۱۰۰روز از آغاز دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان می‌گذرد؛ دولتی که با شعار «وفاق ملی» روی کار آمد. ناگفته نماند که هر گروه و جناح و دسته‌ای تلاش کرد تا معنای مدنظر خود را از وفاق تعریف کند.

روزهای پرفراز و نشیب پزشک پاستور

آگاه: از سویی، جناحی که هم‌سویی بیشتری با پزشکیان داشت به بهانه این قرابت سهم بیشتری از کابینه طلب می‌کرد تا آنجا که صدای او را هم درآورد و پزشکیان در یکی از نخستین برنامه‌هایی که پس از انتخابات داشت در جمع اعضای ستادهای مردمی‌اش در تالار وزارت کشور لب به گلایه گشود که: «انتخاب مسئولان برای من معضل شده است، به هر کس می‌گویم آدم معرفی کنید، همه افراد خودشان را معرفی می‌کنند»! این طیف رفته‌رفته معنایی از «وفاق» ارائه داد که بر اساس آن همه جناح‌ها و ارکان کشور باید تنها «موافق» راه و رویکردی باشند که پزشکیان در پیش می‌گیرد و به این ترتیب، درواقع نسخه‌ای از انحصار و خالص‌سازی را در لفافه «وفاق» به ملت و حتی رییس‌جمهور پیشنهاد می‌کردند!


دولت چهاردهم در شرایطی آغازبه‌کار کرد که اولین روزهای آن با حادثه تلخ ترور اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، در تهران همراه شد. این اتفاق در حالی رخ داد که هنیه برای حضور در مراسم سوگند ریاست‌جمهوری به ایران آمده بود. فقط هنیه در تیررس ترور صهیونیست‌ها قرار نگرفت، بلکه در ۱۰۰روزی که پزشکیان در پاستور حضور داشت، سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان به همراه تعدادی از نیروهای مقاومت از جمله سردار عباس نیلفروشان، سید هاشم صفی‌الدین، رییس شورای اجرایی حزب‌الله و یحیی سنوار، رییس دفتر سیاسی حماس به آرزوی دیرینه خود که همان شهادت بود، دست یافتند.

دیپلماسی فعال دولت چهاردهم
البته در واکنش به این تحولات، عباس عراقچی، وزیر امورخارجه، در ۱۰۰روز اول فعالیت خود سفرهای متعدد دیپلماتیک به کشورهای منطقه از جمله لبنان، سوریه، عربستان، عراق، قطر، عمان، اردن و مصر انجام داد. این سفرها به‌منظور تقویت روابط دیپلماتیک و کاهش تنش‌های منطقه‌ای بود. اولین سفر رسمی پزشکیان نیز به عراق و سپس به اقلیم کردستان انجام شد که استقبال گسترده‌ای را ازسوی مردم این منطقه به همراه داشت. از سوی دیگر، رییس‌جمهور در ۱۰۰روز نخست به نیویورک سفر کرد و در سازمان ملل سخنرانی داشت. پس از این سفر او در اجلاس بریکس و بریکس پلاس هم شرکت کرد.
در این ۱۰۰روزی که از زعامت پزشکیان در جایگاه ریاست‌جمهوری می‌گذرد، شاهد رویدادهای مهم دیگری از جمله عملیات طوفانی وعده صادق۲ و ارسال ماهواره هدهد و کوثر به فضا بودیم که هرکدام مایه غرور ملی و افتخار و اقتدار «ایران زمین» بود؛ البته صهیونیست‌ها هم ۵آبان‌ماه باز مرتکب خطا شدند و به خاک ایران تجاوز کردند اما این تجاوز بی‌پاسخ نمی‌ماند و رژیم صهیونیستی قطعا پاسخ دندان‌شکن دریافت خواهد کرد.

دولت وفاق و انتخاب دو استاندار اهل تسنن
پزشکیان روزهای تلخ و شیرین در ۱۰۰روزگی دولتش زیاد دیده است. یکی از وعده‌های او در بزنگاه انتخابات استفاده از قومیت‌ها و مذاهب در مناصب دولتی بود و در همین راستا، دو استاندار سنی در استان‌های سنی‌نشین کردستان و سیستان و بلوچستان برای اولین بار بعد از انقلاب به نام دولت چهاردهم زده شد.۲۸شهریور فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران از انتخاب «آرش زره‌تن لهونی» از جوانان اهل تسنن به‌عنوان استاندار کردستان خبر داد.چند روز بعد از این انتخاب بود که ماموستا عبدالسلام کریمی، مشاور رییس‌جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی با اشاره به حضور پررنگ زنان، اقوام و مذاهب در دولت چهاردهم، تصریح کرد: رویکرد خوبی نسبت به زنان و اقوام در این دولت شکل گرفته است و شاهد تحقق وفاق ملی هستیم. ۹آبان نیز سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران از انتخاب یک بلوچ اهل سنت به‌عنوان استاندار سیستان و بلوچستان خبر داد. وی گفت: «منصور بیجار» یک بلوچ اهل سنت با رأی هیات دولت به‌عنوان استاندار سیستان‌وبلوچستان انتخاب شد.

منع ریجستری آیفون برداشته شد
یکی دیگر از اقداماتی که دولت چهاردهم در مدت ۱۰۰روزگی خود پیگیری کرد، صدور مجوز برای واردات آیفون بود. سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ۹آبان طی توئیتی از برطرف شدن مشکل ریجستری خبر داد و با بیان اینکه مشکل ریجستری آیفون با تدییر دولت وفاق، حمایت رییس‌جمهور و پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات حل شد، نوشت: با مصوبه امروز هیات دولت و رفع ممنوعیت واردات آیفون، که با همراهی معاون حقوقی رییس‌جمهور و وزیر صمت حاصل شد، جزییات و آیین‌نامه مرتبط با واردات آیفون در کوتاه‌ترین زمان ممکن اعلام خواهد شد.
پس از انتشار توییت وزیر، خانم سخنگوی دولت هم در جمع خبرنگاران (در حاشیه جلسه هیات دولت) حضور یافت و خیلی کوتاه ضمن اعلام این خبر، گفت که دولت منع ریجستری آیفون را برداشت و سازوکار اجرای آن را به‌زودی اعلام می‌کنیم.

بودجه دولت چهاردهم و بررسی در مجلس دوازدهم
مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور که خود فرزند مجلس است و پنج دوره سابقه حضور در پارلمان را دارد، لایحه بودجه سال آینده را در زمان معین از پاستور به بهارستان فرستاد. او اول آبان‌ماه بخش نخست لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به هیات‌رییسه مجلس تقدیم کرد و در همین زمان رییس مجلس و اکثریت نمایندگان از ارائه لایحه بودجه ازسوی دولت در زمان مقرر قانونی قدردانی کردند.
حمایت از محرومان، تقویت بنیه دفاعی، رشد اقتصادی، کاهش فاصله طبقاتی و تورم، توجه به معیشت بازنشستگان، کارمندان و کارگران، شفاف‌سازی در لایحه بودجه و ادغام بودجه دفاعی و هدفمندی با لایحه بودجه سال آینده، توجه به اشتغال و عدالت از جمله مسائلی است که در بودجه ۱۴۰۴ به آن توجه شده است.همچنین افزایش معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران از ۱۲ به ۲۴میلیون، درنظرگرفتن ۲۰۰هزار میلیارد تومان برای کاهش بدهی بانک‌ها، معافیت مالیاتی برای کسبه با درآمد کمتر از ۲۴میلیون تومان، معافیت مالیاتی برای سرمایه‌گذاران، انجام سازوکار لازم برای پرداخت مطالبات گندمکاران، اختصاص ۸۴هزار میلیارد تومان برای پرداخت پاداش بازنشستگان، پیش‌بینی افزایش حقوق بین ۲۰ تا ۲۸درصد برای کارکنان دولت و توجه به رفع ناترازی انرژی ازجمله بخش‌های مهمی است که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به آنها توجه شده و رییس‌جمهور در دفاع از لایحه بودجه به آنها اشاره کرد.

دلار،  پاشنه آشیل دولت
هرچند برگ برنده دولت پزشکیان، دیپلماسی فعال وزارت امورخارجه است اما در حوزه اقتصاد هنوز نتوانسته تحولات اساسی را کلید بزند، حتی قیمت ارز و طلا افزایش یافته است.
در ۱۰۰روز نخست دولت پزشکیان دلار آزاد از ۵۹,۱۰۰ به ۶۹,۵۰۰ تومان رسیده و در بازار آزاد ۱۷درصد کاهش ارزش پول ملی ثبت شده است. در بازار نیمایی نیز دلار از ۴۴,۱۰۰ به ۴۹,۳۰۰ تومان افزایش یافته و در بازار نیمایی ۱۱درصد کاهش ارزش پول ملی داشتیم.
حسین صمصامی، نماینده مجلس در همین ارتباط نوشته است: حدود ۱۰۰روز از آغاز دولت چهاردهم گذشت و متاسفانه شاهد بیشترین کاهش ارزش پول ملی در مقایسه با شروع کار دولت‌های بعد از انقلاب بودیم. افزایش نرخ ارز رسمی به تبعیت از بازار آزاد قاچاق شدیدترین آسیب‌ها را بر سفره مردم وارد کرده است.احمد فاطمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس دوازدهم با اشاره به عملکرد دولت چهاردهم گفت: دولت پزشکیان با شعار وفاق ملی شکل گرفته است. مردم نیز امیدوارانه برنامه‌ها و فعالیت دولتمردان کابینه وی را دنبال می‌کنند. البته پزشکیان با به‌کارگیری چهره‌های طیف‌های سیاسی در کابینه خود نشان داده که همصدایی برای دولت وی در اولویت است.وی تاکید کرد: دولت پزشکیان برای اصلاح مناسبات اقتصادی کار سختی را در پیش رو دارد اما با همراهی مردم و همصدایی گروه‌ها و جریان‌های سیاسی این کار شدنی است.نماینده مردم بابل در مجلس گفت: همصدایی و همراهی طیف‌ها و گروه‌های مختلف سیاسی با سیاست‌های دولت پزشکیان می‌تواند سرعت اجرای برنامه‌ها و سیاست‌ها را افزایش دهد.آنچه از تحرکات دولت چهاردهم یافت می‌شود این است که پزشکیان و دولتمردان او در ۱۰۰روز، «ریموتی» و از راه دور مدیریت نکردند و در حوزه‌هایی فعال ظاهر شده‌اند و حقیقتا دیپلماسی دولت و هماهنگی و وفاق خوبی که بین قوا شکل گرفته، قابل تمجید است اما در حوزه‌هایی ازجمله اقتصاد نیاز به هماهنگی و همسویی بیشتر بین اعضای کابینه است تا گره‌هایی که همچنان پابرجاست باز شود. از سوی دیگر، انتظار می‌رفت در این ۱۰۰روز، رییس‌جمهور به سفرهای استانی که از مطالبات مقام معظم رهبری هم بود ضریب بیشتری می‌داد؛ از این رو امید می‌رود به‌زودی شاهد سفرهای آقای رییس‌جمهور باشیم، آن طور که معاون اجرایی او گفته، سفرها با سازوکار جدیدی انجام می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.