آگاه: این عمارت در طول حیات خود، کاربریهای گوناگونی داشته است؛ از خانه مسکونی گرفته تا خانه پیشاهنگان. امروزه این عمارت بهعنوان موزه فعالیت دارد. عمارت سالار سعید باتوجهبه ارزش تاریخی و معماری، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این ساختمان به سفارش ملا لطفالله شیخالاسلام بنا شد. پس از فوت ایشان، خانه بهوسیله نوادگان او به دو قسمت مجزا تقسیم و فروخته شد. قسمت داخلی عمارت به مالکیت خانواده حبیبی و قسمت بیرونی به مالکیت عبدالحمیدخان سنندجی (سالار سعید) درآمد. امروزه هر قسمت از آن بنای یکپارچه با نام مالکان جدید شناخته میشود. پس از تعمیر و آمادهسازی، مجموعه در مهر سال۱۳۵۴ با نام «موزه سنندج» افتتاح شد.
عمارت سالار سعید در اواخر دوره حکومت ناصرالدین قاجار ساخته شده و از معماری دوره قاجار تاثیر پذیرفته است. این عمارت را از سنگ، آجر و چوب ساختهاند و پشتبام شیروانی دارد. زیباترین بخش ساختمان پنجرههای ارسی بزرگ هال محسوب میشود که متشکل از هفت در است و یک شاهکار هنری به شمار میآید.
این عمارت از بنای اصلی و حیاط تشکیل میشود. بنای اصلی ساختمان در ضلع جنوبی قرار دارد که شامل زیرزمین و طبقه فوقانی است. زیرزمین بنا را بهصورت حوضخانه ساختهاند و دارای سقفی بهشکل گنبد با تزئینات و آینهکاری است. شاهنشینها و حوضی سنگی بهشکل ششضلعی در همین بخش ساخته شده است که همچنان مورد استفاده قرار میگیرد. این عمارت از دیدنیهای استان کردستان است و در خیابان امام، کوچه حبیبی و در بخش بیرونی عمارت ملا لطفالله شیخالاسلام قرار دارد.
۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۲
کد خبر: ۵٬۴۴۱
عمارت سالار سعید از بناهای تاریخی و جاهای دیدنی سنندج است که قدمت آن به دوره قاجار بازمیگردد.
نظر شما