آگاه: رسانههایی مانند ایراناینترنشنال در نبرد اخیر نه بهعنوان ناظری بیطرف، بلکه بهمثابه بازوی عملیات روانی در جبهه دشمن عمل کرد. این رسانهها بلافاصله و بدون تحلیل مستقل، روایت رسمی تلآویو را بازتاب داد و مدعی شد: «۹۹ درصد موشکها دفع شدهاند»، «ایران منزویتر از همیشه است» و «هیچ دستاورد میدانی ندارد.» آنها عامدانه تلاش کردند توانمندی، جسارت و پیامدهای حمله ایران را بیاثر جلوه دهند و حتی تصاویر موفق از هدف قرارگرفتن پایگاه نواتیم را تحریف یا سانسور کردند.
نکته جالب آنجاست که آتشبس به درخواست طرف مقابل صورت گرفت اما با این حال آنها در رسانههای ضدایرانی و فارسیزبانشان ادعاهای تکراری و پوچ خود را دوباره مطرح میکردند و بر این طلب میکوبیدند که آمریکا و رژیم صهیونیستی توانستند ایران را شکست دهند؛ دیگر غنیسازی مثل گذشته صورت نخواهد گرفت و دست «جمهوری اسلامی ایران» در دانش هستهای محدود شده است! برایناساس، تقابل نظامی ایران و اسرائیل، تنها در آسمان و زمین رخ نداد بلکه بخش مهمتری از این نبرد در ذهن مخاطبان، صفحات اول رسانهها و شبکههای اجتماعی شکل گرفت. دشمن با استفاده از ابزارهای رسانهای گسترده و بینالمللی، بلافاصله پس از عملیات، روایتی ساخت که هدف آن بیاثر نشاندادن قدرت بازدارندگی و پاسخ ایران بود.
اقدامات و افعالی که از سوی رسانههای معاند و حامیان صهیونیستها صرف میشود، نشاندهنده آن است که دشمن هرچند از نبرد نظامی فاصله گرفته اما در تهاجم فرهنگی میخواهد آرامش روانی جامعه را مخدوش و سناریوی گذشتهاش که همان تغییر جای جلاد و شهید است را پیاده کند. درصورتیکه اکنون فضای امیدبخش و آرامی در سپهر ایران جاری و ثاری است و رژیم آپارتاید اسرائیل با حمایتهای ویژه ایالات متحده آمریکا نتوانست به اهداف و برنامههایش دست پیدا کند، ازاینرو باردیگر به اخبار کذب روی آورده و هر اتفاقی را به منزله ایجاد ناآرامی در ایران تلقی میکند. پس از جنگ ۱۲ روزه برخی رسانههای خارجی و کاربران فضای مجازی، انفجارهای گاز را به عملیات خرابکارانه موساد نسبت دادهاند. این ادعاها با انتشار تصاویر و پیامهای جعلی کنایهآمیز و البته پرتکرار در شبکههای اجتماعی همراه شده است؛ این رویکرد بیش از هر چیز باهدف القای ترس از «نفوذ اطلاعاتی موساد» مطرح میشود. ترساندن مردم از حمله مجدد، القای ضعف ایران در خنثیسازی خرابکاریها، ایجاد بیثباتی و وسواس ذهنی در جامعه و ایجاد عدمتمرکز در ساختارهای اطلاعاتی و امنیتی کشور مهمترین اهداف اپوزیسیون و رسانههایشان علیه ایران در دوره «پساجنگ» است.
حال در قبال شیطنتهای ضدانقلاب باید چه کرد؟
۱- آرامش جامعه از درون تکتک افراد آن میجوشد و در دورانی که فضای روانی بهسرعت تحت تاثیر عوامل مختلف قرار میگیرد، هوشیاری، همدلی و مسئولیتپذیری ما نسبت به سلامت روان خودمان و دیگران میتواند راهی برای عبور از بحرانها و ساختن یک جامعه آرامتر باشد.
۲- اما این آرامش در فضای روانی جامعه بهسادگی به دست نمیآید و با اقداماتی در سطح فردی و جمعی میتوان آن را تقویت کرد که میتوان به چند راهکار کاربردی برای برقرارکردن آرامش در جامعه پرداخت:
۲-۱- گفتوگوهای سازنده و صادقانه مسئولان با مردم: در حین و بعد از جنگ اخیر، مسئولان ما در قوای سهگانه و سایر نهادها نهتنها میدان را ترک نکردند بلکه با قوت و قدرت بیشتری در صحنه حضور پیدا کردند و ارتباطات خوبی با تودههای مردم برقرار کردند. رئیسجمهور در کف میدان حضور داشت. رئیس مجلس و رئیس قوه قضاییه با مردم سخن گفتند؛ وقفهای در جلسات علنی مجلس صورت نگرفت و... همین رویکرد باید از سوی کارگزاران نظام ادامه یابد و مردم را در جریان آخرین اقدامات خود قرار دهند. اقدامات و تحرکات خوبی انجام شده و در آینده هم باز شاهد اخبار خوب از سوی مسئولان خواهیم بود. از همین رو باید اقدامات آنها سریع و بهنگام به مردم منتقل شود تا بدانند مسئولانشان راهکارهای عملیاتی را در پیش گرفتهاند، کما اینکه در ۱۲ روز جنگ تحمیلی همین گونه ظاهر شدند و همه «برای ایران» تلاش کردند.
۲-۲- پرهیز از شایعهپراکنی و نشر اطلاعات نادرست: فضای مجازی امروز در سبد هر خانواده ایرانی یافت میشود. از عوام تا خواص خود را یک کنشگر رسانه میدانند اما باید توجه داشت در مجازی نباید به شایعات و دروغپراکنیهای دشمن ضریب داد، این اقدام فقط به تنش در جامعه کمک میکند. همانطور که اشاره شد، موضوع انفجارهای گاز که در روزهای اخیر صورت گرفت سوژهای را برای رسانههای فارسیزبان ایجاد کرد. هدف، ترور آرامش جامعه بود، درحالیکه انفجارهای گاز در ایران پدیدهای جدید نیست و در سالهای گذشته با فراوانی مشابه رخداده است. برای مثال: در تیرماه ۱۴۰۳، دو مورد انفجار گاز در تهران گزارش شد که با الگوی سالهای قبل همخوانی دارد. در این گذار، هر شهروند باید سواد رسانهای در مجازی را جدی بگیرد و بهراحتی نپذیرد که در زمین دشمن بازی کند. ملت ایران حقیقتا تیزبین و باهوش است و میداند کجا چه کنشی از خود نشان دهد. البته در این بین باید به جایگاه رسانههای رسمی هم اشاره کرد.
۲-۳- نقش رسانهها در ایجاد امیدآفرینی و تبیین دقیق واقعیتها به مردم: قطعا رسانههای رسمی یعنی صداوسیما، خبرگزاریها و مطبوعات میتوانند در آرامش روانی جامعه نقش تاثیرگذاری ایفا کنند، اما درعینحال باید چند اصل را رعایت کرد. ایران باید با حساسیت بالا، اخبار امنیتی را محافظت کند و از پردازش رسانهای اخبار مبهم یا حساس خودداری شود. دامنزدن به اخبار غیررسمی فقط خوراک برای رسانههای دشمن فراهم میکند. از سوی دیگر رسانهها باید با گزارشهای مثبت و خبرهای خوب، امیدآفرینی را به مردم تزریق کنند. اقدامی که هیچگاه به مذاق ضدانقلاب، صهیونیستها و آمریکاییها خوش نمیآید.
۲-۴- ضرورت تقویت و حفظ همدلی در جامعه ایران: پیرامون همدلی و وفاقی که توسط مردم در دوره جنگ شکل گرفت، تحلیلها و نظرات مختلفی مطرح شد اما حرف اول و آخر را ۲۵ تیرماه حضرت آیتالله خامنهای در دیدار رئیس و مسئولان دستگاه قضا بیان کردند. معظمله ضمن تحلیل کار بزرگ ملت ایران در جنگ تحمیلی اخیر و نقشبرآبشدن محاسبات و نقشههای متجاوزان، به اتحاد عظیم ملت ایران با همه اختلاف سلائق سیاسی و تفاوت وزن مذهبی برای دفاع از ایران عزیز اشاره و تاکید کردند: وظیفه همه حفظ این اتحاد ملی است. بنابراین همگان (مسئولان، سیاسیون، رسانهها و مردم) در حال حاضر یک وظیفه دارند و آن حفظ همدلی و اتحاد ملی است.
غلامرضا انصاری، فعال سیاسی درباره ضرورت همدلی ایرانیان در مقطع فعلی گفت: اگر ما بتوانیم پشتوانه مردمی نظام و کشور را حفظ کنیم و آن را افزایش دهیم، میتوانیم به صورت جدی توطئههای دشمن را خنثی کنیم. آمریکا و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه تحلیل اشتباهی از سرمایه اجتماعی داشتند و گمان میکردند، باتوجهبه برخی اعتراضات و اتفاقاتی که در سالهای اخیر رخداده، با کوچکترین ضربهای که به کشور وارد کنند، مردم به خیابانها میریزند و علیه نظام اقدام میکنند. اما خیلی زود متوجه شدند که چقدر این تصویر دور از واقع و رویاپردازانه بوده است. مردم نشان دادند که بر سر منافع ملی و کیان کشور باکسی تعارف ندارند.
وی تاکید کرد: در مجموع اگر ما بتوانیم امید را در دل مردم زنده نگه داریم، خطرات بیرونی نمیتواند بر کشور کارساز شود. آنچه مسلم است، جمهوری اسلامی ایران از بهمن ۵۷ تا به امروز روزهای حساس و دشواری را سپری کرده است اما از بحران عبور و با امید به فعالیتهای خود ادامه داد. امروز نیز بدون توجه به شایعهپراکنیها و خبرسازیهای رسانههای ضدایرانی، با آسیبشناسی از آنچه منجر به هجمه صهیونیستها علیه ایران شد، در مسیر قویتر شدن حرکت کند. در مجموع آرامش روانی جامعه از میلیونها رفتار کوچک و فردی ساخته میشود که اگر هر فردی و مقام مسئولی، نقش خود را در آرامسازی ایفا کند، جامعهای خواهیم داشت که در برابر بحرانها، مقاومتر و انسانیتر خواهد شد.
نظر شما