رژیم صهیونیستی با حمله به سوریه، باردیگر ثابت کرد که کاری با هیئت حاکمه در کشورهای منطقه ندارد و برای پیشبرد توسعه‌طلبی‌هایش و تحقق پروژه نیل تا فرات، هر جغرافیایی در منطقه را آماج حملات و دست‌درازی‌های خود قرار می‌دهد.

رویای تقسیم شام

آگاه: حملات رژیم صهیونیستی به سوریه با هدف الصاق مناطق جنوبی این کشور به اراضی اشغالی صورت می‌گیرد و حمایت از اقلیت دروزی صرفا یک بهانه برای توجیه تجاوزگری و توسعه‌طلبی صهیونیست‌هاست.
صهیونیست‌ها برای ایجاد کریدور تجاری موسوم به داوود، نیاز مسلم دارند که جنوب سوریه را همچون منطقه جولان سوریه اشغال کنند. با ساقط کردن دولت قانونی بشار اسد و روی کار آمدن دولتی نامشروع و دست‌نشانده به سرکردگی جولانی که سابقا یک عنصر تکفیری و تروریستی بود، فضا برای صهیونیست‌ها فراهم شد تا نقشه خود برای الصاق و اشغال جنوب سوریه را عملیاتی کنند.
حملات رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف سوریه، از روز چهارشنبه شدت گرفت و درنتیجه حملات اسرائیل به مواضع استراتژیک دولت سوریه ازجمله وزارت دفاع این کشور، خسارات شدیدی به ساختار حکومت جولانی وارد آمد. صهیونیست‌ها اکنون حتی مدعی اشغال دمشق نیز هستند. روز گذشته نیز برخی منابع سوری گزارش دادند که احمد الشرع (جولانی) رئیس دولت موقت سوریه به همراه خانواده، دمشق پایتخت این کشور را ترک کرده است که البته این خبر و نیز اخبار مربوط به ترور سه مقام ارشد دولت انتقالی سوریه تکذیب شد. براساس این گزارش، یک تیم نظامی در اقدامی غافلگیرکننده وارد ساختمان رادیو و تلویزیون سوریه شدند تا کنترل تلویزیون را به دست بگیرند. همچنین شبکه المیادین به نقل از منابع محلی از وقوع درگیری بین گروه‌های مسلح قبیله‌ای و گروه‌های محلی در حومه سویدا در جنوب سوریه نیز خبر داد و افزود: این اتفاقات، همزمان با پرواز هواپیماهای جنگی رژیم اسرائیلی بر فراز آسمان سوریه بوده است. این شبکه تلویزیونی همچنین افزود: پس از انفجار مهیبی که دمشق را لرزاند، میدان اموی در وسط پایتخت سوریه بیش از سه ساعت بسته ماند.
منابع محلی از قطع برق و اینترنت در سویدا خبر دادند و افزودند که جنگنده‌های رژیم صهیونیستی کاروانی از جنگجویان قبیله‌ای عرب در جاده تدمر - حمص را هدف قرار دادند. این منابع از حمله نیروی هوایی رژیم صهیونیستی به شهر حمص نیز خبر دادند و گفتند که چهار پهپاد رژیم صهیونیستی در آسمان استان درعا به پرواز درآمده است. آنها همچنین گفتند که تعداد زیادی از هواپیماهای جنگی اسرائیل وارد حریم هوایی سوریه شده و به سمت حمص، درعا و سویدا حرکت کردند. منابع محلی سوریه افزودند که گروه‌های مسلح دروزی در سراسر شهر سویدا مستقر شده‌اند، گشت‌زنی می‌کنند و تمام محورها را بسته و قرق کرده‌اند.

کلیدخوردن فتنه در سویدا
در ۱۳ جولای (۲۲ تیرماه جاری) درگیری‌های کوچکی بین قبایل عرب بادیه‌نشین و گروه‌های مسلح دروزی در سویدا واقع در جنوب سوریه رخ داد. ده‌ها سرباز سوری وابسته به رژیم جولانی در حملات گروه‌های دروزی علیه نیروهای امنیتی مستقر در منطقه کشته شدند. پس از تشدید درگیری‌ها، آتش‌بس بین طرفین برقرار شد. آتش‌بس اندکی پس از آن شکسته شد و ارتش اسرائیل حملاتی را علیه نیروهای امنیتی سوریه انجام داد.
در ۱۶ جولای (۲۵ تیرماه) نیروی هوایی رژیم صهیونیستی به کاخ ریاست‌جمهوری سوریه، ستاد کل و وزارت دفاع سوریه در دمشق حمله کرد. در همان روز، آتش‌بسی میان دولت و گروه‌های محلی در سویدا برقرار شد، در حالی که هواپیماهای جنگی اسرائیل حملاتی را به دمشق و درعا انجام دادند. از زمان عقب‌نشینی نیروهای امنیتی از سویدا، تخمین زده می‌شود که صدها نفر در درگیری‌ها و حملات اسرائیل کشته شده‌اند. رژیم اسرائیل به بهانه حمایت از دروزی‌ها در جنگ با حکومت جولانی در استان سویدا، حملاتی را به مناطقی مختلف سوریه ازجمله جنوب این کشور انجام داده است.
از زمان سقوط دولت بشار اسد در سوریه، درگیری‌هایی هر ازچندگاه بین دروزی‌های سوریه با عناصر وابسته به جولانی به وقوع پیوسته است. از یک سو، اقلیت‌های مذهبی و قومیتی سوریه نگران اقدامات تمامیت‌خواهانه و افراطی عناصر وابسته به حاکمیت جدید تحت رهبری گروه مسلح افراطی تحریرالشام به فرماندهی جولانی هستند و از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی با حملات مکرر به توانمندی‌های نظامی سوریه و حمایت از اقلیت‌های قومی و هویتی در این کشور، در تلاش برای تقسیم آن به چند کشور ضعیف و کوچک است. حملات نظامی رژیم صهیونیستی به سوریه در حالی صورت می‌گیرد که اشغالگری رژیم اسرائیل در جولان اشغالی سوریه همچنان ادامه دارد. رژیم اسرائیل طی دهه‌ها به سیاست الحاق غیرقانونی و گسترش شهرک‌سازی در این سرزمین اشغالی ادامه داده است، در حالی که این اقدامات در تضاد کامل با منشور ملل متحد و قطعنامه‌های متعدد شورای امنیت قرار دارند. رژیم اسرائیل با حمله به سوریه باردیگر ثابت کرد که به جدی‌ترین و خطرناک‌ترین تهدید علیه صلح و امنیت منطقه‌ای بدل شده است. این امر ناشی از تداوم اقدامات تجاوزکارانه آن رژیم و همچنین حمایت‌های سیاسی و نظامی بی‌قیدوشرطی است که از سوی ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای غربی دریافت می‌کند.

اشغالگری بدون دریافت پاسخ!
افزایش تجاوزهای رژیم صهیونیستی به دمشق در چارچوب ترسیم معادله «اشغالگری بدون دریافت پاسخ» است؛ اسرائیل می‌خواهد به تمام کشورهای منطقه تجاوز کند، بدون اینکه پاسخی دریافت کند. معادله دیگری که اسرائیل می‌خواهد ترسیم کند این است که تحت عنوان حمایت از دروزی‌ها و اقلیت‌ها در اوضاع داخلی سوریه نقش ایفا کند. معادله سومی که اسرائیل به دنبال آن است سیطره بر بخش گسترده‌ای از خاک سوریه تا نزدیکی دمشق است. معادله چهارم صهیونیست‌ها این است که نوع روابط سوریه با دیگران و رویکردهای آن را تحت کنترل داشته باشد تا امنیت خود را تضمین کند. آنچه واضح است آن است که اسرائیل به دنبال ثبات در سوریه نیست؛ هرج‌ومرج در کشورهای منطقه، مطلوب اسرائیل است. حملات رژیم صهیونیستی به سوریه در حالی انجام می‌شود که جولانی با ترامپ دیدار داشته و حتی آمریکا، تحریم‌ها سوریه را لغو کرده بود.
پروژه آمریکایی - صهیونیستی تجزیه سوریه
عبدالباری عطوان، تحلیلگر سرشناس جهان عرب در مطلبی در روزنامه رای‌الیوم با اشاره به تحولات سوریه آورده است: آنچه هم‌اکنون در سوریه از هرج‌ومرج، درگیری‌ها، تسویه‌حساب‌های نظامی، اختلافات فرقه‌ای و مداخله‌های اسرائیل وجود دارد، تجسم کوچک سناریوی مخرب آمریکایی - اسرائیلی است که می‌تواند به کشورهای عربی دیگر نیز سرایت کند و برجسته‌ترین ویژگی آن هرج‌ومرج، جنگ‌های فرقه‌ای، نژادی و تجزیه با هدف ایجاد خاورمیانه جدید تحت حاکمیت اسرائیل است.
این تحلیل‌گر نوشت: هنگامی که جنگنده‌های اسرائیلی مقر ستاد ارتش سوریه و وزارت دفاع و اطراف کاخ ریاست‌جمهوری را به بهانه حمایت از دروزی‌ها هدف قرار می‌دهند، این بدان مفهوم است که اسرائیل در ورای این فتنه است تا به موجودیت کشوری به نام سوریه با چهار جنگ علیه پروژه صهیونیسم، پایان دهد.
عطوان در ادامه آورده است: احمد الشرع، رئیس‌جمهور موقت سوریه هر آنچه اسرائیلی‌ها می‌خواستند از عادی‌سازی گرفته تا تعهد به خروج سوریه از محور مقاومت، انجام داده است اما این کافی نیست و نظام او را از حملات و تحقیر و تجاوز مصون نمی‌دارد، زیرا هدف راهبردی تغییر سوریه است، نه تغییر نظام. برادران دروزی که حمایت دروغین دشمن اسرائیلی را باور کرده‌اند، در اشتباه به سر می‌برند. این تحلیلگر بیان کرد: جنگنده‌های اسرائیلی بیش از ۵۰۰ بار پایگاه‌های نظامی و فرودگاه‌ها، بنادر و انبارهای سلاح ارتش سوریه را تنها پنج ساعت پس از سقوط نظام سابق این کشور، بمباران کردند و این همان طور که گفتیم با هدف نابودی کشور سوریه و ملت آنها و تاریخش است نه نظام سوریه.
عطوان تصریح کرد: جنوب سوریه که تهدیدی برای اشغالگران و امنیت آنها بود، هم‌اکنون تحت اشغال مستقیم قرار گرفته است و بهانه تل‌آویو نیز حمایت از دروزی‌ها است و احتمال تکرار این روند در شمال سوریه و شرق آن نیز به بهانه‌های فرقه‌ای و نژادی متصور است. وی نوشت: این فتنه آمریکایی و اسرائیلی که از مسائل فرقه‌ای و نژادی برای اهدافش در سوریه بهره می‌برد، به‌طور حتم به کشورهای دیگر و در راس آنها عربستان، الجزایر، ترکیه، لبنان و عراق منتقل خواهد شد؛ دوستی با آمریکا و عادی‌سازی روابط با اسرائیل و دادن تریلیون‌ها دلار هیچ تضمینی برای دورماندن از آتش ایجاد نمی‌کند.
رامی ابوزبیده، کارشناس و تحلیلگر نظامی جهان عرب نیز در مقاله‌ای پیرامون تحولات جاری در سوریه آورده است: تحولات اخیر در جنوب سوریه نشان از آغاز مرحله‌ای جدید و خطرناک از مداخله رژیم صهیونیستی دارد که این بار با سوءاستفاده از طایفه دروزی و به بهانه حمایت از اقلیت‌ها صورت می‌گیرد. این مداخله فراتر از حملات هوایی است و نشانه‌هایی از شکل‌گیری یک پروژه امنیتی طایفه‌ای دارد که می‌تواند به تجزیه اجتماعی و سیاسی سوریه منجر شود.
عبور ده‌ها نفر از دروزیان سرزمین‌های اشغالی به خاک سوریه که رسانه‌های عبری به آن اذعان کرده‌اند، با فراخوان‌های آشکار رهبران مذهبی طایفه دروزی در فلسطین اشغالی همراه بود.
موفق طریف، رهبر روحانی این طایفه با تشبیه وضعیت السویداء به هفت اکتبر (روز عملیات طوفان الاقصی) فضایی احساسی و تهاجمی ایجاد کرد که در خدمت طرح‌های امنیتی نظامی رژیم صهیونیستی است. همزمان با این تحرکات مردمی و طایفه‌ای، جنگنده‌های اسرائیلی مواضعی حساس در نزدیکی وزارت دفاع سوریه در دمشق را هدف قرار دادند؛ اقدامی که پیام روشنی برای رهبری سوریه داشت و نشان‌دهنده گسترش دایره درگیری به عمق پایتخت بود.
دلالت‌های میدانی و راهبردی این تحرکات عبارت‌است از: جنوب سوریه در آستانه تبدیل‌شدن به میدان تقابل جدید میان سوریه و رژیم اسرائیل است؛ میدانی که با ابزار طایفه‌ای مدیریت می‌شود. احیای سناریوی قدیمیِ تجزیه از طریق ایجاد کانون‌های طایفه‌ای مستقل که به‌طور مستقیم با رژیم صهیونیستی در تماس و هماهنگی خواهند بود. ایجاد جنگ روانی از طریق تشبیه وقایع السویداء به طوفان الاقصی برای بسیج افکار عمومی و تحریک دروزیان به دخالت نظامی. تلاش برای فرسایش دمشق از طریق ایجاد ناامنی و درگیری در جبهه‌های متعدد.
تحلیل‌گران معتقدند که خطرناک‌ترین سناریو، تشکیل هسته‌های مسلح دروزی وفادار به رژیم صهیونیستی در جنوب سوریه است؛ امری که می‌تواند به درگیری‌های داخلی خونین دامن بزند و ثبات منطقه را بیش از پیش تهدید کند. پاسخ دولت سوریه به این تحولات به‌ویژه باتوجه‌به هدف‌گیری مستقیم دمشق توسط جنگنده‌های رژیم اشغالگر، تعیین‌کننده معادله درگیری آینده خواهد بود. آنچه در السویداء در جریان است، رویدادی گذرا نیست بلکه آغاز فصلی جدید از مداخلات آشکار رژیم صهیونیستی در سوریه، با ابزار اقلیت‌سازی و تضعیف حاکمیت ملی است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.