۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۹
کد خبر: ۱۲٬۴۳۲

مراسم تشییع پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان که در ۸۸ سالگی درگذشت، روز شنبه ۲۶ آوریل ۲۰۲۵ در واتیکان با حضور جمعیت بی‌سابقه و مقامات بین‌المللی برگزار شد. این مراسم که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین رویدادهای دیپلماتیک سال توصیف شد، شامل برخی خصوصیات منحصربه‌فرد و دیدارهای سیاسی قابل‌توجه بود.

خاکسپاری تاریخی پاپ فرانسیس خارج از واتیکان

آگاه: کلیسای سن‌پیترو در رُم، در کانون توجه رسانه‌های جهان است؛ جایی که رهبر کاتولیک‌های جهان برای نخستین‌بار در ۲۰ سال گذشته در زمان تصدی این سمت، به خاک سپرده می‌شود.
براساس گزارش‌ها، در جریان وداع عمومی سه روزه با پاپ، حدود ۲۵۰ هزار نفر برای آخرین بار با رهبر کاتولیک‌های جهان وداع کردند. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا به همراه همسرش برای شرکت در این مراسم در رم حضور دارند. بخشی از این ادای احترام گسترده شاید به این دلیل باشد که از آخرین باری که یکی از رهبران کاتولیک حین تصدی این سمت، چشم از جهان فرومی‌بندد، مدت‌زمان زیادی 
(۲۰ سال) گذشته است. پاپ بندیکت شانزدهم فوریه ۲۰۱۳ اعلام بازنشستگی کرد و در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۲ درگذشت. از زمان درگذشت پاپ ژان پل دوم که ۶ روز پس از عید پاک سال ۲۰۰۵ رخ داد، هیچ‌کدام از پاپ‌ها حین تصدی این سمت، چشم از جهان فرونبسته بودند. پاپ فرانسیس که از ۱۴ فوریه به دلیل عفونت هر دو ریه در بیمارستان جملی رم بستری بود و طی دو سال اخیر چند بار در بیمارستان بستری شد، ۲۱ آوریل ۲۰۲۵ (اول اردیبهشت- دوشنبه عید پاک) در ۸۸ سالگی درگذشت.

جزئیات مراسم و حضور جمعیت
مراسم تشییع در میدان سن‌پیترو واتیکان آغاز شد و حدود ۲۵۰ هزار نفر از سراسر جهان در آن شرکت کردند که رقمی بیش از گزارش‌های اولیه بود. این جمعیت شامل ۲۲۰ کاردینال، ۷۵۰ اسقف و بیش از ۴۰۰۰ کشیش بود. تابوت ساده چوبی پاپ فرانسیس که خواسته خودش بود، با خودروی اصلاح‌شده «پاپوموبیل» به میدان منتقل شد.
مراسم تشییع پاپ‌های قبلی معمولا طولانی‌تر بود. پاپ فرانسیس شماری از سنت‌ها و رسوم کلیسایی را تغییر داد و آنها را آسان‌تر کرد؛ ازجمله اینکه بر خلاف رسم چندصدساله که پاپ درگذشته را در سه تابوت به‌هم‌پیوسته از جنس چوب سرو، چوب بلوط و سرب قرار می‌دادند، او خواسته است پیکرش در یک تک‌تابوت روی‌اندود حمل شود.
دفن او در کلیسایی بیرون از واتیکان نیز متفاوت با محل دفن پاپ‌های دیگر در بیش از ۱۰۰ سال اخیر است. پاپ فرانسیس با ساده‌سازی آیین‌های واتیکان، مراسم خاکسپاری خود را از پیش‌طراحی کرده بود تا نقش پاپ را به‌عنوان یک خدمتگزار، نه یک شخصیت قدرتمند، برجسته کند؛ اقدامی که بازتابی از تلاش ۱۲ ساله او برای اصلاحات ریشه‌ای در منصب پاپی و ساختن «کلیسایی فقیر برای فقرا» بود. مراسم ۹ روزه سوگواری رسمی واتیکان تا ۱۴ اردیبهشت ادامه دارد و یکی از روزهای پس از آن، مجمع کاردینال‌ها برای انتخاب جانشین او تشکیل خواهد شد. با درگذشت پاپ فرانسیس، گمانه‌زنی‌ها درباره جانشین او آغاز شده است. 

حضور رهبران جهان و دیدارهای دیپلماتیک
حضور شخصیت‌های برجسته‌ای از سران کشورها و شخصیت‌های سیاسی در این مراسم دیده شد، چهره‌هایی که در یک قاب قرارگرفتن آنها حواشی بسیاری را در پی داشت و البته عکس‌هایی که بعدا دست به دست شد حواشی پررنگ‌تری از متن را به همراه داشت، قاب‌هایی که هر کدام تحلیل‌ها و گمانه‌زنی‌های فراوانی در پی داشت.
دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا که این سفر اولین ماموریت خارجی دوره دوم ریاست‌جمهوری او بود. جو بایدن، رییس‌جمهور پیشین آمریکا و ملانیا ترامپ نیز در جمع حاضر بودند. ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین که با ترامپ در حاشیه مراسم دیدار کوتاهی داشت. این اولین مواجهه مستقیم دو سیاستمدار پس از جنجال سال ۲۰۱۹ بود. امانوئل مکرون رییس‌جمهور فرانسه، کی‌یر استارمر (بریتانیا)، خاویر میلی (آرژانتین) و شاهزاده ویلیام از بریتانیا نیز در میان حاضران بودند. در طول مراسم، ترامپ و مکرون با یکدیگر دست دادند که به نشانه صلح توصیف شد.

خاکسپاری تاریخی خارج از واتیکان
پاپ فرانسیس در کلیسای سانتا ماریا ماجوره در رم به خاک سپرده شد. این اولین‌بار در ۱۰۰ سال اخیر است که پاپی خارج از واتیکان دفن می‌شود. آخرین نمونه آن پاپ لئون سیزدهم در سال ۱۹۰۳ بود. انتخاب این کلیسا نمادین بود، زیرا پاپ فرانسیس به مریم مقدس علاقه خاصی داشت و این کلیسا نخستین بنای مسیحی به نام او در قرن ۴ میلادی ثبت شده بود.

حضور نمایندگان ایران
عباس صالحی، وزیر ارشاد ایران و محمدحسین مختاری، سفیر ایران در واتیکان، در این مراسم حضور یافتند. جایگاه آنها در میان حاضران به‌گونه‌ای بود که مختاری روبه‌روی جو بایدن و صالحی نزدیک به ترامپ قرار گرفت.مراسم تشییع پاپ فرانسیس نه‌تنها به دلیل حجم شرکت‌کنندگان و پیام صلح آن، بلکه به‌خاطر دیدارهای سیاسی و نمادین همچون دست‌دادن ترامپ و زلنسکی مورد توجه قرار گرفت. خاکسپاری وی در خارج از واتیکان نیز به‌عنوان اولین اتفاق از این دست در یک قرن، جایگاه تاریخی این مراسم را دوچندان کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.