پس از انتشار گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال اقدام سه کشور اروپایی عضو برجام برای فعال‌سازی «مکانیزم ماشه»، بحث‌ها پیرامون تبعات این اقدام و گزینه‌های پیش‌روی جمهوری اسلامی ایران وارد مرحله جدیدی شده است.

خروج از NPT و غنی‌سازی ۹۰ درصدی از گزینه‌های ایران است

آگاه: مکانیزمی که از آن به‌عنوان ابزار بازگشت خودکار تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران یاد می‌شود، در صورت فعال‌سازی این موضوع می‌تواند عملا جمهوری اسلامی را ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار دهد؛ موضوعی که برخی آن را تهدیدی جدی و برخی دیگر، شرایط فعلی را بدتر از آن نمی‌دانند. در شرایطی که تحریم‌های یک‌جانبه و فراگیر ایالات متحده همچنان بر اقتصاد ایران سایه افکنده و کشورهای اروپایی نیز از آن تبعیت می‌کنند، فعال‌سازی رسمی مکانیزم ماشه به باور برخی کارشناسان بیشتر جنبه نمادین دارد تا عملی. با این حال، بازگشت ۶ قطعنامه شورای امنیت و پیامدهای حقوقی و سیاسی آن می‌تواند بر تعاملات ایران در مجامع بین‌المللی و برخی نهادهای وابسته به سازمان ملل تاثیر بگذارد.
در همین زمینه سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» ضمن تشریح پیامدهای این اقدام احتمالی اروپایی‌ها، به بررسی گزینه‌های ایران در صورت فعال‌سازی مکانیزم ماشه پرداخت و گفت: مکانیزم ماشه نهایتا منجر به بازگشت ۶ قطعنامه قبلی شورای امنیت علیه ایران می‌شود، اما باید دقت کرد که محتوای اصلی این قطعنامه‌ها چیزی جز تحریم نیست؛ تحریم‌هایی که ما همین حالا با شدیدترین نوع آنها تحت‌فشار هستیم. ایالات متحده به‌صورت یک‌جانبه تحریم‌هایی را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده و کشورهای اروپایی نیز در عمل از همین تحریم‌ها تبعیت می‌کنند.
ابراهیم رضایی افزود: در واقع ما همین حالا نیز در شرایط تحریم‌های حداکثری، هوشمند و بی‌سابقه قرار داریم و چیزی برای ازدست‌دادن باقی نمانده است که بخواهیم نگران تشدید شرایط در صورت فعال‌شدن مکانیزم ماشه باشیم. بدترین سناریو بازگشت به ذیل فصل هفتم منشور شورای امنیت ملل متحد است که آن هم در نهایت به تهدید نظامی منجر می‌شود. این در حالی است که به ما نیز حمله نظامی صورت گرفت. بنابراین ملت ایران در موقعیتی نیست که از تهدید بترسد یا منفعل شود. رضایی در ادامه گفت: در صورت اجرایی شدن مکانیزم ماشه، ایران گزینه‌های متعددی روی میز دارد. این‌گونه نیست که تنها یک مسیر پیش‌روی ما باشد. یکی از مهم‌ترین گزینه‌ها، خروج از معاهده ان‌پی‌تی (NPT) است، اما گزینه‌های دیگری نیز در اختیار داریم، ازجمله تسریع در تحقیق و توسعه، تولید و فعال‌سازی ماشین‌های پیشرفته نسل جدید غنی‌سازی.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد: طبق قانون مجلس ما مجاز به غنی‌سازی تا سطح ۶۰ درصد هستیم، اما این سطح می‌تواند افزایش یابد و حتی به آستانه ۹۰ درصد برسد. این اقدام حق ماست و می‌توانیم آن را برای دفاع از منافع ملی‌ انجام دهیم، به‌ویژه در برابر طرف‌هایی که با زبان زور و منطق ناعادلانه با ملت ما سخن می‌گویند. وی همچنین با اشاره به سایر سناریوهای ایران در صورت تشدید فشارها گفت: گزینه‌های ایران محدود به حوزه هسته‌ای نیست و در ابعاد امنیتی نیز ما گزینه‌هایی داریم. رضایی در پایان تاکید کرد: ما به‌هیچ‌وجه آغازگر بحران نیستیم اما اگر کشورهای غربی بخواهند مسیر تهدید و فشار را ادامه دهند، جمهوری اسلامی ایران ابزارهای متقابل زیادی در اختیار دارد و از منافع ملی خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.