۳۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۲

طوبی موبد-خبرنگار گروه جامعه: گرانی لبنیات در مرداد و مهر و بعد از افزایش قیمت مرسوم سالانه، به اندازه کافی به مردم فشار وارد کرد اما گرانی اخیر در چند روز گذشته نشان می‌دهد تولیدکنندگان قید بازار داخلی را زده‌ و در عرضه محصولات در داخل و خارج کشور تعادل را از دست داده‌اند. همچنین گران شدن چندباره برخی از کالاها باعث شده مردم و حتی مسئولان نسبت‌به موضوع بی‌تفاوت شوند. اما این بی‌تفاوتی به قیمت حذف آن کالاها از سبد خانوار تمام می‌شود. لبنیات از آن دست کالاهاست که دوبار افزایش قیمت را در طول سه ماه گذشته تجربه کرده است.

آگاه: این‌بار البته آش به قدری شور شده که تکرار آن هم نتوانسته واکنش مردم را کنترل کند؛ به‌طوری‌که گزارش‌ها نشان می‌دهد محصولات لبنی غیر تنظیم بازاری در چهار روز گذشته با کاهش میزان فروش روبه‌رو شده‌اند. این در حالی است که هم‌اکنون و تا قبل از گرانی اخیر، سرانه مصرف سالانه محصولات لبنی یک‌چهارم استانداردها گزارش شده است. 
به گزارش آگاه؛ درحال‌حاضر بیشترین یارانه ممکن به واردات نهاده‌های دامی با ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی به دامداران داده می‌شود؛ به‌طوری‌که سالانه حدود هفت‌میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار صرف واردات این محصولات می‌شود. باوجوداین تولیدکنندگان محصولات لبنی بر حفظ قیمت عرضه این محصولات در بازار متعهد نبودند. 
در کشور ما مصرف سرانه لبنیات به حدود ۴۰کیلوگرم در سال کاهش پیدا کرده، این در حالی است که عددی که استانداردها اعلام می‌کنند، بین ۱۵۰تا ۱۶۰کیلوگرم در سال است. بی‌تفاوتی نسبت‌به بازارهای داخلی و شیرینی ارزآوری حاصل از صادرات این محصولات که به مذاق تولیدکنندگان خوش آمده، به این مسئله دامن می‌زند. طبق گزارش‌های رسیده، صادرات این محصولات تا پایان آذر به حدود ۷۵۰میلیون دلار رسیده و تا پایان سال به یک‌میلیارد دلار نیز خواهد رسید. 
مرداد بود که محصولات لبنی ۱۶درصد افزایش قیمت را به‌دلیل تغییر در مولفه‌های غیر شیر خام نظیر دستمزد، هزینه سوخت، حمل‌ونقل تجربه کرد.بار دیگر هم در مهر به‌دلیل رشد قیمت شیر خام ۱۴درصد افزایش قیمت داشتیم که در پاره‌ای موارد با افزایش‌های غیررسمی تکمیل شد. مهر با افزایش ۲۰درصدی قیمت شیر در بازار (از ۱۵هزار به ۱۸هزار تومان) به‌یک‌باره قیمت محصولات لبنی با افزایشی ۳۰ تا ۵۰درصدی روبه‌رو شده‌اند؛ به‌طوری‌که قیمت محصولات لبنی در خرده‌فروشی‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی به نرخ مصوب ۱۴درصدی افزایش یافت.
 باوجوداین و درحالی‌که تولیدکنندگان لبنیات از بالاترین حمایت‌های ارزی دولتی برخوردارند کمترین هماهنگی با شرایط اقتصادی جامعه را دارند و هر بار به بهانه‌های مختلف از قیمت‌گذاری‌های مصوب تبعیت نمی‌کنند.
افزایش قیمت بدون مجوز
در همین رابطه به‌تازگی محمد فربد، سخنگوی انجمن صنایع لبنی از عدم افزایش قیمت لبنیات در بازار خبر داد و در گفت‌وگویی عنوان کرد که برخی رسانه‌ها اطلاعات درستی درباره قیمت بازار لبنیات ارائه نکرده‌اند. وی اظهار کرد که پس از افزایش۳۰درصدی قیمت که مجموعا در مرداد و مهر اتفاق افتاد، تاکنون هیچ افزایش قیمتی در نرخ لبنیات بازار رخ نداده است. فربد توضیح داد که قیمت لبنیات یک‌بار در مرداد ۱۶درصد به‌دلیل تغییر در مولفه‌های غیر شیر خام نظیر دستمزد، هزینه سوخت، حمل‌ونقل و... رخ داد و یک‌بار هم در مهر به‌دلیل رشد قیمت شیر خام ۱۴درصد افزایش یافت. وی درباره محصولات لبنی که ستاد تنظیم بازار قیمت آن را تعیین نمی‌کند، گفت: حتی درباره محصولاتی که قیمت آنها را طبق ضوابط کارخانه‌ها تعیین می‌کنند نیز افزایش قیمتی وجود نداشته است. همچنین احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی ایران گفته هرگونه افزایش قیمت محصولات لبنی غیر از یک مرحله که در آبان مجوز گرفت، تخلف است و با شرکت‌های متخلف برخورد خواهد شد. وی افزود: افزایش ۵۰درصدی قیمت کره به‌دلیل بالارفتن قیمت چربی فله بوده است، زیرا قیمت چربی فله از ۲۰۰ به ۳۰۰تومان تغییر کرد که به‌صورت استثنا، دولت فقط افزایش قیمت کره را مصوب کرده است. روزهای گذشته شرکت‌های لبنی اقدام به افزایش قیمت برخی محصولات خود کرده بودند. این در حالی است که نهادهای نظارتی تاکید دارند هرگونه افزایش قیمت بدون مجوز خلاف قانون است و با متخلفان برخورد می‌شود. آبان امسال محصولات لبنی پس از افزایش قیمت شیر، مجوز افزایش قیمت گرفتند اما مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که برخی کالاها بدون مجوز مجددا برچسب افزایش قیمت خورده‌اند.