آگاه: خبرگزاری مهر ۳۱ خردادماه در خبری که به نقل از یک فعال سیاسی اصلاحطلب در خراسان رضوی منتشر کرد، به دو شعار محوری نامزد جبهه اصلاحات پرداخت. «شهناز رمارم» با بیان اینکه بعد از تایید صلاحیت آقای پزشکیان، جبهه اصلاحات از او حمایت کرد، گفته بود: آقای پزشکیان با دو شعار عدالت و انصاف وارد میدان شد و معتقد است باید کشور بر اساس قانون اساسی اداره شود.
بالاخره انتخابات در مرحله دوم پایان یافت و پزشکیان توانست اعتماد ملت را کسب کند. او پس از مراسم تنفیذ در حسینیه امام خمینی(ره) و دریافت حکمش ازسوی رهبر انقلاب راهی میدان پاستور شد تا به مدت چهار سال برای کشور و مردم تصمیمگیری کند. رییس دولت چهاردهم در مراسم تنفیذش باردیگر به شعار خود در عرصه رقابتِ انتخابات اشاره کرد و با تصریح بر اینکه ظلم این است که عدهای از دوستان و جناح خود را داشته باشیم و مردم را نداشته باشیم، گفت: بارها گفتهام، در سلامت، شغل، جایگاه و تقسیم منابع، مراعات انصاف جزو اصولی است که باید به آن پایبند باشیم. به مردم و مقام رهبری تعهد میکنم که برای مردم جز انصاف و عدالت راهی دیگر را نپوییم.
انصاف چیست؟
انصاف یکی از شعبههای عدل و عدالت است؛ انصاف را باید هر فرد از خود شروع کند و به آن بپردازد. اگر موفق شد، در همه روابط اجتماعی میتواند پرچمدار انصاف باشد و تا آنجا که نفوذ و تاثیر دارد همه را میتواند به این مسئله دعوت کند و به این ترتیب عطر دلانگیز «حریمداری» در جامعه و رعایت عدل و انصاف در روابط اجتماعی پراکنده خواهد شد.
همین تعریف از انصاف را رییسجمهور در دایره گفتمانِ وفاق میگنجاند. او ۱۲آذر در دومین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم در پاسخ به پرسش خبرنگار مبنی براینکه چه تعریفی از «وفاق» ارائه میدهید؟ گفت که وفاق یعنی پایبندی به حق و عدالت و دوری از ضلالت یا تابعیت از هوای نفس. در واقع اختلاف زمانی شکل میگیرد که من حق شما را ضایع کنم اگر حق شما را ضایع نکنم دعوایی شکل نمیگیرد، تمام اختلافاتی که ما با هم داریم برای منیت ماست، ما حق دیگران را نادیده میگیریم حالا یا بهخاطر جنسیت یا قومیت یا مذهب، درصورتیکه اسلام آمده تا حق و عدالت را اقامه کند.
او همواره سعی کرده است نشان دهد که فقط شعار نمیدهد، بلکه به انصاف و عدالت پایبند است، آنجا که خود پای کار آمد و در پیامی ویدئویی از مردم خواست تا با کاهش دودرجهای دمای محیط، زمینه کمک به حل مشکل کمبود گاز و سوخترسانی به همه مردم را فراهم کنند. حتی با دستور رییس قوه مجریه از زمان شروع پویش «کاهش دو درجهای دمای محیط»، همه لامپها و چراغها در محوطه دفتر رییسجمهور، دفتر معاون اول و نهاد ریاستجمهوری خاموش شده است.
عذرخواهی یک رییسجمهور
او میخواهد بگوید با این کارها میخواهیم در مسیر عدالت حرکت کنیم تا همه مردم از حق طبیعی گاز بهره ببرند یا درحاشیه برگزاری مراسم تجلیل از مدالآوران المپیک و پارالمپیک به خبرنگار صداوسیما درباره استقبال مردم از پویش «کاهش دو درجهای دمای محیط» بهطور رسمی بابت وضعیت سخت ایجاد شده در کشور عذرخواهی کرد تا رسمیترین واکنش دولت در قبال وضعیت بهوجودآمده در کشور که تعطیلیهای گستردهای را به همراه داشت اعلام شود.
عذرخواهی رییسجمهور را میتوان در راستای مواجهه صادقانه با مردم و اقدام روبهجلو دانست. پزشکیان که از همان روزهای انتخابات تلاش کرد صداقت با مردم را یکی از مهمترین خصیصههای خود بیان کند، اینبار نیز بهجای بهانه آوردن و حتی توجیهات منطقی و غیرمنطقی از وضعیت کمبود انرژی در کشور، راه عذرخواهی را پیش گرفت.
رییس دولتِ وفاق ملی روز گذشته نیز در آیین اختتامیه جشنواره بینالمللی فارابی بار دیگر به اهمیت انصاف و عدالت در جامعه اشاره کرد و با بیان اینکه ما باید جامعه را به جایی هدایت و مدیریت کنیم که مشکلات نباشد و ما بتوانیم در عدالت و انصاف و در وحدت و وفاق در کنار یکدیگر زندگی کنیم، تاکید کرد: زمانی که اختلاف میکنیم که حق را ضایع کردیم، لذا آرزو میکنم شما محققان و پژوهشگران در ساختن جامعهای با اخلاق و خداگونه و براساس عدالت و انصاف تلاش کنید و کمک کنید تا جامعه را اینگونه بسازیم. حال پزشکیان و دولتش به چه اندازه در این مدت توانستهاند برمبنای عدالت و انصاف، کشور را مدیریت کنند؟
محمدرضا تاجیک، نظریهپرداز جبهه اصلاحات در گفتوگوی با انصافنیوز ـ رسانه نزدیک به حامیان رییسجمهور، در اینباره میگوید: «عدالت و انصاف صرفا یک مفهوم تئوریک نیست. عدالت و انصاف وقتی معنا پیدا میکند که بههنگام و درخور صورت بگیرد، یعنی به بیان اجرا و عمل و کنش دربیاید. اینکه صرفا بیان کنیم جامعه ما قومیتها را ندیده است یا کنشهای سطح جهانی ما تنشآفرین بوده است، عدالت نیست. شما باید در بنیانهای اندیشگی، هنجاری، ارزشی و ایستاری گذشته در دقایق گفتمان مسلط، تغییر رادیکال ایجاد کنید تا عدالت معنا پیدا کند. اگر نه، به تعبیر لکان، شما روکشی مخملی روی همان زمختیهای پیشین کشیدهاید.»
با این اوصاف باید باز زمان بگذرد تا دید حداقل پس از گذشت یکسال از فعالیت دولت چهاردهم، رییسجمهور و دولت تحت مدیریت او به چه اندازه توانست با انصاف و عدالت، گرهی از مشکلات را باز کند؟ تاکنون حرفهای خوب و مجلسیِ بیان شده است و امیدواریم این مواضع منجر به تصمیماتی شود تا جامعه طعم شیرین عدالت و اصناف را بچشند.