آگاه: قلعه پرتغالیها، برکه دریا دولت و موزه مردمشناسی تنها گوشهای از جاهای دیدنی بندر کنگ را تشکیل میدهند. بهترین زمان برای سفر به بندر کنگ مانند دیگر جزایر و مناطق جنوبی کشور، نیمه دوم سال است. این بندر زیبا، نهتنها بهخاطر غذاهای لذیذش نظیر «سوراغ»، «هواری»، «قلیهماهی» و «کتلتماهی» شهرت دارد، بلکه بهخاطر آثار تاریخی، مناظر طبیعی بکر و اقامتگاههای محلی، تجربهای منحصربهفرد و متفاوت برای مسافران رقم میزند.
بندر کنگ بهعنوان یکی از شهرهای استان هرمزگان، در جنوب ایران قرار دارد. از نظر تقسیمات شهری، بهعنوان بخش مرکزی شهرستان بندر لنگه شناخته میشود. بندر کنگ قدمت تاریخی زیادی دارد. این بندر در گذشته، بهعنوان یکی از پایگاههای تجاری مهم خلیج فارس بهشمار میرفت.
مردم بندر کنگ، بسیار به آداب و رسوم و تاریخچه خود پایبند هستند و همواره تلاش کردهاند تا آن را زنده نگهدارند.
این آداب و رسوم و سنتهای مختلف، در همه ابعاد زندگی مردم جاری است و یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه نیز محسوب میشود.
در دل رویدادهای مختلف، غذاهای محلی، صنایع دستی و دیگر پدیدههای فرهنگی این بندر، میتوان بهخوبی ردپای سنتهای مختلف مردمان این دیار را لمس کرد.
از جمله مراسم مختلف مردمان بندر کنگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سال نو دریایی: این مراسم در تابستان برگزار میشود و به نام «سال نو دریایی» نامگذاری شده است. در این روز مردم به دریا میروند، با خاک سرخ رنگ، به یکدیگر رنگ میپاشند؛ تنه درختان و شاخ حیوانات را رنگ میکنند و به جشن و پایکوبی مشغول میشوند.
مراسم ازدواج: آداب ازدواج و مراسم آن در بندر کنگ بسیار باشکوه جشن گرفته میشود. در گذشته برای هر ازدواج، هفت شبانهروز مهمانی میدادند و شادی میکردند. امروزه، به سبب شرایط اقتصادی، مراسم طی سه روز برگزار میشود؛ اما تلاش میکنند تا تمامی آداب سنتی را بهجای آورند.
مراسم حل حلو: از دیگر مراسم قدیمی مردم بندر کنگ، میتوان به رسم جالب «حل حلو» اشاره کرد. در روزهای عید، مثل عید نیمه شعبان و عید قربان، خانوادهها شیرینی و آجیل در خانه آماده میکنند. بسیاری از کودکان با شور و شوق به خیابان میآیند و کلمه «حل حلو» را میگویند؛ به این معنی که شیرینی میخواهند و خانوادهها، بستههای آماده را بین آنان پخش میکنند. بستهها شامل شیرینی، آجیل، تخممرغ و مواد غذایی آماده است.
یکی از جاذبههای مهم بندر لنگه، برکههای آن است. این برکهها همان آبانبارهای سنتی هستند که از گذشتههای دور، بهمنظور ذخیرهسازی آب، از آنها استفاده میشد. یکی از بزرگترین این آبانبارها، «برکه دریا دولت» نام دارد که به سبب ابعاد بزرگ آن، چنین اسمی بر آن نهادهاند. این آبانبار جذاب، قطری حدود ۲۸ متر و عمق حدود ۱۴ متر دارد.
برکه دریا دولت از سنگ و ساروج ساخته شده است. بادگیر بزرگی که روی آن قرار دارد، برای تهویه طبیعی آب درون این برکه استفاده میشود. همچنین وسعت زیاد این برکه سبب شد تا سقفی برای آن در نظر گرفته نشود و این برکه بهشکل طبیعی خنک بماند. معماری خانهها در بندر کنگ، بسیار خاص و منحصربهفرد است. از جمله مهمترین نمونههای این سبک معماری، میتوان به «خانه گلبتان» اشاره کرد. این خانه یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی و هنر معماری بندر کنگ محسوب میشود. خانه تاریخی گلبتان بزرگترین خانه تاریخی بندر کنگ محسوب میشود و بهخوبی نشاندهنده زندگی یک خانواده اصیل و اشرافی است.
خانه گلبتان با وجود پنج بادگیر، بیشترین تعداد بادگیر را در میان خانههای بندر کنگ دارد که در نوع خودش حائز اهمیت است.
از دیگر جاذبههایی که در سفر به بندر کنگ باید حتما به آن سر بزنید، میتوان به «قلعه لشتان» اشاره کرد. قدمت قلعه لشتان را حدودا قبل از اسلام تخمین زدهاند و یک قلعه باستانی محسوب میشود.
۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۸
کد خبر: ۹٬۸۷۱
بندر کنگ که با بناهای سفید خود، «سانتورینی ایران» نامیده میشود. این بندر در سواحل زیبای استان هرمزگان خودنمایی میکند و در حدود ۱۸۵ کیلومتری بندرعباس قرار دارد. این بندر زیبا با ترکیبی از جذابیتهای تاریخی، فرهنگی و طبیعی، مقصدی نوظهور برای عاشقان سفر است.
نظر شما