آگاه: در همین راستا حضرت آیتالله خامنهای صبح روز گذشته بهمدت دوساعتونیم از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی بازدید کردند. در این نمایشگاه، توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی در بخشهای ارتباطات و فناوری اطلاعات، تجهیزات ساخت ماهوارهای، هوش مصنوعی، ساخت تجهیزات و ابزارآلات تعمیر هواپیما، صنایع معدنی و زمینشناسی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنعت فولاد و آلومینیوم، لوازم خانگی، صنایع دریایی، صنعت فرش، صنعت آب و برق، صنایع نساجی، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی و تولید دارو، پژوهشگاه رویان، تولیدات کشاورزی و دامپروری و صنایعدستی و گردشگری ارائه شده بود. در این بازدید، شرکتهای مختلف بخش خصوصی دغدغهها و گلایههای خود را در زمینه مشکلات و موانعی که بر سر راه بخش خصوصی است مطرح و رهبر انقلاب خطاب به وزرای حاضر در نمایشگاه تاکید کردند: باید دولت و مسئولان دولتی کاری کنند که گلایههای بخش خصوصی برطرف شود، زیرا پیشرفت کشور در گرو میداندادن به بخش خصوصی است و تنها راه پیشبُرد کشور استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای بخش خصوصی است.
رهبر انقلاب همچنین در بخش صنعت آب و برق بعد از توضیحات وزیر نیرو درباره رفع ناترازیها در بخش برق، گفتند: این حرفها، سخنان خوب و صحیحی است اما باید به مرحله عمل برسند، زیرا موضوع ناترازیها و راهحلهای آن در سالهای اخیر همواره مطرح بوده اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. حضرت آیتالله خامنهای همچنین درخصوص گلایه شرکتهای بخش خصوصی از روند طولانی و پیچیده صدور مجوزها خاطرنشان کردند: موضوع مجوزها یک موضوع مهم است که دولت و دستگاههای مسئول باید برای برطرفکردن موانع صدور سریع مجوزها، فکر اساسی کنند.
راه هموار برای بخش خصوصی کجاست؟
علیرغم تاکیدات بر ضرورت توسعه بخش خصوصی و طراحی، تدوین، تصویب و اجرای بخش قابلتوجهی از سیاستهای کلی، چشمانداز ملی، قوانین نظیر قانون اصل۴۴، برنامههای پنجساله، بودجههای سنواتی، طرحها و پروژههای متعدد، ظرفیتهای بخش خصوصی آنطورکه باید و شاید ظهور و بروز نداشته است. دولت بهعنوان مهمترین نهاد بازیگر عرصه حکمرانی میتواند از سویی موثرترین نقش را در توسعه بخش خصوصی داشته و از سوی دیگر، بزرگترین و اصلیترین مانع توسعه بخش خصوصی کشور باشد. همچنین نهادها و عوامل متعددی از محیط درونی و بیرونی بخش خصوصی در توسعه ظرفیت بخش خصوصی موثر هستند که در میان آنها نقش دولت بارزتر، حیاتیتر و تعیینکنندهتر است. باتوجهبه گستره دامنه و برد آثار و تبعات ناشی از اقدامات دولت در تمام سطوح کلان و خرد، تجارب بینالمللی نشان میدهند که چنانچه دولت در موضوع توسعه ظرفیت بخش خصوصی بهخوبی ایفای نقش کند، مقدار قابلتوجهی از دستاوردهای بخش خصوصی نمایان خواهد شد.
مسلم صالحی در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» با اشاره به بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای بخش خصوصی در قالب رویداد ملی پیشگامان پیشرفت، گفت: استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی باید به معنای دقیق کلمه اجرایی شود. به موجب این رویکرد، بخش خصوصی باید وارد فعالیتهای صحیح اقتصادی شود. این نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دولت باید بستر فعالیتهای بخش خصوصی را بهدرستی فراهم کند. از سوی دیگر، اگر دولت قصد ورود به فعالیتهای اقتصادی داشته و به معنایی به رقیب بخش خصوصی تبدیل شود، طبیعتا ما با مشکلات زیادی مواجه و به نتایج مطلوبی دست پیدا نخواهیم کرد. این نماینده مجلس با بیان اینکه تجهیز زیرساختهای دولتی، باید از طریق بخش خصوصی محقق شود، بیان کرد: بازدید روز گذشته رهبر انقلاب از دستاوردهای بخش خصوصی میتواند مسئولان را متوجه ظرفیتها و دستاوردهای مهم بخش خصوصی کند.
دانش و توانمندی لازم در اختیار مردم است
همچنین عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با اشاره به بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای بخش خصوصی در قالب رویداد ملی پیشگامان پیشرفت گفت: مقام رهبری در کنار تبیین موضوعات سیاسی، به موجب قانون اساسی چشمانداز و راهبرد مسائل اقتصادی کشور را در قالب سیاستهای کلی نظام نیز تعیین میکنند. مصطفی پوردهقان با بیان اینکه رهبر انقلاب از یک تا دو دهه گذشته تاکید بر رشد اقتصادی به موجب حرکت بخش خصوصی داشتند، بیان کرد: این موارد را میتوان در قالب مردمیسازی اقتصاد و همچنین حمایت از بخش خصوصی در حوزههای تولیدی، کشاورزی، اقتصادی و خدماتی برشمرد. این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت توجه به بخش خصوصی، اظهار کرد: درواقع اگر ما بهدنبال کارایی، بهرهوری، جهش رشد اقتصادی، توزیع عدالت مناسب هستیم، حتما باید کارها را به دست مردم واگذار کنیم. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مردم توانمندی لازم و دانش فنی مناسب را دارا هستند، بیان کرد: درواقع مقام رهبری بهدرستی و با نگاه عالمانهای که داشتند، موضوع اصل۴۴ قانون اساسی را در دو دهه گذشته مدنظر قرار دادند. همچنین رهبری در راستای این موضوع، هویت مناسبی را به بخش خصوصی دادند تا مبنای فرآیندها بر پایه تعاونی، دولتی و بخش خصوصی قرار گیرد. این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه متاسفانه برخی بهدنبال مقابله با بخش خصوصی هستند، بیان کرد: عدهای از بخش خصوصی با رویکردهای منفی یاد میکنند و تاکید دارند که این بخش موجب ازبینرفتن عدالت میشود. بااینحال مقام رهبری با نگاه عالمانهای که به این بخش داشتند، این قبیل مسائل را نقض کرده و معتقدند دولتها باید کمکم اختیاراتشان را کمتر کنند تا از این طریق بخش خصوصی تقویت شود.
بودجه همچنان نفتی است
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ظرفیت، توانمندی و دستاوردهای بخش خصوصی باید بیش از پیش مدنظر مسئولان اجرایی قرار گیرد، ادامه داد: متاسفانه در بودجه سال جاری ما مشاهده کردیم که همچنان عمده منابع عمومی دولت از محل فروش نفت حاصل میشود درصورتیکه این منابع باید از اخذ مالیات از بخش خصوصی تامین شود؛ بنابراین این رویکردها نشان میدهد که باید اهتمام دولت جهت حمایت و تقویت بخش خصوصی بیشتر شود.
وی با بیان اینکه دولت باید بر مبنای سیاستهای کلی و همچنین چشماندازهای ترسیمشده مسیر حرکت خود در این بخش را ادامه دهد، بیان کرد: همچنین باید به این نکته اشاره کنم که ما در نمایشگاه مذکور مشاهده کردیم که با وجود همه تنگناهای برونزا و تحریمی علیه کشور، بخش خصوصی موفق به ظرفیتهای مناسبی در حوزههای صنعتی، کشاورزی، دانشبنیان، دانش فنی و همچنین صادرات آن، خدمات فنی مهندسی و پتروشیمی شده است و این پیشرفت، قابل مقایسه با پیش از انقلاب که وابستگی به سایر کشورها متمرکز بوده، نیست. از سوی دیگر و در راستای اهتمام به ظرفیتهای بخش خصوصی، قانون اجرای سیاستهای کلی اصل۴۴ قانون اساسی در سال۱۳۸۴ بهمنظور خصوصیسازی و کاهش تصدیگری دولت در بخشهای مختلف اقتصادی تصویب شد. همچنین هدف از اجرای قانون اجرای سیاستهای کلی اصل۴۴ قانون اساسی عبارتاند از: شتاب بخشیدن به رشد اقتصادی ملی، گسترش مالکیت در سطح عموم مردم بهمنظور تامین عدالت اجتماعی، ارتقای کارایی بنگاههای اقتصادی و بهرهوری منابع مالی و انسانی و فناوری، افزایش رقابتپذیری در اقتصاد ملی، افزایش سهم بخشهای خصوصی و تعاونی در اقتصاد ملی، افزایش سطح عمومی اشتغال، تشویق مردم به پسانداز و سرمایهگذاری و بهبود درآمد خانوارها، تغییر نقش دولت از مالکیت و مدیریت مستقیم بنگاهها به سیاستگذاری و هدایت و نظارت، توانمندسازی بخشهای خصوصی و تعاونی در اقتصاد و حمایت از آنها درراستای رقابت در بازارهای بینالمللی، آمادهسازی بنگاههای داخلی جهت مواجهه هوشمندانه با قواعد تجارت جهانی، توسعه سرمایه انسانی دانش پایه و متخصص و توسعه و ارتقای استانداردهای ملی و انطباق نظامهای ارزیابی کیفیت با استانداردهای بینالمللی است.
راه باید به صورت واقعی باز شود
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در باب استفاده از ظرفیتهای بخش غیردولتی در گفتوگویی گفته بود: ما میدانیم امروز دولت با محدودیت منابع مالی مواجه است اما در بخش غیردولتی منابع زیادی وجود دارد. سید شمسالدین حسینی ادامه میدهد: همچنین دولت در عوامل اجرایی - پیمانکاری محدود است اما قدرت اجرایی بخش غیردولتی در این زمینه بسیار زیاد است؛ بنابراین نخستین قدم این است که ما راه را برای حضور بخش خصوصی به مفهوم واقعی کلمه باز کنیم؛ البته با رویکرد فعلی که همچنان دولت کارفرمای بزرگ است، توان ما محدود به توان مشروط و مقید دولت میشود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به قوانین مربوط به تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، بیان کرد: در راستای اجرای این قانون، میزان مجوزهای صادره، قابل قیاس با مجوزهای درخواستی نیست. بله، برخی از این مجوزهای درخواستی به هر دلیلی ازسوی افراد مورد انصراف قرار میگیرد اما ما در جاهای مختلف با این موضوع مواجه هستیم که فردی از بخش غیردولتی قصد مجوز فعالیت را داشته و اما یک دستگاه اجازه مجوز فعالیت را به آن نمیدهد یا اینکه این دستگاه، شروطی را برای آن فرد تعیین میکند که بههیچوجه امکانپذیر نیست. در ادامه این رویداد، دیروز ۳بهمن نیز، جمعی از تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی با حضور در حسینیه امام خمینی (ره) با رهبر انقلاب اسلامی دیدار میکنند و تعدادی از فعالان اقتصادی بخش خصوصی نیز در این برنامه به ارائه دیدگاه و نظرات خود خواهند پرداخت. از دهه۹۰ دیدارها و رویدادهایی با محوریت بخش خصوصی اقتصاد کشور با حضور رهبر انقلاب بهصورت سالانه برگزار شده است. سال گذشته نیز حضرت آیتالله خامنهای با تقدیر از پیشرفتها و توانمندیهای این بخش، اطلاع مردم از جزئیات این دستاوردها را لازم دانستند.