آگاه: سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه که برای شرکت در نشست وزرای خارجه گروه دیهشت به قاهره سفر کرده بود، در گفتوگویی با شبکه الغد به تشریح مناسبات ایران و مصر، اوضاع سوریه و... پرداخت.
دست آمریکا و اسرائیل در تحولات سوریه
رییس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: خطاست که دست آمریکا و رژیم اسرئیل در آنچه در سوریه رخ داد، نادیده گرفته شود. وزیر امورخارجه گفت که هیچ تماسی با بشار اسد برای خروج از سوریه وجود نداشت. وی همچنین افزود: محور مقاومت حملات عظیم و سختی را علیه رژیم اسرائیل صورت داد. وی درباره تحولات اخیر در سوریه گفت: آنچه در سوریه اتفاق افتاد در چارچوب پروژه بزرگی است که ازسوی آمریکا و رژیم اسرائیل برنامهریزی شده است. عراقچی عنوان کرد: تحولات سوریه از دو زاویه قابل بررسی است: یک زاویه همان پروژه بزرگ آمریکا و رژیم اسرائیل برای منطقه است و هر که غیر از این فکر کند، دچار اشتباه شده است. وی بیان کرد: پروژه آمریکایی - اسرائیلی تضعیف همه کشورهای منطقه است که تلاشی برای ازبینبردن هرگونه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی است. وزیر خارجه توضیح داد: آمریکا و رژیم صهیونیستی هرگونه مقاومت علیه اسرائیل را هدف قرار دادهاند.
هرگز در ارتباط و تعامل دولت
با مردم و معارضان دخالت نکردیم
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: زاویه دوم در تحولات سوریه، تعامل حکومت سوریه با مردم خودش و معارضان است. وی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران به درخواست دولت سوریه و با هدف مبارزه با گروههای تروریستی در این کشور حضور داشت و هرگز در ارتباط و تعامل دولت با مردم و معارضان دخالت نکرد.
عراقچی با اشاره به حضور مستشاری ایران در سوریه برای مبارزه با داعش و دیگر گروههای تروریستی با جانفشانیهای سردار شهید سلیمانی، نسبت به بازگشت تهدید تروریسم به سوریه به دلیل از همپاشیدگی امور در آن کشور، که تهدیدی برای تمامی کشورهای منطقه خواهد بود، هشدار داد.
وزیر امورخارجه حمایت ایران از سوریه را نه حمایت از یک شخص، بلکه حمایت از مردم و حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی سوریه در مقابل تهدیدات صهیونیستی و تروریستی توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب روند آستانه و نیز در مذاکرات دوجانبه توصیههایی در مورد نحوه تعامل با مردم و گروههای معارض سیاسی ارائه میکرد، ولی دولت سوریه دارای استقلال عمل بود و تحت کنترل ایران و روسیه نبود.
توصیههای زیادی به اسد کردیم ولی نشنید
سیدعباس عراقچی همچنین گفت: ما به بشار اسد توصیههای زیادی کردیم و او از شنیدن آنها امتناع کرد، ما به او درخصوص تحرک معارضان در ادلب هشدار دادیم و دولت سوریه تصمیمات مستقل گرفت. وی عنوان کرد: دولت سوریه تحت کنترل ایران و روسیه نبود. سیدعباس عراقچی همچنین عنوان کرد: روابط ما و سوریه به گونهای نبود که نظرات خود را به آنها تحمیل کنیم، بلکه به آنان مشورت میدادیم. وی افزود: احساس ما بر این است که باید با مردم ارتباط داشت و در همین راستا به رستورانی در دمشق رفتم و شاورما خوردم. همانگونه که یکبار هم که به مصر آمدم به یک رستوران مردمی رفتم و غذای کشری خوردم.
وزیر خارجه ادامه داد: قبل از ورود به دمشق شایعه شده بود که در دمشق کودتا شده است، من با انتشار این تصاویر بهدنبال این بودم که نشان دهم در دمشق کودتایی در کار نیست و مردم در آرامش در حال زندگی هستند.
گروههای مقاومت تحت امر ایران نیستند
رییس دستگاه دیپلماسی هدف اصلی شکلگیری محور مقاومت در منطقه را مبارزه و مقابله با اشغالگری و تجاوزگری رژیم صهیونیستی در فلسطین و احقاق حقوق فلسطینیان عنوان و تاکید کرد که مقاومت علیرغم دریافت خساراتی در تحولات بعد از جنگ غزه و شهادت برخی رهبران، ضربات سنگینی به اشغالگران وارد کرده و همین ضربات بود که رژیم اسرائیل را مجبور به مذاکره و پذیرش آتشبس در لبنان کرد. وی مقاومت را یک آرمان والا و مکتبی مقدس علیه اشغالگری و جنایات رژیم صهیونیستی توصیف کرد که با ترور و شهادت رهبرانش از بین نمیرود و هر بار قویتر از گذشته خود را بازیابی میکند.عراقچی همچنین تاکید کرد: این تصور که گروههای مقاومت دنبالهرو و تحت امر ایران هستند اشتباه است. وی عنوان کرد که ایران با اجزای جبهه مقاومت در هدف مبارزه با رژیم صهیونیستی و حمایت از مردم فلسطین اشتراک دارد و هر یک از گروههای مقاومت مستقل عمل میکنند.
وزیر امور خارجه در ادامه مصاحبه با الغد درباره اوضاع غزه با بیان اینکه جنگ فعلی را ایران و حزبالله آغاز نکردند، بلکه حماس بر اساس تصمیم خودش عملیات ۷اکتبر را اجرا کرد، اظهار کرد: حماس برای انجام این عملیات هیچ مشورتی از ما نگرفت. وی ادامه داد: ورود حزبالله به جنگ برای حمایت از غزه هم بهصورت یک تصمیم مستقل از سوی رهبرانش انجام شد. عراقچی با ذکر این نکته که بیش از دو میلیون نفر در غزه محبوس هستند، خاطرنشان کرد؛ حزبالله برای دفاع از غزه هزینه سنگینی پرداخته است. وی افزود: اسرائیل بیش از ۱۴ماه است که در غزه میجنگد اما نتوانسته است حماس را شکست دهد.
مناسبات ایران و مصر
وزیر امورخارجه در ادامه گفتوگو با شبکه الغد عنوان کرد: دو کشور ایران و مصر دارای روابط تاریخی هستند که شاهد قدردانی مشترک از تلاشهای یکدیگر در موضوعات مختلف منطقهای هستیم.وی همچنین با تمجید از جایگاه تمدنی و تاریخی ایران و مصر و نقش و جایگاه مهم و موثر آن دو در منطقه گفت: تقویت همکاری و هماهنگی بین دو کشور ایران و مصر در راستای منافع و مصالح کل کشورهای منطقه و جهان اسلام است و ایران همواره از آن دسته از تلاشهای مصر برای حمایت از مردم فلسطین و برقراری آتشبس پشتیبانی کرده است.
نظر شما