۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۲

نشست خبری سومین «مهرواره هوای نو» روز دوشنبه در دفتر سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد. این نشست با حضور حجت‌الاسلام مجید باباخانی، رییس سازمان هیئت و تشکل‌های دینی، وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو و علی مرادخانی، مدیرروابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.

آگاه: حجت‌الاسلام باباخانی با اشاره به نقش هیئت‌های مذهبی در فضای فرهنگ جامعه ایرانی می‌گوید: با شکل‌گیری انقلاب اسلامی هیئت‌های مذهبی در نهضت حضرت امام(ره) نقش ویژه ایفا کردند و این نقطه عطفی شد تا نهاد هیئت از مجموعه مناسکی صرف به نهادی اجتماعی تبدیل شود و در سال‌های بعد از انقلاب، سیر تطورات خود را طی کرده تا امروز میراث‌دار مجموعه‌ای باشد که در کنار نقش دینی، نقش اجتماعی نیز اجرا می‌کند. وی با اشاره به اینکه چه در مسائل اجتماعی چه حوادث دیگر و در مقاطعی که جامعه در تنگنا قرار دارد نقش هیئت‌ها پررنگ‌تر می‌شود، ادامه می‌دهد: مهرواره هوای نو و تجلیل از برگزیدگان هیئت تلاشی است برای ارتقای حضور اجتماعی هیئت.

۱۰۰هزار هیئت در کشور داریم
رییس سازمان هیئت و تشکل‌های دینی نیز در بخش دیگری درخصوص داوری آثار بیان می‌کند: ما در کشور ۱۰۰هزار هیئت داریم و حتما روضه‌های خانگی بسیاری وجود دارند که بخش حدود ۹۰درصدی مناسکی و مناسبتی هستند و مناسبت‌هایی چون پنج روز محرم برنامه برگزار می‌کنند. قطعا هیئت‌های کوچکی که ابتکار جدید داشتند و اقدامات آنان مشهود بوده، حتی اگر در دورترین نقطه کشور هم باشند مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. ما در یکی از روستاهای بیرجند مجموعه دخترانه‌ای را داشتیم که برگزیده شده است؛ لذا ملاک داوران مطرح و بزرگ بودن هیئت نیست. باباخانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هوای نو آیا می‌تواند در زمینه معنوی نیز آثار و هیئت‌ها را مورد ارزشیابی قرار دهد؟ تاکید می‌کند: سنجش این امور سخت و تجربه‌های شخصی و معنوی خاص است؛ البته ما در نهاد هیئت به موضوع سخنرانی یا شعر که از نظر ادبی غنی باشد، توجه کرده‌ایم اما معنویت‌سنجی کار شدنی‌ای نیست.
حجت‌الاسلام مجید باباخانی تاکید می‌کند: جریان هیئت به‌عنوان قدیمی‌ترین سازمان مردم‌نهاد کشور و زنده‌ترین نهاد فرهنگی و مردمی، بیش از این چیزی که در کشور می‌بینیم می‌تواند در عرصه فرهنگ سهم داشته باشد. هیئت به‌عنوان یک نهاد اصیل می‌تواند ظرفیت‌های بزرگی را برعهده بگیرد و خدمات بزرگی را به ایران و دیگر کشورهای اسلامی داشته باشد. وی با بیان اینکه دو هدف اصلی را در مهرواره هوای نو به صورت جدی دنبال می‌کردیم و در دو دوره قبل هم سعی کردیم با جدیت آن را پیگیری کنیم، ادامه می‌دهد: یکی از اهداف این است که هیئت برای همه مردم برنامه داشته باشد و سعی کند برای همه مردم با همه سلایق، تولید برنامه داشته باشد و آنان را مورد خطاب قرار دهد.
باباخانی با اشاره به اینکه دومین هدف برگزاری مهرواره هوای نو، تلاش برای تصحیح تصویر رسانه هیئت است تا تصویر کاملی از این نهاد اصیل به جامعه مخابره شود، خاطرنشان می‌کند: تلاش شده تا آن چیزی را که در مهرواره هوای نو دنبال می‌شود، در سایر برنامه‌های سازمان هیئت هم دنبال کنیم و سازمان تبلیغات اسلامی به‌عنوان یکی از مجموعه‌هایی است که از هوای نو حمایت می‌کند تا این مجموعه مردمی باقوت کار خود را ادامه دهد.
رییس سازمان هیئت و تشکل‌های دینی با بیان اینکه قرار است نهادهای بیشتری از هوای نو حمایت و در سیاست‌گذاری آن نقش‌آفرینی کنند تا هوای نو از برنامه مرتبط با سازمان تبلیغات خارج شود و بتواند از ظرفیت‌های مردمی بهره بگیرد، خاطرنشان می‌کند: هوای نو یک افقی را برای همایش‌های حوزه هیئت به وجود آورده است و آن را دنبال می‌کند که جریان زیست‌بوم هیئت به‌سمت افق‌های بلندی پیش برود.

مهرواره هوای نو چشم‌اندازی از هیئت تراز را معرفی می‌کند
وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو، این رویداد را یک رویداد آینده‌نگر در حوزه هیئت و تشکل‌های دینی توصیف کرده و می‌گوید: هیئت باید در منظومه مهندسی فرهنگی نظام جمهوری اسلامی قرار بگیرد و اینکه در کجای این منظومه باشد پرسشی است که باید به آن پاسخ داد. وی اضافه می‌کند: ما همواره در حال گذر از تغییرات اجتماعی و فرهنگی هستیم و کمتر نقشه‌راه داریم به نظر می‌رسد درمورد هیئت هم این مسئله وجود دارد؛ لذا جامعه هیئتی و مدیران فرهنگی دغدغه‌مند به این منظور مهرواره را طراحی کردند تا در چارچوب افق انقلاب اسلامی و گام دوم هیئت‌ها چشم‌انداز و نقش‌آفرینی خود را پیدا کنند. وی هیئت را به‌عنوان یکی از موتورهای پیشران حرکت انقلاب اسلامی در دهه‌های بعدی معرفی کرده و تاکید می‌کند: مهرواره ازلحاظ نظام‌مندی و قاعده‌مندی همچون جشنواره است. اگر بپذیریم نهاد دین مدار هیئت به‌خاطر مردمی بودن یکی از ماناترین تشکیلات مردمی است، پس می‌تواند از موتورهای پیشران فرهنگی ما باشد.

بخش بین‌المللی را از امسال آغاز می‌کنیم
ملتجی در ادامه می‌گوید: مراسم اختتامیه در ۱۷بهمن در محل تالار وحدت برگزار می‌شود. در این برنامه، از برگزیدگان با عنوان پرچمداران تجلیل خواهد شد. ما در ۳۱رشته ۸۹پرچمدار داریم که در آیین ۱۷بهمن معرفی می‌شوند.
دبیر مهرواره هوای نو تاکید می‌کند: امسال نخستین سالی است که در مهرواره رویکرد بین‌المللی را آغاز کردیم، کاری که هم لازم و هم سخت است و برای اینکه کلیشه و شعار نباشد فرآیند پنج‌ساله برای آن در نظر گرفته‌ایم. او ادامه می‌دهد: باتوجه‌به اینکه جهاد تبیین موضوع اصلی سومین مهرواره هوای نو است که امسال برگزار می‌شود نخستین گام را برای بین‌المللی شدن این مهرواره آغاز کرده‌ایم و قرار است که در یک برنامه پنج‌ساله هوای نو به‌عنوان یک رویداد بین‌المللی اجرا شود. وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو با بیان اینکه در سومین دوره مهرواره هوای نو به حوزه بین‌الملل به‌صورت ویژه‌تر می‌پردازیم، تصریح می‌کند: قرار بر این است که در یک برنامه پنج‌ساله، هوای نو به‌عنوان یک رویداد بین‌المللی تلقی شود و هر سال بخشی از این زنجیره بین‌الملل در هوای نو شکل بگیرد. وی ادامه می‌دهد: موضوع بسیار مهم و دقیق است و با یک مدل نمی‌توان کل هیئت‌های کشورهای دیگر را بررسی کرد، چراکه هر فرهنگی برای خود مختصات خاصی دارد.
ملتجی اضافه می‌کند: در حوزه بین‌الملل، یکی از رشته‌ها را که جهانی‌اندیشی است به‌صورت خاص‌تر می‌بینیم. هیئت‌هایی که در ایران هستند و فعالیت برون‌مرزی دارند امسال در این رشته به‌شکل خاص رصد و مورد بررسی قرار خواهند گرفت و سه برگزیده از بین آنان انتخاب خواهد شد.
به گفته او، امسال چند هیئت نمونه از کشورهای دیگر به مهرواره هوای نو دعوت خواهند شد که در آیین اختتامیه به‌عنوان مهمان خواهند بود. این آغاز فرآیند بین‌المللی‌شدن هوای نو است. ملتجی به این موضوع اشاره می‌کند که مهرواره هوای نو یک رویداد آینده‌نگر است و خاطرنشان می‌کند: عمده فعالیت‌ها و رویدادهایی که در حوزه هیئت برگزار می‌شود، رویدادی است که ناظر بر گذشته یا ناظر بر حال حوزه فرهنگ است. وقتی از مسئله هیئت صحبت می‌کنیم به‌دلیل قدمت و پیشینه دیرینی که دارد در ذهن همگان یک فضای گذشته متصور می‌شود.

هیئت‌ها پیشران گام دوم انقلاب اسلامی هستند
دبیر مهرواره هوای نو گفت: نگاه این رویداد به آینده و افق گام دوم انقلاب اسلامی است که هیئت‌ها به‌عنوان موتورهای پیشران محسوب می‌شوند و از این رو باید افق دید روشن و نقشه‌راه درستی داشته باشند. وی درخصوص داوری این دوره از مهرواره تصریح می‌کند: شورای برنامه‌ریزی در پنج بخش داورهایی را مشخص کردند که مجموعا ۸۵داور داریم و این داورها براساس ملاک‌ها و شاخص‌های تعریف‌شده کار داوری هیئت‌ها در رشته‌های مختلف را برعهده دارند. این اساتید از صاحبنظران حوزه و دانشگاه هستند و از این رو امکان سوگیری در آنان غیرممکن است. ضمن اینکه شورای مرکزی نیز در مسیر داوری نظارت دارد و نظر نهایی شورا مستلزم ارائه مستندات است. ملتجی اضافه می‌کند: این دوره از مهرواره هوای نو در قالب پنج بخش و ۳۱رشته تدارک دیده شده که درمجموع پنج‌هزار و ۲۵۱هیئت ثبت‌نام کردند. به این ترتیب، تعداد هیئت‌های شرکت‌کننده در این دوره نسبت‌به دوره اول کاهش ۲۴درصدی داشت. به تفکیک در بخش نهاد هیئت: ۵,۹۰۰، بخش ارکان هیئت: ۲,۹۱۵، بخش تولیدات هیئت: ۱,۲۹۹، بخش فرا هیئت: ۳۶۲ و بخش بین‌الملل: ۱۶۱ اثر ثبت شده است.
وی درخصوص نکات مهم در ارزیابی هیئت‌ها می‌‎گوید: هوای نو بیشتر به‌سمت هیئت‌هایی می‌رود که می‌توانند فضای جامعه را بیشتر و دقیق‌تر نگاه کنند. هیئتی که صرفا مراسم یا آیین مذهبی برگزار می‌کند ضمن اینکه خوب است ولی کافی نیست. هیئت‌هایی موفق‌تر هستند که همه اجزای جامعه را می‌بینند و برای همه اقشار فکر و ایده دارند و می‌توانند در کنار آئین مذهبی خدمات مختلفی را در بستر دین به مخاطب عرضه کنند. ملتجی درخصوص اهمیت هوای نو تصریح می‌کند: این کار از این جهت که مسیر پیش‌رو شناخته‌شده نیست، سخت است. ارتباط نسبت شرایط فرهنگی جامعه در دهه‌های آینده و نوع فعالیت هیئت‌های مذهبی این الزام را به وجود می‌آورد که مسیر را درست پیش ببریم و سعی کنیم از نخبگان هیئت در این عرصه استفاده کنیم؛ از این رو مهرواره تلاش دارد با تعریف رشته‌های مختلف مسیری که هیئت‌ها باید بپیمایند روشن کرده و کمک کند هیئت‌ها برای آینده خود فکر و اندیشه داشته باشند.

کیفیت، اولویت هوای نو
وی درخصوص کاهش تعداد شرکت‌کنندگان در این دوره نیز بیان می‌کند: این رویداد عمومی و به‌دنبال عدد و رقم نیست، و حتما کیفیت اولویت دارد، لذا هر سال ارزیابی‌ها دقیق‌تر اتفاق می‌افتد. هر ساله هیئت‌هایی که کارویژه داشته باشند، کمتر است. این در حالی است که هیئت‌های سنتی بسیار زیادند و چون بسیاری از آنان مقطعی برگزار می‌شوند، خیلی در هوای نو نمی‌توانند شرکت کنند. همچنین هیئتی که در یک سال برگزیده شود در سال بعد در رشته‌ای که برگزیده شده شرکت داده نمی‌شود و به‌عنوان کمک کار در نشست‌ها از آنان استفاده می‌کنیم. دبیر مهرواره هوای نو همچنین درخصوص تسهیلگری و حمایت از هیئت‌ها نیز می‌گوید: ما تنها یک رویدادیم که پرچمداران را شناسایی و معرفی می‌کنیم. سازمان‌هایی که به کار هیئت‌ها می‌پردازند مثل سازمان هیئت و تشکل‌های دینی شبکه‌ای از این هیئت را ایجاد و حمایت می‌کنند، ما نیز در طول سال با هیئت‌های پرچمدار ارتباط داریم و نشست‌هایی برگزار می‌کنیم.