آگاه: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد که نشست فصلی شورای حکام آژانس، چهارشنبه ۲۰نوامبر(۳۰آبان) ساعت ۱۰:۳۰ به وقت محلی وین برگزار میشود. در بیانیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است که یکی از موضوعات مورد بحث در نشست فصلی روز چهارشنبه، راستیآزمایی و نظارت فعالیت هستهای در جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است؛ از دیگر موضوعات مورد بحث، شامل درخواستهای عضویت در آژانس، گزارش کمیته کمکها و همکاریهای فنی، انعقاد توافقات پادمانی و پروتکل الحاقی، بررسی صلاحیت بازرسان و اجرای توافقات پادمانی در چند کشور است. این نشست قرار است بهطور غیرعلنی برگزار شود. «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس در آغاز این نشست سخنرانی میکند که متن مکتوب آن در وبگاه آژانس منتشر خواهد شد. گروسی همچنین قرار است، چهارشنبه ۲۰نوامبر ساعت۱۳ به وقت محلی وین کنفرانسی خبری برگزار کند و به سوالات خبرنگاران پاسخ دهد.
طی روزهای اخیر که منتهی به برگزاری نشست فصلی شورای حکام آژانس است، فشارهایی از ناحیه غربیها به کشورمان وارد میشود و زمزمههایی مبنی بر صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس شنیده میشود. برخی معتقدند احتمالا شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه کشورمان در نشست روز چهارشنبه قطعنامه صادر کند؛ پیشنویس قطعنامه شورای حکام بهصورت غیررسمی صادر شده است؛ متن این پیشنویس را انگلیسیها منتشر کردند و برخلاف دیگر قطعنامهها که تقریبا نیمصفحه بود، این پیشنویس بالغ بر «سه صفحه» است. بهنظر میرسد اینبار نشست شورای حکام و قطعنامه احتمالی، لحن تندتری علیه ایران خواهد داشت؛ وزیر امورخارجه و رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفتهاند اگر این قطعنامه صادر شود، ایران نیز اقدام متقابل نشان خواهد داد. اما درصورت صدور قطعنامه شورای حکام، احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت نیز وجود دارد. اقدام تقابلی شورای حکام در شرایطی صورت میگیرد که ما به سال دهم برجام نزدیک میشویم و موعد لغو تحریمها در برجام فرامیرسد و تروئیکای اروپایی بهدنبال مانعتراشی برای استفاده ایران از بندهای غروب برجام است و با ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت به دنبال فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران است.
قطعنامه صادر کنید، اقدام متقابل میکنیم
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، صریحا به غربیها گوشزد کرده است که چنانچه در نشست روز چهارشنبه شورای حکام آژانس قطعنامهای علیه ایران صادر شود، ایران متقابلا با اقداماتی در برنامه هستهای خود به این قطعنامه پاسخ خواهد داد. عراقچی شنبهشب در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در پاسخ به سوالی درمورد احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در جلسه آتی شورای حکام و تلاش تروئیکای اروپا در این زمینه گفت: صحبتهایی مطرح است که ممکن است قطعنامهای در شورای حکام علیه ایران تصویب شود، خودشان بارها ما را تجربه کردند، هر بار که قطعنامهای صادر شده و حرکتی علیه ما انجام شده است، ما هم متقابلا جواب دادیم. الان هم به آقای گروسی صراحتا این موضوع گفته شده است، آقای دکتر اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان هم در این راستا تصریح داشته است؛ بنده هم اینجا تکرار میکنم که اگر قطعنامهای علیه ما صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد و ما در برنامه هستهای خودمان اقدامات جدیدی را خواهیم کرد که حتما آنها دوست نخواهند داشت.
عراقچی همچنین درباره مذاکرات هستهای نیز گفت: همزمان بحث مذاکرات نیز مطرح است. مذاکرات هستهای برای احیای برجام از بهار ۱۴۰۰ آغاز شد و زمانی که دولت بایدن ابراز علاقه کرد به برجام برگردد، مذاکرات را من آغاز کردم و بعد با انتخابات ایران همراه شد. دولت شهید رئیسی هم این مسیر را ادامه داد، به جاهایی هم رسید که اتفاقاتی افتاد که به سرانجام نرسید. در دولت آقای پزشکیان هم تلاش کردیم در نیویورک این مذاکرات انجام شود و کشورهای اروپایی هم استقبال کردند و دولت آمریکا هم در چارچوب مذاکرات مسقط که بهصورت غیرمستقیم با طرف عمانی صورت میگیرد و در دوره شهید رئیسی آغاز شده بود، از آن استقبال کرد. ابراز علاقه شد هر دو مسیر پیگیری شود، ما آماده آغاز مذاکرات بودیم که با تحولات لبنان همراه و متوقف شد. درحالحاضر، ابراز علاقه از سمت کشورهای اروپایی برای شروع مذاکرات وجود دارد و ما احتمالا بهزودی کار را انجام خواهیم داد اما مذاکره مسقط متوقف است و دولت جدید آمریکا باید تصمیم خود را بگیرد.
قطعنامه خشکنشده ما اقداممان را انجام میدهیم
اما محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز در واکنش به احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در نشست روز چهارشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفته است که صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ می دهیم یعنی تا رأیشان به قطعنامه خشک نشده ما اقداممان را انجام میدهیم. رییس سازمان انرژی اتمی درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام تاکید کرد: طرف مقابل دنبال این نباشند با فشار و زور، ما از برنامه خود رویگردان شویم؛ ما برنامهای شفاف داریم و عمده فعالیت ما برای تولید برق و توسعه رادیودارو و توسعه پرتوهاست. فعالیتهای صلحآمیز هستهای ما در راستای کیفیسازی زندگی مردم و بهبود صادرات است.
اسلامی همچنین درخصوص طرح ادعاهای آژانس ناظر بر وجود اماکن آلوده به مواد اتمی در ایران، گفت: موضوع مکانهای ادعایی در مذاکرات برجامی بسته شده بود و یکی از دستاوردهای برجام بود که این موضوع کنار گذاشته شد. اما وقتی ترامپ از برجام خارج شد در فرآیند مذاکرات دوباره موضوع بازدید از چند مکان را که در گذشته حل شده بود مطرح کردند و همینها را بهانه کردند و موضوعات قدیمی را از خاک بیرون کشیدند و به این شکل موضوع چهار مکان میان ایران و آژانس ایجاد شد تا با آن از ایران امتیاز بیشتری بگیرند.
محمدجواد لاریجانی، تحلیلگر ارشد مسائل بینالملل نیز درخصوص موضوع اقدام احتمالی شورای حکام آژانس در صدور قطعنامه علیه ایران، معتقد است: فرض میکنیم اروپاییها در مناقشه هستهای قطعنامهای علیه ما دادند، بعد گفتند میخواهیم مکانیزم ماشه را فعال کنیم، اولا فایده این برای آنها چیست؟ نوعی تهدید به تهاجم به تاسیسات هستهای ما را دستکم در صحنه بینالمللی خودشان، مقبول میکند. در واقع اروپاییها میخواهند بهنوعی به تهدید تاسیسات هستهای ایران مشروعیت دهند؛ به نظر من اروپاییها از وعده صادق۳ ترس و وحشت دارند، چون نمیدانند ایران میخواهد چهکار کند، لذا دست به دامن این تهدیدات میشوند که شاید موجب کوتاهآمدن ایران شود. البته اگر اروپاییها فکر میکنند که ما ظرف ۴۸ساعت میتوانیم توان نظامی و هستهای پیدا کنیم، فکر اشتباهی نکردهاند، ما میتوانیم این زمان را به ۲۴ساعت برسانیم، این توانمندی بازدارنده است.
نظر شما