«دوزویل» نام دره‌ای عمیق و عجیب در نزدیکی شهر لالی است که بر گذرگاه جاده لالی به اندیکا و شهرکرد قرار دارد.

ابهت آمیخته با ترس؛ عبور از تنگه «دوزویل»

آگاه: در مسیر رهگذرانی که از مسیر شهر لالی بعد از گذر از زیبایی‌های چشم‌نواز چم‌سور به سمت اندیکا و جاده چهارمحال می‌روند، تنگه‌ای بزرگ و بسیار ترسناک دیده می‌شود. دره‌ای که حتی رودخانه جاری در اعماق آن به‌آسانی قابل دیدن نیست و فقط در زمان طغیان آب نمایان می‌شود. شاید زیبایی توأم با ترس این تنگه را در جایی نتوانید ببینید. این دره به نام «جه‌جه» یا «دوزویل» معروف است. از روی پل رودخانه شور لالی می‌توانید نظاره‌گر این ابهت آمیخته با ترس باشید!
دیرینگی و پیدایش این دره به‌طور مشخص به دومیلیون سال پیش بازمی‌گردد. برخی پژوهندگان براساس سنگ‌های آن حتی به قدمتی بین دو تا ۶۰میلیون سال قبل نیز اشاره کرده‌اند. «دوزویل» در اصطلاح محلی و گویش بختیاری به درز و شکاف عمیق در میان کوه‌ها و دشت‌ها اطلاق می‌شود که معمولا در اعماق و ژرفای آنها آبی نیز جاری باشد. در این دره، رودخانه سور در منطقه دیدنی و تفریحی چم‌سور جریان دارد که پس از عبور از تنگ تالوک و ایجاد دریاچه‌ای پهن در این تنگه به سد شهیون می‌ریزد. این دره تنگ و تاریک که حتی بستر رودخانه هم در آن به‌سختی دیده می‌شود، در دوره‌های مختلفی از تاریخ، محل عبور و تردد مردم و عشایر بختیاری بوده که قصد کوچ به ییلاق را داشته‌اند. در برخی نقاط  این دره، تنها چیزی که قابل دیدن است فقط نقطه‌ای از آسمان است و حتی به دور و اطراف نیز دید وجود ندارد. عبور از پایین‌ترین نقاط این دره به‌دلیل تنگ و بسته بودن مسیر در برخی نقاط مقدور نیست و در مسیر آبی انتهای دره تنها می‌توان مسافت اندکی پیش رفت. با این حساب برقراری هر گونه ارتباطی در این منطقه، بسیار سخت و نیازمند تجهیزات مناسب است.
وجود سه پل در فاصله کمی از هم در فواصل زمانی مختلف ازجمله ساسانی، پهلوی و روزگار فعلی، اهمیت این گذرگاه را در بین مردم منطقه نشان می‌دهد. پلی فلزی به نام پل «جه‌جه» روی این دره قرار گرفته که در مسیر ارتباطی قرار دارد و قدمت آن به ۵۰سال می‌رسد.وجود آثار بسیار قدیمی و کهن در اطراف این ناحیه نشان از اهمیت و قدمت این دیار داشته و آثار به‌جامانده از ادوار کهن و وجود پل‌ها و گذرگاه‌های منحصربه‌فرد آن، یادآور ادوار ساسانیان است.
قدیمی‌ترین آثار سکونت انسان در نجد ایران در غار «پبده» در شمال لالی کشف شده است. لالی بخشی از اولین حوزه شناخته‌شده نفت در ایران به شمار می‌آید و از این رو، در دهه۳۰ یکی از حوزه‌های فعال استخراج نفت بوده است.
لالی پیشینه تاریخی کهنی دارد؛ چنان‌که حدود ۶۰سال قبل پروفسور گریشمن، باستان‌شناس فرانسوی، قدیمی‌ترین آثار سکونت انسان در فلات ایران را در غار «پبده» کشف کرد. گریشمن معتقد بود که ۱۵هزار سال پیش مردمانی که در غار پبده می‌زیسته‌اند، اجداد بختیاری‌ها بوده‌اند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.