آگاه: دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا شامگاه یکشنبه ۲۱بهمن در پرواز ایرفورس وان به خبرنگاران گفت: «من متعهد به خرید و مالکیت غزه هستم. ممکن است آن را به کشورهای دیگر در خاورمیانه بدهیم تا بخشهایی از آن را بسازند. ما متعهد هستیم که آن را در اختیار بگیریم.»
رییسجمهور آمریکا روز گذشته نیز در گفتوگو با شبکه آمریکایی فاکس، در پاسخ به سوالی درباره «توانایی بازگشت فلسطینیان به غزه» در صورت کنترل این باریکه ازسوی آمریکا و پس از بازسازی آن، گفت: «نه، آنها حق بازگشت نخواهند داشت!»
ترامپ پیش از این نیز چندبار پیشنهاد خود درباره انتقال و کوچاندن ساکنان غزه به کشورهای عربی و واگذاری این باریکه به آمریکا را مطرح کرده بود. رییسجمهور آمریکا یکشنبهشب نیز گفت که بقایای ساختمانها در نوار غزه تخریب خواهد شد و ما آن را به محل بسیار خوبی برای توسعه آینده تبدیل خواهیم کرد! طرح ترامپ شامل اشغال غزه و آواره کردن فلسطینیان ساکن این باریکه و تبدیل آن به چیزی که او «ریویرای خاورمیانه» مینامد، است. طبق این طرح، فلسطینیان آواره ابتدا به اردن، مصر و سایر کشورهای عربی منتقل میشوند.
حکام خودباخته عرب و زیادهخواهیهای ترامپ
اما طرح ترامپ درخصوص اشغال کامل غزه ازسوی آمریکا و کوچاندن ساکنان این باریکه به خارج از آن، با مخالفتهای گسترده بهویژه ازسوی کشورهای عربی روبهرو شده است. بااینحال رییسجمهور آمریکا با اشاره به دیدارهای قریبالوقوع خود با محمدبنسلمان، ولیعهد عربستانسعودی و عبدالفتاح سیسی، رییسجمهور مصر، گفت که انتظار دارد که آنها پس از صحبت با او با پذیرش ساکنان غزه موافقت کنند! درواقع ترامپ درصدد تحمیل نظر خود به حکام عربی است؛ حکامی که تا اینجا به هر ساز او و سایر سردمداران آمریکایی رقصیده و استقلال نظر و عمل و عزت خود را از دست دادهاند.
اگرچه تاریخ دیدارهای دونالد ترامپ با این دو رهبر عربی یعنی ولیعهد سعودی و رییسجمهور مصر اعلام نشده، ملک عبدالله، پادشاه اردن، قرار است روز سهشنبه در کاخ سفید با رییسجمهور آمریکا دیدار کند. پیشتر وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرده بود که این کشور بهطور قاطع اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل درباره جابهجا کردن فلسطینیان از سرزمین خود را رد میکند. وزارت خارجه عربستان در بیانیهای شدیداللحن از عباراتی چون «از جنایات پیدرپی اشغالگران اسراییلی علیه برادران فلسطینی ما در غزه» و «پاکسازی قومی آنها» استفاده کرد. این بیانیه میافزاید که «پادشاهی سعودی بار دیگر تاکید میکند که حق مردم فلسطین همچنان ثابت و استوار باقی خواهد ماند و هیچکس، صرفنظر از مدتزمانی که بگذرد، قادر به سلب آن از آنها نخواهد بود. پادشاهی سعودی همچنین تصریح میکند که صلح پایدار تنها از طریق بازگشت به منطق عقل و پذیرش اصل همزیستی مسالمتآمیز از طریق راهحل دو کشوری محقق خواهد شد.»
اتحادیه عرب و جنبش حماس نیز پیشنهاد ترامپ درخصوص غزه را رد کردهاند. علاوه بر این، قدرتهای جهانی ازجمله آلمان، فرانسه، برزیل، روسیه و چین، طرح جابهجایی فلسطینیان را محکوم کردهاند. کشورهای مخالف این طرح استدلال میکنند که انتقال اجباری فلسطینیان ناقض قوانین بینالمللی است. فعالان حقوق بشر هم این پیشنهاد را «پاکسازی قومی» نامیدهاند.
افشاگری گالانت
اما اخیرا «یوآو گالانت» وزیر جنگ معزول رژیم صهیونیستی مصاحبهای با شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی داشته است. در این مصاحبه، گالانت ناخواسته ریشه ایده ترامپ برای اشغال غزه و اقدامات نتانیاهو در همین راستا را فاش میکند. لب مطلب مصاحبه گالانت این است که نتانیاهو از قبل از رأی آوردن ترامپ، با او هماهنگ بود و تعمدا غزه را بمباران میکرد تا این باریکه را به تلی از خاک تبدیل کند و سپس ترامپ بیاید و ایدهاش را درمورد تملک آمریکا بر غزه عملیاتی کند.
«یوآو گالانت» تا آبان ۱۴۰۳ یعنی در ۱۳ماه از ۱۵ماه نسلکشی اخیر رژیم صهیونیستی در غزه، وزیر جنگ این رژیم سفاک بود اما به سبب اختلاف با «نتانیاهو»، عزل شد.
طبق گزارش نشریه تایمز اسراییل درخصوص محتوای مصاحبه گالانت با شبکه ۱۲تلویزیون رژیم صهیونیستی، گالانت در مقام وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، در ابتدای تجاوز به غزه پس از طوفانالاقصی (۷اکتبر ۲۰۲۳) بر اعزام سریع نیروی زمینی به این باریکه اصرار داشت؛ اما نتانیاهو در مقام نخستوزیری، بر حملات موشکی و با خاک یکسان کردن جغرافیای غزه تاکید داشت. درواقع، نتانیاهو تعمدا مایل بود که جنگ در غزه را به زمان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در آبان۱۴۰۳ بکشاند تا غزه به برگ برنده ترامپ در این انتخابات تبدیل شود.
از سوی دیگر، هدف نتانیاهو از بمبارانهای وحشتناک و بدون ملاحظه در غزه نیز با هدف اخیرا ذکرشده از ناحیه ترامپ برای این باریکه همخوانی و مطابقت دارد؛ ترامپ میخواهد اهالی غزه را از سرزمینشان به مصر و اردن کوچ دهد و غزه را که یکی از کرانههای مدیترانه است به منطقهای شبیه دوبی یا سنگاپور و مستعمره آمریکا تبدیل کند؛ فلذا نتانیاهو از همان آغاز نسلکشی در غزه، با آگاهی از نیت ترامپ که خود را برای بازگشت به کاخ سفید آماده میکرد، شخمزدن غزه و با خاک یکسان کردن این باریکه را برای مهیا شدن ایده ترامپ، عملیاتی کرد.
نکته دیگر در مصاحبه گالانت آن است که او در ۱۱اکتبر ۲۰۲۳ یعنی چهار روز پس از آغاز نسلکشی اسراییل در غزه، خطاب به نتانیاهو تاکید داشت که باید علیه حزبالله لبنان عملیات کرد و عملیات پیجری را (که توطئه آن از مدتها پیش برنامهریزی شده بود) کلید زد اما نتانیاهو از انجام عملیات همهجانبه علیه حزبالله لبنان و همچنین کلیدزدن عملیات پیجری، در آن مقطع زمانی، امتناع کرد و دلیل امتناع خود را ناتوانی اسراییل از جنگ در دو جبهه و انتقام حزبالله دانست. البته تحلیلگران معتقدند دلیل اینکه نتانیاهو از حمله به حزبالله در ۱۱اکتبر ۲۰۲۳ امتناع کرد، ناشی از پیشبرد شگردهایش برای هدایت عملیات نظامی آنگونه بود که خود میخواهد و اهداف او را محقق میکند.
درواقع، نتانیاهو در آغاز تجاوز به غزه، مایل نبود با انجام عملیات پیجری علیه حزبالله، قوای نظامی و موشکی مقاومت لبنان را به نبرد غزه بکشاند و بدین ترتیب بتواند، با فراغبال، غزه را بمبهای دوهزار تنی آمریکایی شخم بزند و زمینه را برای عملیاتیسازی ایده ترامپ (کوچاندن مردم غزه به مصر، اردن و عربستان) فراهم سازد.