۱۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۷:۱۰

سروش صحت با دومین فیلم بلند سینمایی‌اش از کنجکاوی برانگیزترین آثار امسال جشنواره بود که با استقبال کم نظیری در سینمای رسانه اکران شد.

زهرا بذر افکن - خبرنگار سرویس فرهنگی: سروش صحبت از ابتدا و در اولین تجربه فیلم‌سازی برای مدیوم سینما، جهان‌بینی و دیدگاه مختص خودش را ارائه کرد. در ادامه با ساخت سریال مگه تموم عمر چندتا بهاره، زبان فیلم‌سازی‌اش را تثبیت کرده و به مخاطب شناساند.

صحت در انتخاب بازیگرانش همان گروه همیشگی را با چند ستاره دیگر جمع کرده و ترکیب بسیار جذابی را در فیلم دارد. بهرام رادان که سابقه بازی در آثار کمدی را در کارنامه دارد و هادی حجازی‌فر، ستاره سال‌های اخیر سینما که در سریال زیرخاکی نیز بازی خوبی از خود به نمایش گذاشت، حالا پا به دنیای سروش صحت گذاشته‌اند. دیگر بازیگرانی که در صبحانه با زرافه‌ها ایفای نقش کردند، هوتن شکیبا، بیژن بنفشه‌خواه و پژمان جمشیدی هستند.

دیگر عوامل فیلم نیز عبارتند از: سروش صحت (کارگردان)، سیدمصطفی احمدی (تهیه‌کننده)، خشایار موحدیان (تدوین‌گر)، آرمان فیاض (مدیر فیلمبردادی)، مهیار علیزاده (آهنگساز)، امیرحسین حداد (طراح صحنه) و امین صفایی (نویسنده) حضور داشتند.

معرفی و بررسی فیلم:

صبحانه. با زرافه‌ها قصه چند تا دوست است که در شب عروسی یکی از آن‌ها (با بازی پژمان جمشیدی) اتفاقات عجیب و جالبی برایشان می‌افتد. اتفاقات فیلم در بستری فانتزی و سورئال رخ می‌دهد اما در عین حال مخاطب را وارد جهانی می‌کند که انگار در آن همه چیز منطقی و درست است.

نقد مضمونی:

این فیلم در تداوم دغدغه زیستن در جهان بینی خاص «سروش صحت» است. مسئله بقا، زندگی و زیستی که درون مایه فلسفی، فانتزی و هجو علیه واقعیت روزمره است، اما کارکرد خودآگاهی و مرگ آگاهی ندارد و نمی‌تواند انسان را به مفاهیم حیات، بقا، تاب آوری، صبر و تداوم عزت مندانه نزدیک کند و بیشتر به سوی شوخ و شنگی شبهه فلسفی هدایت می‌کند با کلی گزاره‌های غلط پست مدرنیسم

نقد فنی- تکنیکی:

«صبحانه با زرافه‌ها» سعی کرده همه قواعد فنی و تکنیکی را رعایت کند. کارگردانی، میزانس، بازی‌ها، شخصیت‌پردازی و موسیقی همه در کنار هم مکمل خوبی شده‌اند و فضاسازی را حرفه‌ای پیش برده است. کمی شاید دکوپاژ و تدوین نیاز به اصلاح دارد ولی در بقیه مولفه‌ها می‌شود از کار راضی بود.

گفت‌وگو با عوامل فیلم:

سروش صحت در نشست خبری فیلم درباره جهان‌بینی‌اش در فیلم «صبحانه با زرافه‌ها» توضیح داد: من و این گروه سال‌های سال است که با هم کار می‌کنیم و خروجی نهایی آن، علایق و سلایق ماست، یعنی چیزهایی است که دوست داریم و به آن اعتقاد داریم و درباره‌شان می‌نویسیم و با هم گفت‌وگو می‌کنیم.

او در ادامه گفت: جهان مدرن به اندازه کافی عجیب و غریب است و علیه خودش هجویه‌ای هم هست. چیزی که من و ایمان صفایی (نویسنده) می‌نویسیم صرفا جهان‌بینی ماست و ممکن است هجویه باشد یا نباشد.

نظر منتقد:

سایه احسانی: آن چه در فیلم «صبحانه با زرافه‌ها» در جریان است در عین واقع‌نمایی اما واقع‌گرا نیست، دست‌کم از جهان انسان‌هایی که ما می‌شناسیم نیست. می‌توان این فیلم را اگزیستانسیال‌ترین فیلم جشنواره دانست. همان دیدگاه خیام‌وار که نگاهش به هستی از دریچه وجودگرایی است و معنا را در ذات آن نمی‌داند.

در مجموع مضامینی همچون عشق و مرگ از نوع پست مدرن آن، بخشش و البته رفاقت را می‌توان در این اثر یافت. با این حال بازنمایی این مضامین در یک کمدی ابزورد با روایتش در هر نوع دیگری از قصه تفاوت‌های اساسی دارد. از بین این همه نگاه فیلم به مرگ بسیار ساده‌انگارانه و پوچ‌گرایانه است و به کلی نیستی را به باد سخره می‌گیرد.

به‌علاوه، «صبحانه با زرافه‌ها» در شوخی و کنایه‌های جنسی بسیار دست و دل‌باز است و هر چه بخواهید در طول فیلم برای شما پیشنهاد از این جنس دارد. شاید بتوان گفت که هر آنچه قبل‌تر در لفافه با آن شوخی شده یا کسی نزدیکش نشده در این اثر بدون تعارف به کار گرفته شده است.

بازی و شخصیت‌پردازی بازیگران بسیار خوب و به‌جاست و چیزی کم ندارد.

فیلم کجای دغدغه  زندگی مردم قرار دارد:

این فیلم در بیان حرفش حداقل ضد مردم عمل کرده است، چون مفهوم دغدغه‌اش در ذهن کمتر کسی اینگونه وفق دارد و بیشتر مخاطبین آنقدر که با شوخی‌های جنسی و فضای فانتزی آن ارتباط خواهند گرفت با مضمون فلسفی و مدل مواجهه زیستی آن نخواهند گرفت.

نسبت فیلم با گفتمان  و فجر انقلاب اسلامی:

آخرین کار «سروش صحت» هیچ تناسبی با گفتمان و گزاره‌های انقلاب اسلامی ندارد و به کل در جهان دیگری زیست می‌کند.

ارزیابی و نتیجه گیری:

اگر با جهان‌بینی در سینمای سروش صحت آشنا باشید، این اثر برای نزدیک دو ساعت شما را می‌خنداند و به فکر فرو می‌برد، وگر نه کمی می‌خندید و بیشتر متعجب خواهید شد. فیلم مناسب گروه سنی کودک و نوجوان نیست و برای بزرگسال هم با آن همه شوخی جنسی جای صحبت دارد. در مجموع بهتر است آثار قبلی سروش صحت را دیده باشید تا بتوانید با این اثر ارتباط بگیرید.