آگاه: جمهوری اسلامی ایران بهعنوان کنشگر حامیِ امنیت و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه، علاوهبر ابتکارات «میدانی»، ابتکارات «دیپلماتیک» را نیز مدنظر دارد تا بار دیگر ناجی ملت و دولت سوریه شود و از به ثمر نشستن اغراض شوم بازیگران شرور منطقهای و جهانی جلوگیری به عمل آورد.در همین راستا، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، صبح روز جمعه به بغداد سفر کرد تا در نشست سهجانبه با همتایان سوری و عراقی خود شرکت کند؛ عراقچی در بدو ورود به بغداد گفت: این سفر در ادامه سفر منطقهای که درباره سوریه داشتیم، صورت میگیرد. وزیر امورخارجه درباره ابتکارعمل ایران در حلو فصل بحران سوریه، گفت: ابتکار عمل در طول رایزنیهاست که شکل میگیرد و میتواند پیشرفت کند. پنجشنبهشب نیز «بسام صباغ» وزیر خارجه سوریه وارد عراق شده بود. البته عراقچی پیش از نشست سهجانبه با فؤاد حسین، همتای عراقی خود دیدار کرد.
ضرورت اهتمام همه کشورهای منطقه به ریشهکنی تروریسم
وزیر امورخارجه کشورمان در جریان سفر به عراق و پیش از نشست سهجانبه در باب بحران سوریه و در ادامه رایزنیها با مقامهای دولت عراق درمورد تحولات منطقه، با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق ملاقات و گفتوگو کرد. وزیر امورخارجه کشورمان در این دیدار با اشاره به اهتمام جمهوری اسلامی ایران به استمرار رایزنیها بین دو کشور در شرایط حساس کنونی تاکید کرد: دولت و مردم عراق خاطرات بسیار تلخی از گسترش پدیده شوم تروریسم دارند و شاهد مجاهدتها و فداکاریهای زیادی ازسوی دولت و مردم و مرجعیت عراق برای فائق آمدن بر آن شرایط دشوار و شکست تروریسم بودیم. عراقچی افزود: عدم اهتمام کشورهای منطقه به مبارزه و ریشهکنی تروریسم در سوریه، موجب تبدیل شدن این کشور به پایگاه و مأمنی برای گروههای تروریستی و گسترش تروریسم در سراسر منطقه خواهد شد و از اینرو حمایت و پشتیبانی همه کشورهای منطقه از دولتهای سوریه و عراق برای مبارزه و ناکام گذاشتن تروریستها ضروری و حیاتی است.عراقچی در هفته گذشته بهمنظور رایزنی و گفتوگو درخصوص تحولات سوریه در سفری منطقهای به سوریه و ترکیه رفت و مواضع ایران را نسبت به این تحولات بیان کرد. عراقچی در سفر خود به سوریه با بشار اسد، رییسجمهور این کشور دیدار و گفتوگو کرد. وزیر امورخارجه کشورمان در این دیدار تحرکات اخیر گروهکهای تروریستی را بخشی از توطئهچینی دشمنان ثبات و امنیت منطقه و نشانگر همسویی اهداف شوم تروریستها با آمریکا و رژیم صهیونیستی در تداوم جنگافروزی و ناامنی در منطقه و جبران ناکامی صهیونیستها در مقابل جبهه مقاومت دانست و تاکید کرد: اطمینان داریم سوریه همانطور که در گذشته بر تروریسم پیروز شد، این بار نیز موفق خواهد شد و بر گروههای تروریستی غلبه خواهد کرد. عراقچی با تاکید بر ادامه حمایت همهجانبه جمهوری اسلامی ایران از دولت و مردم سوریه و مقاومت برای مقابله با تجاوزات و تعرضات رژیم صهیونیستی و گروههای تروریستی، این رویکرد راهبردی را در راستای حفاظت از ثبات و امنیت پایدار در منطقه و حمایت از امنیت همه کشورهای منطقه توصیف کرد. وزیر امورخارجه کشورمان همچنین در سفر به ترکیه با هاکان فیدان، وزیر امورخارجه ترکیه دیدار و رایزنی کرد و مواضع کشورمان درخصوص تحولات سوریه را با صراحت به طرف ترکیهای گوشزد کرد.
نگرانی از فروپاشی روند مذاکرات آستانه
عراقچی در مصاحبه با «العربی الجدید» که روز دوشنبه و در پرواز بازگشت خود از سفر ترکیه به ایران انجام شد، از نگرانی خود نسبتبه فروپاشی روند مذاکرات آستانه گفت و تاکید کرد که این روند بهآسانی قابل جایگزینی نیست. وی درباره سفر روز دوشنبهاش به آنکارا اظهار کرد: تهران همواره بهدنبال رایزنی و گفتوگو با ترکیه درباره اختلافنظرهاست. مقدماتی برای آرام کردن اوضاع در سوریه و ایجاد فرصتی برای ارائه یک ابتکارعمل دائمی در دست انجام است.همچنین وزیر خارجه ایران از قصد خود برای سفر به روسیه برای بررسی تحولات اخیر سوریه خبر داد و گفت گسترش فعالیتهای گروههای تروریستی در سوریه، بیش از ایران به کشورهای همسایه آن همانند عراق اردن و ترکیه آسیب میزند. وی در پاسخ به سوالی درباره تحولات سوریه تصریح کرد: درصورتیکه دولت سوریه از ایران بخواهد نیرو به سوریه اعزام کند ما این درخواست را بررسی خواهیم کرد. عراقچی در این مصاحبه بار دیگر موضعگیری رسمی تهران درباره روابط با همپیمانان خود در محور مقاومت منطقه را تکرار کرد و گفت: ایران برای گروههای مقاومت موجود در کشورهای عربی دستورالعمل صادر نمیکند و با آنها روابط تشکیلاتی ندارد، بلکه حامی آرمان آنها بوده و در صورت نیاز کمکهایی را به آنها ارائه میکند.عراقچی در پاسخ به سوالی درباره ارزیابی از نتایج گفتوگوهای خود در دمشق و آنکارا درباره تحولات شمال سوریه و راهحلهای آن گفت: گروههای تروریستی پیشروی در سوریه داشتند، سپس ارتش سوریه و مقاومت مردمی در برخی مناطق آنها را متوقف و وادار به عقبنشینی کرد و ارتش سوریه و مقاومت مردمی آن در برخی نقاط دیگر پیشروی کردند، این شرایط در سوریه دائما دستخوش تغییر است و میتواند برعکس شود؛ دو طرف تدابیری را برای تغییر شرایط موجود به نفع خود در پیش میگیرند، همزمان نیز باید رایزنیهای سیاسی میان کشورهای اصلی منطقه یا حتی کشورهایی که تعدادی از شهروندانشان در این بحران دست دارند، انجام شود. وی بیان کرد: ایران و ترکیه دیدگاههای مشترکی درباره بسیاری از مسائل منطقه و خارج از آن دارند و البته طبیعی است که اختلافنظرهایی نیز دارند. در هر دو حالت ما با هم گفتوگو میکنیم و درخصوص مشترکاتمان، هماهنگی و همکاری داریم و در موارد اختلاف نیز سعی میکنیم از طریق گفتوگو به راهحلی برسیم و درصورتیکه راهحلی وجود نداشت، ما باید برای جلوگیری از سوءبرداشت بهخوبی یکدیگر را درک کنیم.وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا در سفر خود به آنکارا ابتکار عملی را درباره بحران فعلی بهمنظور بررسی آن با مسئولان ترکیه و سپس روسیه ارائه کرده یا خیر؟ گفت: ما در آغاز مرحله رایزنیهای سیاسی و نیز مهار تنش برای حفاظت از جان ملت سوریه و ایجاد مسیری برای ارسال کمکها برای مردم هستیم، سپس مذاکرات روند آستانه را فعال خواهیم کرد و مسئولیت سازمان ملل برای حفظ صلح جهانی را یادآور شده و بر لزوم افزایش اقدامات علیه گروههای تروریستی مندرج در لیست این سازمان تاکید میکنیم و همچنین رایزنیها را با سایر کشورهای مهم منطقه همانند اردن، عراق، مصر، عربستان، قطر و دیگر کشورها گسترش میدهیم و همچنین مذاکراتی با کشورهایی خواهیم داشت که جبهه النصره، هیئت تحریرالشام یا دیگر گروههای تروریستی شهروندان آنها را بهشکل غیرقانونی به خاک سوریه منتقل کردند. اینها آمادگیهایی است که برای آرام کردن اوضاع و ایجاد فرصت جهت ارائه ابتکارعملی دائمی و پیگیری برقراری اجرای این راهحل خواهیم داشت.
پیام اصلی نشست سهجانبه ایران، عراق و سرویه
تروریسم، مُسری است
بعدازظهر دیروز نشست سهجانبه وزیران خارجه ایران، عراق و سوریه برای بررسی تحولات سوریه در بغداد برگزار شد. «سید عباس عراقچی»، «فواد حسین» و «بسام صباغ» وزرای خارجه ایران، عراق و سوریه پس از این نشست مشترک در بغداد، در کنفرانس خبری مشترک شرکت کردند.
عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در این کنفرانس خبری مشترک با بیان اینکه «ایران و عراق درباره تهدیدات علیه دولت و مردم سوریه و تبعات آن برای کشورهای همسایه و کل منطقه اشتراکنظر دارند»، گفت: در همین چارچوب تصمیم گرفتیم فعالیتهای خود را بهصورت مشترک در سطح منطقه و بینالمللی ادامه دهیم. عراقچی در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه نشست سهجانبه وزرای امور خارجه ایران، عراق و سوریه سه پیام اصلی داشت، گفت: پیام اول، حمایت از دولت و ملت سوریه در مبارزه با گروههای تروریستی تکفیری است. پیام دوم این نشست این بود که تهدید سوریه ازسوی گروههای تروریستی محدود به سوریه نخواهد بود و اگر سوریه مامنی برای گروههای تروریستی شود و زمینه برای بازگشت گروههای تروریستی همچون داعش و دیگر گروههای تروریستی فراهم شود، این موضوع تهدید بزرگی برای منطقه ایجاد میکند و به کشورهای همسایه سوریه از جمله عراق، اردن و ترکیه نیز تسری پیدا میکند. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه تروریسم مرز نمیشناسد و برای مقابله با تروریسم نباید به مرزها اکتفا کرد و باید در نطفهشان با تروریستها مبارزه کرد، گفت: برای حفاظت از امنیت خود باید از امنیت همسایگان در مبارزه با تروریسم حمایت کنیم. این دیپلمات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه بدون تردید این گروههای تروریستی در یک توطئه آمریکایی و صهیونیستی این حملات را انجام میدهند و نباید نقش صهیونیستها را در طراحی این توطئه نادیده گرفت، ادامه داد: ما از دولت و ملت سوریه در مبارزه با گروههای تروریستی با تمام قوا حمایت کرده و میکنیم و آنچه لازم باشد براساس آنچه که دولت سوریه از ما درخواست کند انجام میدهیم.
نظر شما