختلاف» است. طبق مواد ۳۶ و ۳۷ برجام، چهار مرحله برای حل اختلاف فیمابین طرفین مشخص شده بود. «مکانیسم ماشه» مرحله نهایی است که در این سناریو، موضوع به شورای امنیت ارجاع داده میشود که میتواند به بازگشت قطعنامههای تحریمی ۶ گانه که مهمترین آنها قطعنامه ۱۹۲۹ است، منجر شود. پیش از مرحله «مکانیسم ماشه»، طبق ترتیبات اجرایی تعیینشده در برجام، موضوع مورداختلاف میان طرفین باید ابتدا در «کمیسیون ویژه» به بحثوبررسی گذاشته میشود. اگر در آنجا راهکاری بهدست نیامد، در اجلاس وزرای خارجه، مسئله مورد مذاکره قرار میگیرد. درصورتیکه باز هم نتیجهای حاصل نشد، حکمیت سهجانبهای با حضور تروئیکای اروپا، ایران و کشور ثالث بیطرفی تشکیل میشود. اگر این راهکار هم بیثمر بماند، موضوع مورداختلاف به شورای امنیت ارسال خواهد شد. در شورای امنیت ممکن است از ایران هم دعوت شود تا بدون امکان داشتن حق رأی، در جریان مسئله قرار گیرد. در آنجا ۱۵عضو شورا ۳۰ روز فرصت دارند تا درخصوص موضوع مورداختلاف قطعنامه جدیدی صادر کنند. در این مرحله، اعضای دائمی میتوانند از حق وتو استفاده کنند؛ اما چنانچه به هر دلیلی در این بازه زمانی یکماهه، قطعنامهای صادر نشد، قطعنامههای تحریمی ۶ گانه قبلی بهصورت خودکار علیه جمهوریاسلامی ایران احیا خواهد شد و چون این مسئله به رأی گذاشته نمیشود، امکان استفاده از حق وتو برای اعضا وجود ندارد.
نظر شما