آگاه: هرگونه تنش میان دهلینو و اسلامآباد به عنوان دو قدرت، یک تهدید بالقوه برای کل منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران است. ازاینرو جمهوری اسلامی ایران رایزنیهای خود را برای حل مناقشه ایجاد شده انجام داد. وزیر امور خارجه ۱۴ اردیبهشت ماه عازم اسلامآباد شد و ضمن دیدار با مقامهای عالیرتبه پاکستان، در خصوص موضوعات دوجانبه از جمله همکاریهای اقتصادی، تجاری، امنیت مرزی و نیز تحولات منطقهای و بینالمللی رایزنی و تبادل نظر کرد.
عراقچی، پس از دیدار با همتای پاکستانی خود و برگزاری مذاکرات با حضور هیاتهای دو کشور در اسلامآباد، با بیان اینکه سفر ما به پاکستان سه هدف اصلی داشت؛ اول بررسی آخرین وضعیت در منطقه بود و آنچه اتفاق افتاده و بین هند و پاکستان در جریان است، گفت: هر دو کشور هند و پاکستان، کشورهای دوست جمهوری اسلامی ایران و البته پاکستان کشور همسایه و برادر ما است و علاقهمند بودیم که قبل از سفر به هند در جریان مواضع دوستان خود در پاکستان قرار بگیرم. او با بیان اینکه در دیدار با دوستان پاکستانی آنان را درخصوص آخرین وضعیت مذاکرات (غیرمستقیم) بین ایران و آمریکا توجیه کردیم، تاکید کرد: هدف دیگر ما مرور روابط دوجانبه ایران و پاکستان بهویژه در حوزههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بود که آن را مورد بررسی قرار دادیم و در دیدارهای آتی نیز آن را دنبال خواهیم کرد.
ابراهیم رحیمپور، معاون پیشین آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه هم درباره درگیریها بین هند و پاکستان بر نقشآفرینی یک میانجی تاکید کرد و گفت: معتقدم قطعا نیاز به میانجیگری وجود دارد، اما تاکنون هیچکس نتوانسته میانجیگری موثری انجام دهد. بهویژه باتوجهبه بحرانهای دیگر در سطح منطقه و جهان، تلاش چندانی برای جلوگیری از این تنشها دیده نمیشود. اضافه شدن یک تنش جدید در منطقه، علاوه بر تنشهای موجود، نهتنها بر کشورهای همسایه مانند ایران، بلکه در سطح جهانی نیز تاثیرات بیشتری خواهد داشت. امیدواریم این تنشها گسترده نشود و به عملیات نظامی وسیع منجر نگردد، زیرا این امر برای هر دو کشور خطرناک است و به نظر من برای هند، به دلیل لطمهای که به ثبات اقتصادیاش وارد میشود، خطرناکتر خواهد بود.
البته وزیر خارجه با اینکه در پاکستان به سر میبرد، اما دست به توییت شد و اشارهای به گفتوگوهای غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن کرد و با تاکید بر اینکه حمایت از نسلکشی نتانیاهو در غزه از طریق ارسال سلاحهای مرگبار و جنگطلبی به نمایندگی از نتانیاهو در یمن، هیچ دستاوردی برای مردم آمریکا نداشته است، نوشت: اگر هدف غایی آن طور که رییسجمهور ترامپ بازهم گفت باشد، یعنی «تنها چیزی که آنها نمیتوانند داشته باشند، سلاح هستهای است»، توافق قابلدستیابی است اما تنها یک راه برای تحقق آن وجود دارد: دیپلماسی، بر مبنای احترام و منافع متقابل. اقلیت «نتانیاهو-اول» در آمریکا که از دیپلماسی وحشت دارند، اکنون برنامه واقعی خود را افشا کردهاند. جهان باید توجه داشته باشد که اولویت واقعی آنان چیست.با این اوصاف سفر عراقچی به پاکستان از دو منظر قابلبررسی است. نخست میانجیگری برای حل مناقشه ایجاد شده و دیگری تاکید بر توسعه رواباط دوجانبه بین ایران و اسلامآباد. در مجموع سفر یکروزه وزیر امور خارجه، مروری بر روابط دوستانه و ترسیم نقشه راه همکاریهای دوجانبه بود تا روند سفرهای برنامهریزیشده مقامات از کشورهای یکدیگر تسریع پیدا کند. ضمن آنکه امید میرود با دیدارها و رایزنیهای انجام شده شاهد حل مناقشات بین دو کشور هند و پاکستان باشیم.
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۸
کد خبر: ۱۲٬۷۱۵
روابط هند و پاکستان پس از یک حمله تروریستی مرگبار در ۲۲ آوریل ۲۰۲۵ در منطقه پهلگام (کشمیر تحت کنترل هند) که ۲۶ کشته و ۱۷ زخمی برجای گذاشت، بهشدت متشنج شد. سید عباس عراقچی، رییس دستگاه دیپلماسی بعد از تنشی که بین دو کشور شکل گرفت، در حساب کاربری خود در فضای مجازی با بیان اینکه هند و پاکستان برادران و همسایگان ایران هستند و از روابطی برخوردارند که ریشه در پیوندهای فرهنگی و تمدنی چندصدساله دارد. ما آنها را مثل دیگر همسایگان، اولویت نخست خود میدانیم، اعلام کرده بود: تهران آماده است تا با استفاده از مساعی جمیله خود در اسلامآباد و دهلینو، در این زمان دشوار تفاهم بیشتری را بین طرفین ایجاد کند.

نظر شما