۲۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۷
کد خبر: ۱۳٬۶۸۱

هر سال با آغاز روزهای گرم، وسایل سرمایشی جای خود را در خانه‌ها، مغازه‌ها و ادارات باز می‌کنند اما پشت این خنکای دلپذیر، عددی نهفته است که کمتر به چشم می‌آید، ۲۸۰۰ مگاوات افزایش سالانه مصرف برق فقط به دلیل کولرها و حالا برای حفظ تعادل شبکه، راهی جز افزودن ۴۰۰۰ مگاوات ظرفیت تولیدی جدید در هر سال باقی نمی‌گذارد. بر اساس برآوردها، سالانه حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار کولرگازی و نزدیک به یک میلیون کولر آبی به شبکه مصرف کشور اضافه می‌شود. در مجموع، بیش از ۲۰ میلیون کولر آبی هم‌اکنون در خانه‌ها فعال‌اند که سهم قابل‌توجهی از پیک مصرف تابستانی را به خود اختصاص داده‌اند.

ناترازی انرژی در سایه مصرف بالای کولرها

آگاه: در واقع سهم عمده‌ای از مصرف برق تابستان به سامانه‌های سرمایشی اختصاص دارد. با ادامه این روند، صنعت برق برای تامین نیاز مصرف، ناچار به سرمایه‌گذاری‌های سنگین در احداث نیروگاه‌های جدید خواهد بود، به‌طوری که صنعت برق کشور بتواند پاسخگوی این میزان افزایش تقاضای سالانه باشد، باید هر سال حدود ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید احداث شود. همچنین این افزایش مصرف، اثرات زیست‌محیطی قابل‌توجهی از جمله افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مصرف بیشتر آب را به دنبال دارد.
با این حال در برابر این روند افزایشی، مجموعه‌ای از راهکارها در دستور کار قرار گرفته که هدف آنها، تامین همان خنکای موردنیاز اما با مصرف انرژی کمتر است. در راس این راهکارها، جایگزینی موتوربرقی‌های القایی در کولرهای آبی با مدل‌های راندمان بالای BLDC قرار دارد. طرحی که تنها با تعویض یک میلیون موتور، می‌تواند مصرف انرژی این کولرها را تا ۵۰ درصد کاهش دهد؛ معادل ۴۶۵ میلیون کیلووات‌ساعت صرفه‌جویی در سال، کاهش ۳۰۰ مگاوات از توان مصرفی، صرفه‌جویی ۱۴ میلیون مترمکعب آب و جلوگیری از انتشار ۳۲۲ هزار تن دی‌اکسیدکربن را به دنبال داشته باشد.
برای تسهیل اجرای این طرح، وام هشت میلیون تومانی با نرخ ۱۸ درصد و بازپرداخت ۲۴ ماهه در اختیار متقاضیان قرار گرفته تا مسیر تعویض تجهیزات برای خانوارها مقرون‌به‌صرفه‌تر شود. به‌تازگی نیز پروژه جایگزینی ۱۰۰ هزار کولرگازی فرسوده در جنوب کشور آغاز شده که موجب کاهش قابل‌توجه بارهای سرمایشی در پیک تابستان خواهد شد، همچنین هم‌اکنون پروژه نصب کولرهای پربازده BLDC در تهران نیز آغاز شده و صنایع نیز به صورت جدی وارد سرمایه‌گذاری در این حوزه شده‌اند. 
یکی دیگر از پروژه‌های در حال اجرا، جایگزینی ۱۰ هزار موتور کولر آبی با استفاده از موتوربرقی‌های پربازده است که تا پایان تیرماه به اتمام می‌رسد. با اجرای این طرح پیش‌بینی می‌شود ۶.۴ مگاوات کاهش توان در بخش مصرف انرژی محقق شود. در کنار این طرح‌ها، سیاست‌های مکملی نیز برای کنترل مصرف برق در حال اجراست. نظام تعرفه‌گذاری پلکانی از جمله آنهاست که باعث می‌شود مشترکان پرمصرف هزینه بیشتری بپردازند. همچنین محدودسازی مصرف در بخش پرمصرف‌ها به‌صورت جدی پیگیری می‌شود؛ روشی که در سال‌های اخیر نتایج مثبتی به همراه داشته است. علاوه بر این، اقداماتی در سطح خانگی نیز می‌تواند به کاهش بار شبکه کمک کند، استفاده از کولرهای دارای برچسب انرژی سطح A یا بالاتر، سرویس و تمیزکردن مرتب کولرها برای افزایش بازدهی، استفاده از پوشش‌های مناسب روی پنجره‌ها برای جلوگیری از ورود گرمای خورشید، تنظیم دمای کولرگازی روی ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد، استفاده از تهویه طبیعی در ساعات خنک صبح و شب و خاموش‌کردن وسایل برقی غیرضروری که تولید گرما می‌کنند، در امر تاثیرگذار هستند.
شاید خنک‌کردن خانه‌ها در روزهای داغ تابستان اجتناب‌ناپذیر باشد اما راهی که به پایداری شبکه منتهی می‌شود، نه از توسعه بی‌پایان تولید برق، بلکه از اصلاح مصرف، ارتقای تجهیزات و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین عبور می‌کند. خنکی هوشمند، مسیر تازه‌ای برای تابستان‌های آینده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.