۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۷

ولادمیر زلنسکی، رییس‌جمهور جنگ‌طلب اوکراین که در دولت بایدن، حسابی آمریکایی‌ها را سرکیسه کرد و به اسم جنگ با روسیه از آمریکا و ناتو پول به جیب زد، حالا در دوره ترامپ برای ادامه دریافت کمک‌های مالی و تسلیحاتی، با شرط و شروط مواجه شده است و باید منابع ملی و معدنی اوکراین را به پای رییس‌جمهور طماع آمریکا یعنی ترامپ بریزد تا همچنان مورد حمایت واشنگتن باشد.

آگاه: رییس‌جمهور ایالات‌متحده، دونالد ترامپ، اخیرا اعلام کرده که قصد دارد در قالب یک توافق، به منابع نادر و کمیاب اوکراین دسترسی پیدا کند و در ازای آن، حمایت‌های آمریکا از این کشور را در جنگ با روسیه ادامه دهد. ترامپ تاکید کرد که آمریکا بیش از کشورهای اروپایی به اوکراین در زمینه‌های اقتصادی و نظامی کمک کرده است.
رییس‌جمهور آمریکا تصریح کرد: ما به‌دنبال این هستیم که با اوکراین معامله کنیم و به‌واسطه آن، اوکراین چیزهایی را که ما به آنها می‌دهیم، با منابع زیرزمینی نادر و چیزهای دیگر تضمین کند. ترامپ در ادامه افزود که مقامات اوکراینی نیز تمایل خود را برای ایجاد دسترسی آمریکا به منابع و عناصر حیاتی لازم برای ایجاد اقتصاد مدرن مبتنی بر فناوری‌های پیشرفته اعلام کرده‌اند. رییس‌جمهور آمریکا تاکید کرد که از اوکراین ضمانت می‌خواهد و این منابع معدنی نادر، ضمانت حمایت‌های مالی ایالات‌متحده از اوکراین هستند.
چشم طمع ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا برای تصاحب منابع نادر زیرزمینی اوکراین و تاراج ثروت ملی این کشور درعوضِ ادامه حمایت‌های تسلیحاتی و مالی از زلنسکی، رییس‌جمهور فاسد و جنگ‌طلب اوکراین در شرایطی است که ترامپ در دوران رقابت‌های انتخاباتی، تاکید کرده بود که می‌تواند ظرف ۲۴ساعت به جنگ اوکراین پایان دهد!
البته ترامپ یک روز پیش از این باج خواهی، طی سخنانی با اشاره به مذاکرات جاری به‌منظور دستیابی به توافق صلح برای پایان‌دادن به جنگ روسیه و اوکراین، مدعی شده بود که در این مسیر پیشرفت محسوسی صورت گرفته است. ترامپ در این رابطه، بدون ارائه توضیح و شفاف‌سازی گفت که ما درباره مسئله روسیه و اوکراین پیشرفت زیادی کرده‌ایم؛ البته بلافاصله پس از این ادعای ترامپ، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین ادعای اخیر دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا درباره پیشرفت جدی در مذاکرات حل و فصل جنگ اوکراین را تایید نکرد. پسکوف در پاسخ به پرسش «تاس» گفت: ما حرف جدیدی نداریم که به آنچه پیش‌تر درباره این موضوع گفتیم، اضافه کنیم.

احتمال دیدار پوتین و ترامپ
البته این مباحث درخصوص مداخله آمریکا برای پایان یا ادامه جنگ اوکراین و روسیه در شرایطی مطرح می‌شود که روز گذشته دو منبع روس از دیدار احتمالی دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه و مکان آن خبر دادند. دو منبع مذکور افزودند که روسیه بر این باور است که مکان دیدار عربستان یا امارات خواهد بود. مقامات روس بارها وجود هرگونه تماس مستقیم با آمریکا درباره فراهم‌کردن مقدمات گفت‌وگوی تلفنی بین ترامپ و پوتین را پیش از دیدار احتمالی آنها در سال جاری، تکذیب کرده‌اند. بااین‌حال دو منبع روسی که نامشان را به‌علت حساس بودن موضوع بیان نکردند، گفتند که مقامات ارشد روسیه در هفته‌های اخیر از عربستان‌سعودی و امارات متحده عربی دیدن کرده‌اند. تاکنون امارات و عربستان واکنشی به این موضوع نشان نداده و کرملین نیز از بیان موضع خودداری کرده است.
 دولت پیشین ایالات‌متحده از جمله اصلی‌ترین حامیان اوکراین در جنگ مقابل روسیه به شمار می‌رفت. با انتخاب ترامپ، نگرانی‌ها از احتمال توقف کمک‌های آمریکا به کی‌یف افزایش یافته بود و حالا رییس‌جمهور جدید آمریکا، منابع معدنی اوکراین را ضمانت تداوم این کمک‌ها قرار داده است.
تسلیحات آمریکایی در اوکراین ناپدید شد!
در رخداد دیگری مربوط‌به اوکراین، رویترز در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشت که سیستم ردیابی پرهرج‌ومرج آمریکا در رهگیری محموله‌های تسلیحاتی ارسالی به اوکراین ناکام مانده و مقامات آمریکایی حتی نمی‌دانند که برخی تسلیحات خاص به دست کی‌یف رسیده است یا نه!محموله‌های تسلیحاتی اصلی ارسالی به اوکراین در آخرین سال ریاست‌جمهوری جو بایدن، رییس‌جمهور سابق آمریکا، با تاخیرهای طولانی مواجه شد و این در حالی بود که نگرانی از کاهش موجودی زرادخانه تسلیحاتی این کشور رو به افزایش بود. همچنین این مسئله نیز مطرح شد که در صورت تشدید تنش، آیا واشنگتن قادر به تقابل با مسکو است یا نه. براساس تحقیقات رویترز، مشکل بزرگ دیگر هم سیستم ردیابی آشفته پنتاگون بود که در آن حتی معنای کلمات «تحویل شد» بین شاخه‌های نظامی مختلف آمریکا تفاوت داشت.رویترز به نقل از گزارش دیوان محاسبات دولت آمریکا نوشت که این داده‌های «بی‌سروته» پنتاگون، شناسایی دقیق موقعیت مکانی محموله‌های تسلیحاتی را در هر لحظه مفروض، تقریبا غیرممکن می‌کرد. پنتاگون همچنین درباره تعدادی از تسلیحات تحویل‌شده به اوکراین یا میزان تاخیر در تحویل محموله‌ها فاقد شفافیت بوده است. به نوشته رویترز، موضوع دیگر تاخیرها بود که حتی پس از شکسته‌شدن طلسم کمک ۶۰میلیارد دلاری آمریکا که ماه‌ها در کنگره به در بسته خورده بود، این تاخیرها ادامه یافت. درنتیجه این تاخیرها، تا ماه نوامبر ۲۰۲۴ تقریبا تنها نیمی از تعهدات کلی آمریکا در سال۲۰۲۴ به اوکراین تحویل شد و تنها ۳۰درصد زره‌پوش‌های وعده‌داده‌شده در اوایل دسامبر به دست کی‌یف رسید. دفتر بازرسی کل وزارت دفاع آمریکا در ژانویه ۲۰۲۴ در گزارشی افشا کرد که پنتاگون قادر نیست تا بیش از یک‌میلیارد دلار از تسلیحات ارسالی به اوکراین را به‌طور کامل ردگیری کند. در تحولی دیگر مربوط‌به جنگ اوکراین، «دیمیتری پولیانسکی» معاون اول نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل، روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری روسی ریانووستی گفت که مسکو قصد دارد از شورای امنیت سازمان ملل درخواست کند تا اواسط فوریه، نشستی را درباره بحران اوکراین در این شورا برگزار کنند. پیش‌تر، نماینده دائم چین در سازمان ملل فو کونگ، گفته بود که تعدادی از کشورها درخواست کرده‌اند تا در تاریخ ۲۴ فوریه (پنجم اسفند) شورای امنیت درباره اوکراین تشکیل جلسه دهد. وی اطمینان داد که چین به عنوان ریاست این شورا در فوریه تضمین می‌کند که چنین جلسه‌ای برگزار شود.