آگاه: درصورتیکه در ابتدای سال قانون ساماندهی بازار زمین و اجاره مسکن تصویب و ازسوی دولت ابلاغ شد و مقرر گردید که تمامی مالکان باید نرخ سقف اجاره را که ۲۵درصد است رعایت کنند که در صورت عدم رعایت مشمول جریمه میشوند. در قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها تلاش شده است تا هم منافع موجران و هم منافع مستاجران در نظر گرفته شود. در قانون برای موجرانی که قانون را رعایت میکنند مشوقهایی در نظر گرفته شده است. براساس ماده۷ قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها دولت مکلفشده در استانهایی که تورم بالای ۳۰درصد است، نرخ رشد اجارهبها را تعیین کند. نرخ اجارهبها بعد از جلسه شورای عالی مسکن تعیین و سقف اجاره مسکن ۲۵درصد تعیین شد که بیشترین نرخ اجاره برای استان یزد با ۲۶درصد و کمترین آن سیستان و بلوچستان با ۲۳درصد تعیین شده است.
وجود ضمانتهای اجرایی برای تعیین سقف اجاره مسکن
پیش از این ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی درخصوص رعایت سقف اجاره مسکن اعلام کرده بود: در قانون ساماندهی بازار زمین و مسکن اجاره ضمانتهای اجرایی برای رعایت نشدن سقف اجارهبها توسط موجران در نظر گرفته شده است که یکی از موارد این قانون ضمانتهای اجرایی است که به شکایت مستاجران اشاره دارد.وی ادامه داد: اگر موجری اجاره را بیش از سقف تعیینشده از مستاجر دریافت کند، مستاجر میتواند تا پنج سال از موجر شکایت کند. موجر هم مکلف میشود تا مبلغ اضافی را به مستاجر بازگرداند. همچنین بیش از سه برابر اجارهبها در یکماه، سبب جریمه موجر خواهد شد و مبلغ جریمه باید به حساب دولت واریز شود.
این در حالی است که زالی، یکی از مستاجران در محدوده خیابان هاشمی گفت: از اواخر شهریورماه بهدنبال یک واحد مسکونی ۹۰متری بودهایم اما متاسفانه هر چقدر زمان میگذرد قیمتها چندبرابر میشود درصورتیکه عرف آن است که با اتمام فصل اجاره باید قیمتها بشکند و کاهش پیدا کند اما شاهد آن هستیم که قیمتها تغییری نکرده است.وی ادامه داد: طبق قانون باید تمامی مالکان سقف اجاره مسکن را رعایت کنند اما متاسفانه شاهد آن هستیم که برخی از موجران با همکاری مشاوران املاک اهمیتی به سقف اجاره ۲۵درصدی نمیدهند و هر قیمتی را که دلشان میخواهند به مستاجران تحمیل میکنند.
موجران سقف اجاره مسکن را رعایت نکنند جریمه میشوند
حسین جنتی، مدیرکل راهوشهرسازی استان تهران با بیان اینکه سقف نرخ اجاره مسکن در تهران ۲۵درصد است گفت: هیچ موجری حق افزایش بیش از این نرخ را ندارد و در صورت مشاهده با آنها برخورد خواهد شد.
وی ادامه داد: به تمامی مالکان گوشزد میکنیم که نرخ های بیش از این میزان را تعیین نکنند چراکه مستاجران تا پنج سال فرصت دارند که با مراجعه به شورای عالی حل اختلاف شکایت کرده و پنج برابر نرخهای اضافه دریافتشده را از مالکان و موجران پس بگیرند. مالکان و موجران انصاف را در دستورکار خود قرار داده و با تعیین سقف اجاره ۲۵درصدی بخشی از نگرانی مستاجران را کاهش دهند.
نیمه دوم سال بازار مسکن آرام میشود
همچنین داود بیگینژاد، نایبرییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه شاهد آن هستیم که با تعیین سقف اجاره مسکن بازار اجاره مسکن چندان آرام نشده است، گفت: متاسفانه در تابستان آمارها نشان میدهد که قیمتهای اجاره افزایشی بوده و ما شاهد قراردادهای زیرزمینی بودیم.وی ادامه داد: بازار اجاره مسکن برای کنترل و ثبات نیازمند آن است که عرضه افزایش یابد و دولت باید برنامهای را طراحی کند که متقاضیان بتوانند بهراحتی به واحدهای مسکونی دسترسی پیدا کنند. بازار مسکن در بخش اجاره و خرید مسکن از سال گذشته رشد ۱۷درصدی داشته که این آمار نشان می دهد بازار پر نوسانی داشته است. درصورتیکه تمهیدات لازم برای کنترل بازار مسکن ازسوی در دستورکار قرار گیرد، ما شاهد آرامش در بازار مسکن خواهیم بود. با اتمام فصل نقلوانتقالات و ورود به فصل پاییز انتظار میرود که قیمتهای اجاره مسکن کاهشی باشد و بخشی از نگرانی مستاجران و خریداران مسکن برطرف شود اما آمارهای بانک مرکزی حاکی از آن است که ۵۱درصد مردم تهران قدرت خرید خانه متری ۸۸میلیون تومانی را ندارند. آخرین گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران، از افزایش متوسط قیمت هر مترمربع مسکن به ۸۸میلیون تومان خبر میدهد.
گفتنی است، ۵۱درصد خانوارهای تهرانی، مستاجرند حال باید منتظر تدابیر دولت برای کنترل نرخهای اجاره مسکن و همچنین نرخهای خرید و فروش مسکن باشیم.
نظر شما