دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد واردات نیمه‌رساناها و زنجیره تامین الکترونیک از چین، به‌زودی در قالب تحقیقات امنیت ملی موردبررسی قرار خواهدگرفت. اقدامی که زمینه را برای اعمال تعرفه‌های جدید فراهم می‌کند.

مردم آمریکا زیر فشار تعرفه‌های ترامپ

آگاه: ترامپ کلمه تعرفه را زیبا می‌داند؛ از این‌رو او و اعضای کابینه‌اش استدلال می‌کنند که سیل واردات، صنایع آمریکایی را تهدید کرده و مالیات براین محصولات شرکت‌ها را تشویق خواهدکرد کارخانه‌ها و مراکز تولیدی در آمریکا تاسیس کرده تا از پرداخت آن جلوگیری کنند. بر این‌مبنا، در ادامه جنگ تجاری میان ایالات‌متحده و چین، سکاندار کاخ‌سفید، در پُستی در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد: محصولات الکترونیکی مانند گوشی‌های هوشمند و رایانه‌ها که اخیرا از تعرفه‌های متقابل مستثناشده بودند، به‌زودی در دسته جدیدی از تعرفه‌ها قرار خواهندگرفت و درحال بررسی کامل نیمه‌رساناها و تمام زنجیره تامین الکترونیک در قالب تحقیقات امنیت‌ملی درباره تعرفه‌ها هستیم.
آمار و داده‌های اقتصاد آمریکا نیز نشان می‌دهد که تعرفه‌های سنگین دونالد ترامپ بر زندگی مردم این کشور سایه افکنده و شاخص اعتمادمصرف‌کننده به پایین‌ترین سطوح خود رسیده است.
براساس تازه‌ترین نظرسنجی دانشگاه میشیگان که روز جمعه منتشر شد، شاخص اعتمادمصرف‌کننده در ماه آوریل، با ۱۱ درصد کاهش به عدد ۵۰.۸ رسید که دومین سطح پایین ثبت‌شده از سال ۱۹۵۲ تاکنون است. این عدد حتی پایین‌تر از هر سطحی است که در دوران رکود بزرگ مشاهده شده بود.
در این نظرسنجی آمده است که جنگ تجاری دونالد ترامپ که خطر افزایش تورم را در پی دارد، در ماه‌های اخیر به‌طور قابل‌توجهی روی احساسات مصرف‌کنندگان آمریکایی تأثیر گذاشته است. این وضعیت بغرنج پیش از اعلام تعرفه‌های گسترده توسط ترامپ در هفته گذشته، وخیم‌تر شده بود.
جوآن هسو مدیر مرکز افکارسنجی این دانشگاه، با بیان اینکه همانند ماه گذشته، این کاهش فراگیر و یکپارچه در میان گروه‌های سنی، درآمدی، تحصیلی و جغرافیایی و با گرایش‌های سیاسی متفاوت رخ‌داده است، می‌گوید: از دسامبر ۲۰۲۴ تاکنون، اعتمادمصرف‌کننده بیش از ۳۰ درصد کاهش‌یافته که ناشی از نگرانی‌های فزاینده درباره تحولات نوسانی جنگ تجاری در طول سال‌جاری بوده است.
این شاخص که از پاسخ به سوالاتی درباره وضعیت‌مالی فعلی و انتظارات آینده استخراج می‌شود، در ماه آوریل حدود ۱۱ درصد نسبت به مارس کاهش یافت و به سطحی کمتر از میانگین ۲۰ سال گذشته رسیده است. هر چه این شاخص بالاتر باشد نشان‌دهنده اعتماد بالای مصرف‌کنندگان و هرچه پایین‌تر باشد نشانه احتیاط یا بدبینی مصرف‌کنندگان است.

آغاز جنگ تعرفه‌ای ترامپ با جهان
بانک‌مرکزی آمریکا و بازار سهام وال‌استریت با دقت درحال رصد تاثیر این بدبینی بر هزینه‌کرد مصرف‌کنندگان هستند، چرا که این بخش حدود ۷۰ درصد از اقتصاد آمریکا را تشکیل می‌دهد. البته در فروردین‌ماه سال‌جاری، ترامپ مقابل دوربین‌ها قرار گرفت و به دفاع از جنگ تعرفه‌ای خود پرداخت و از اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر تمام خودروهای تولید خارج که به این کشور وارد می‌شوند، خبر داد و گفت: تقریبا بر همه کشورهای دنیا تعرفه‌های متقابل اعلام‌کرده است.
ترامپ جدولی را از پشت تریبون خطاب به شرکت‌کنندگان در سخنرانی خود نشان داد که به گفته او، در یک ستون آن، تراز فعلی تعرفه‌ها میان آمریکا و شرکای تجاری‌اش و در ستونی دیگر، تعرفه‌های جدید اعلام‌شده ازسوی او وجود دارد که قرار است از نیمه‌شب امشب به‌وقت محلی (دوم آوریل ۲۰۲۵) اعمال شود.
رییس‌جمهوری آمریکا با خواندن نام کشورها در این جدول از تعرفه‌های جدید اعمال‌شده خود دفاع کرد. ترامپ به‌طور مثال درباره انگلیس گفت: آنها فقط ۱۰ درصد بر کالاهای آمریکایی تعرفه اعمال می کنند و ما نیز از فردا ۱۰ درصد تعرفه اعمال خواهیم کرد.
او با بیان اینکه مردم آمریکا از تعرفه‌های گمرکی‌ای که علیه ما اعمال شده‌اند، رنج برده‌اند، در دفاع از جنگ تعرفه‌ای خود وعده داد: ما دوباره کشور خود را ثروتمند خواهیم کرد. نوبت ماست که شکوفا شویم، ما تریلیون‌ها دلار به‌دست خواهیم آورد و آمریکا را به عظمت سابق باز خواهیم گرداند.

با تعرفه‌ها چه کالاهایی در آمریکا گران می‌شود؟
ترامپ درحالی با تعرفه‌های خود به آمریکایی‌ها وعده شکوفاشدن بهتر را می‌دهد که استخوان‌های آنها زیر این تعرفه‌ها له خواهد شد؛ براساس آمار وزارت کشاورزی آمریکا، این کشور بخش زیادی از میوه و سبزیجات تازه خود را وارد می‌کند. بخش بزرگی از کانادا و مکزیک وارد آمریکا می‌شود. دو کشوری که با عوارض جدید ۲۵ درصدی روبه‌رو هستند.
واردات موز از گواتمالا، اکوادور و کاستاریکا ممکن است تحت‌تاثیر قرار گیرد؛ زیرا از پنج آوریل عوارض گمرکی ۱۰ درصدی جدید علیه این واردات اعمال خواهد شد.
در مورد قهوه که طبق آمار وزارت کشاورزی آمریکا حدود ۸۰ درصد آن وارد می‌شود، پس از اعمال افزایش ۱۰ درصدی عوارض گمرکی بر واردات آن از برزیل و کلمبیا، انتظار می‌رود قیمت این کالا نیز افزایش یابد.
این شامل واردات روغن‌زیتون و نوشیدنی‌های الکلی از ایتالیا، اسپانیا و یونان نیز می‌شود. بخش فناوری نیز از پیامدهای تصمیمات ترامپ برای افزایش تعرفه در امان نخواهد ماند، زیرا بسیاری از محصولات آن در هند و چین تولید یا مونتاژ می‌شود.
تناقض‌هایی مقامات آمریکایی پیرامون تعرفه‌های اعمال‌شده هم جالب‌توجه است. ترامپ از یک‌سو سنگ تعرفه‌ها را به سینه می‌زند و از سوی دیگر هوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا در گفت‌وگو با شبکه ABC با بیان اینکه تعرفه‌های خاصی برای نیمه‌رساناها، محصولات فناوری حساس و داروها در راه است، گفت: اینها مسائلی هستند که به امنیت‌ملی مربوط‌اند و باید در آمریکا تولید شوند. گوشی‌ها، رایانه‌ها و سایر محصولات الکترونیکی نیز در یک‌ یا دوماه آینده تحت‌تعرفه‌های جدید قرار خواهند گرفت، که متفاوت از تعرفه‌های متقابل فعلی هستند.
با سیاست‌هایی که ترامپ در قالب تعرفه‌ها در پیش گرفته، اکثر کالاها در آمریکا گران خواهد شد؛ با این اوصاف باید نظاره‌گر بود و دید اعمال تعرفه‌های ترامپ چه تبعات سنگینی را به بار خواهد ‌آورد. به راستی ترامپ در این چهارسال که آخرین دوره حضور در مقام رییس‌جمهور است، با آمریکا چه خواهد کرد؟
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.