به گزارش آگاه: به نقل از اسپیس، هلیوفیزیکدانان باید ویژگی های کوچک روی سطح خورشید را تجزیه و تحلیل کنند تا بتوانند با استفاده از آن ذرات باردار و بادهای خورشیدی را تشخیص دهند به همین دلیل آنها به روش های بهتری برای دیدن سطح خورشید در طول موج اشعه ماوراء بنفش نیاز دارند.
فناوری به نام صافی فوتونی نوعی عدسی است که به خم شدن نامحسوس نور فرابنفش به سمت دوربین کمک می کند. این یک عدسی معمولی نیست و مهندسی پیشرفته ای در پشت آن قرار دارد که فقط با مدرن ترین تکنیک ها امکان پذیر است. انتظار می رود فضاپیماهای رو به خورشید در اواخر این دهه با صافی های فوتونی به مدار زمین ارسال شوند.
صافی فوتون شبیه لانه زنبوراست، ساختار شش ضلعی آن از غشای نازکی از سیلیکون یا نیوبیم تشکیل شده است. غشاء در واقع نازک است، مهندسان ناسا صافیهایی به نازکی ۱۰۰ نانومتر ساخته اند که تقریباً یک هزارم عرض موی انسان است. هر چه صافی نازکتر باشد، نور بیشتری می تواند عبور دهد.
صافی های ناسا نیز با دایره های متحدالمرکز با سوراخ های کوچک پوشانده شده اند. بزرگترین آنها در مرکز صافی قرار دارد، هر حلقه بعدی که به سمت بیرون می رود کوچکتر می شود و اندازه سوراخ های آنها نیز کاهش می یابد.
داگ رابین، هلیوفیزیکدان در مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا در بیانیه ای گفت: «ساخت صافی با چنین دقتی چالش فیزیکی محض است.»
این تنظیمات به صافی اجازه می دهد تا مانند یک عدسی عمل کند و نور فرابنفش عبوری را شکسته و آن را خم کند تا دوربین پشت آن بتواند جزئیات بیشتری را ببیند.
صافیهای فوتون طوری طراحی شدهاند که در اشعه ماوراء بنفش شدید (EUV) که طول موجهای کوتاهتر و انرژی بالاتری نسبت به سایر انواع پرتوهای فرابنفش دارند، عمل کنند.
رصدخانه های خورشیدی امروزی، مانند رصدخانه پویایی شناسی خورشید (SDO)، می تواند با استفاده از این صافی جزئیات را با دقت ۱۰تا۵۰برابر بیشتر ببینند.
منبع: فارس