آگاه: زعفران بهعنوان گرانقیمتترین ادویه جهان، رتبه چهارم بیشترین تقلب در موادغذایی را به خود اختصاص داده است. ایران با ۸۰درصد تولید سالانه، اصلیترین تامینکننده این طلای سرخ در جهان محسوب میشود؛ از اینرو تعیین اصالت زعفران ایران، تعیین شناسنامه آن براساس نوع و مقدار متابولیتها، شناسایی زعفران اصیل و تقلبی و همچنین تعیین نوع و مقدار تقلب در آن بهخصوص در حالت جامد از اهمیت ویژهای برخوردار است.
از طرفی براساس استاندارد بینالمللی تعیین کیفیت زعفران (ISO-۳۶۳۲)، استخراج با حلال و تکنیک طیفسنجی فرابنفش-مرئی بهعنوان مهمترین روش برای آنالیز متابولیتهای زعفران معرفی شده است. بدین ترتیب استفاده از روش استاندارد مستلزم انتقال نمونه به آزمایشگاه و استخراج و اندازهگیری است. این محدودیت، استفاده از این تکنیک در مزرعه، محل دادوستد و بهطورکلی هرجایی را که آنالیز و دریافت پاسخ سریع مدنظر است با محدودیت روبهرو میکند.
دکتر هادی پرستار شهری، دانشیار دانشکده شیمی و مدیرعامل شرکت پارس سنجش نوآور شریف در این خصوص میگوید: دستگاه طیفسنجی قابل حمل آنالیز زعفران بر مبنای تکنیکهای مختلف هوش مصنوعی، تشخیص الگو و رگرسیون بهمنظور پردازش طیفهای بهدستآمده از آنالیز نمونههای زعفران متعلق به مناطق مختلف ایران و در راستای اصالتسنجی زعفران، تعیین منشأ جغرافیایی نمونههای زعفران و همچنین ساخت شناسنامه برای زعفران ایرانی تحول عظیمی ایجاد خواهد کرد.
وی افزود: یکی از کلیدیترین جذابیتهای کار تیم شرکت پارس سنجش نوآور شریف در این پروژه طراحی دیتابیس زعفران ایران براساس طیفهای بهدستآمده با دستگاه طراحی شده که بهنوعی شناسنامه این محصول استراتژیک است، با استفاده از روشهای هوش مصنوعی است که منجر به تحولی شگرف در سازمانهای کنترلی مانند سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی و شرکتهای خصوصی فعال در حوزه تولید و صادرات زعفران خواهد شد، علاوهبرآن بهدلیل قابلحمل بودن دستگاه، امکان آنالیز در محل برای کاربران فراهم است و این آنالیزها سریع و غیرتخریبی خواهد بود.
۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۸
کد خبر: ۹٬۹۴۳
جمعی از پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف موفق به طراحی و ساخت دستگاه طیفسنجی قابل حمل آنالیز زعفران شدند.
نظر شما