آگاه: در این مراسم، داوران جایزه شامل استاد و منتقد مراکشی سعید بنگراد، منتقد اماراتی مریم الهاشمی، بلال اورفالی محقق و استاد دانشگاه از لبنان، و مترجم فنلاندی سامپسا پلتونن و نیز رییس هیات امنای جایزه پروفسور یاسر سلیمان و فلور مونتانارو مدیر جایزه حضور داشتند. در هجدهمین دوره اهدای این جایزه نویسندگانی ۳۸ تا ۵۸ساله از ۶کشور مصر، عراق، لبنان، موریتانی، سوریه و امارات جای گرفتهاند. این نویسندگان در آثارشان طیفی متنوع از موضوعات را با سبکهای روایی متمایز و رویکردهای داستانسرایی ارائه کردهاند.
چهار تن از این نویسندگان شامل احمد فالالدین، محمد سمیر نادا، نادیا نجار و حنین الصائق با اولین کتابشان این جایگاه را کسب کردهاند. ازهر جرجیس سال۲۰۲۳ با رمان «سنگ خوشبختی» در فهرست نهایی جای داشت و سال ۲۰۲۰ هم به فهرست اولیه راه یافته بود. تیسیر خلف نیز سال۲۰۱۷ با «سلاخ فیلسوفها» به فهرست اولیه این جایزه راه یافته بود. احمد فالالدین، اولین نویسنده موریتانیایی است که وارد فهرست بوکر عربی میشود.
فهرست نهایی سال ۲۰۲۵ چنین است:
احمد فالالدین برای «دانشمند» از موریتانی
ازهر جرجیس برای «دره پروانهها» از عراق
تیسیر خلف برای «مسیحای اندلس» از سوریه
محمد سمیر ندا برای «دعای اضطراب» از مصر
نادیا نجار برای «لمس نور» از امارات
حنین الصایغ برای «منشور زنان» از لبنان.
مونا بیکر، رییس هیات داوران ۲۰۲۵، گفت: ۶رمان انتخابشده بهدلیل تمرکز بر انسانیت قهرمانانشان قابلتوجه هستند؛ از یک زن دروزی در یک روستای لبنانی قرن بیستویکم در «منشور زنان» تا یک روحانی اسلامی امام ابوحامد محمد الغزالی در قرن دوازدهم در «دانشمند». آنها سفرهای انسانی را به تصویر میکشند، مانند سفر یک زن نابینای جوان که در «لمس نور» حواس چهارگانهاش را بررسی میکند و سفر عیسی که در «مسیح اندلس» بهدنبال قاتل مادرش میگردد. در «دره پروانهها»، شخصیت اصلی از طعنه بهعنوان سلاحی برای مقابله با واقعیت غمانگیز استفاده میکند، درحالیکه در «دعای اضطراب»، شخصیتها را میتوان بهعنوان نمادهای سیاسی یا اجتماعی نیز در نظر گرفت. وی با تاکید بر اینکه دغدغه اصلی داوران فقط موضوع نبود، افزود: رمان قبل از هرچیز یک ساخت هنری است و بازنمایی روایی و اشکال آن وسیله رماننویس برای خلق جهانی است که تنها از طریق تخیل به دست میآید.
برنده هجدهمین دوره جایزه بینالمللی ادبیات داستانی عربی ۲۴آوریل ۲۰۲۵ (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) در مراسمی که بهصورت آنلاین نیز پخش خواهد شد، معرفی خواهد شد. جایزه بینالمللی داستان عربی به رمانهایی به زبان عربی تعلق میگیرد و هر یک از ۶نامزد نهایی ۱۰هزار دلار دریافت میکنند و برنده با یک جایزه ۵۰هزار دلاری به خانه میرود. این ازسوی مرکز زبان عربی ابوظبی، در بخش فرهنگ و گردشگری حمایت میشود.
۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۱
فهرست نهایی جایزه بوکر عربی در یک کنفرانس مطبوعاتی در کتابخانه اسکندریه مصر و ازسوی رییس هیات داوران امسال، مونا بیکر، استاد دانشگاه مصر اعلام شد.