۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۵

سیل کمک‌های آمریکا به اوکراین در شرایطی است که اوضاع اقتصادی و اجتماعی برای بخش وسیعی از مردم آمریکا فاجعه‌بار است. ثبت رکورد جدید تعداد بی‌خانمان‌ها در آمریکا؛ این خبری بود که چند روز پیش در صدر اخبار نشست و همزمان، این خبر نیز توجه همگان را به خود جلب کرد: «کمک‌های آمریکا به اوکراین طی مدت اخیر به بیش از ۶۲میلیارد دلار رسید!»

آگاه: چند هفته پیش نیز رسانه‌های آمریکایی اعلام کردند که بر اساس گزارش بازرس ویژه پنتاگون، مجموع رقم کمک‌های مالی اختصاص یافته کنگره آمریکا برای کمک به اوکراین از آغاز جنگ روسیه، از ۱۸۲میلیارد دلار فراتر رفته است. در این گزارش آمده بود: از آغاز حملات روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، کنگره آمریکا دست‌کم ۱۸۲.۹۹میلیارد دلار برای واکنش نظامی به عملیات‌های روسیه در اوکراین و واکنش‌های گسترده‌تر اوکراین تایید کرده است. به نوشته روزنامه گاردین، در این گزارش وزارت دفاع آمریکا همچنین ذکر شده، این مبالغ شامل ۱۳۱.۳۶میلیارد دلار برای فعالیت‌های مرتبط امنیتی و کمک و ۴۳.۸۴میلیارد دلار برای توسعه و کشورداری اوکراین می‌شود. این مبلغ از طریق یکسری از آژانس‌های فدرال شامل وزارت دفاع، وزارت خارجه و آژانس توسعه بین‌الملل آمریکا تخصیص یافته است. جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا نیز چند روز پیش مبلغ ۱.۲۵میلیارد دلار دیگر به اوکراین فرستاد. همزمان با انتشار این خبر، رسانه‌های آمریکایی گزارش‌هایی از وضعیت شهرهای مختلف آمریکا و موج بالای بی‌خانمان‌ها در این شهرها به نمایش گذاشتند. 
بحران بی‌خانمانی در آمریکا 
بی‌خانمانی در ایالات‌متحده‌آمریکا با افزایش ۱۸.۱درصدی در سال‌۲۰۲۴ به سطح بی‌سابقه‌ای رسید که این افزایش چشمگیر به‌طور عمده ناشی از کمبود مسکن ارزان‌قیمت، بلایای طبیعی ویرانگر و افزایش مهاجران در بعضی مناطق این کشور است. وزارت مسکن و توسعه شهری آمریکا در گزارش جدید خود از بیش از ۷۷۰هزار بی‌خانمان در آمارهای موردنیاز فدرال سراسر این کشور خبر داد که این تخمین به‌طور قطع کمتر از تعداد افراد بی‌خانمان واقعی در سطح آمریکاست و البته شامل افرادی نمی‌شود که با دوستان یا خانواده خود زندگی می‌کنند، زیرا جایی برای خود ندارند. همچنین افزایش بیش از ۱۲درصدی سال۲۰۲۳ بی‌خانمانی در آمریکا به‌دنبال افزایش اجاره‌بها و پایان کمک‌های پرداختی به‌منظور مقابله با پیامدهای همه‌گیری کووید۱۹ رخ داده بود. آمار بالای سال۲۰۲۳ نیز از افرادی ناشی شد که برای نخستین‌بار بی‌خانمانی را تجربه می‌کردند.
آمریکایی‌های آسیب‌پذیر در طول سال‌های پس از همه‌گیری کرونا، با پایان‌گرفتن بسیاری از حمایت‌های دولت ازجمله توقف اخراج‌ها، به‌شدت آسیب دیده‌اند؛ از سوی دیگر هزینه‌های مسکن این کشور درحال افزایش است و این امر موجب می‌شود تعداد بی‌سابقه‌ای از مستأجران تحت‌فشار قرار بگیرند یا بیش از ۳۰درصد از درآمد خود را بابت مسکن بپردازند. هرچند در سیاست‌های آمریکا در این بخش آمده است که تمرکزها باید بر «تلاش‌های بر پایه شواهد برای جلوگیری و پایان‌دادن به بی‌خانمانی» باقی بماند، اما درحال‌حاضر مردم آمریکا بیشتر از همیشه برای پرداخت اجاره به کمک نیاز دارند. به‌طورکلی ۲۳نفر از هر ۱۰هزار نفر در این کشور بی‌خانمان هستند که افراد سیاه‌پوست بخش عمده جمعیت آنها را تشکیل می‌دهند.
یکی از نگران‌کننده‌ترین روندها در سراسر آمریکا در سال۲۰۲۴، افزایش حدود ۴۰درصدی بی‌خانمانی خانواده‌ها بود. بی‌خانمانی خانواده در ۱۳جامعه مهاجرپذیر این کشور ازجمله دنور، شیکاگو و نیویورک‌سیتی در سال۲۰۲۴ بیش از دوبرابر شد و در ۳۷۳جامعه باقی‌مانده کمتر از هشت درصد افزایش پیدا کرد. در سال۲۰۲۴ نزدیک به ۱۵۰هزار کودک در آمریکا، بی‌خانمانی را تجربه کردند که این آمار نشان‌دهنده جهش ۳۳درصدی نسبت‌به سال۲۰۲۳ است.

سربه‌فلک کشیدن نرخ فقر در آمریکا
اما دست و دلبازی سردمداران رژیم آمریکا در کمک به اوکراین در شرایطی است که علاوه‌بر بی‌خانمانی، نرخ فقر نیز در این کشور سربه‌فلک کشیده است؛ چندی پیش، نشریه آمریکایی نیوزویک در گزارشی به افزایش فقر و آمار نگران‌کننده شهروندان آمریکایی که در اثر این پدیده جان خود را از دست می‌دهند، پرداخت. این نشریه در گزارش خود نوشت: بر اساس پژوهش جدیدی که صورت گرفته، ایالات‌متحده در رابطه با فقر با ظلم داخلی دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ چراکه همزمان با افزایش دارایی‌های ثروتمندان آمریکایی، سالانه هزاران آمریکایی دیگر در نتیجه عدم درآمد کافی، جان خود را از دست می‌دهند. براساس یافته‌های پژوهش دانشگاه کالیفرنیا، تنها در سال۲۰۱۹، می‌توان دلیل مرگ ۱۸۳هزار آمریکایی ۱۵ساله و بیشتر را فقر ارزیابی کرد. این افراد کمتر از ۵۰درصد میانگین سرانه درآمد در ایالات متحده را کسب کرده‌اند.
براساس آمارها، فقر در آمریکا همچنان یکی از مشکلات بزرگ به شمار می‌آید. بر اساس نظرسنجی صورت‌گرفته توسط نشریه نیوزویک و مؤسسه پژوهش و آمار «Redfield & Wilton Strategies»، آمریکا در مقایسه با کشورهای هم‌سطح خود از نظر ثروت توزیع‌شده، با فقر بیشتری روبروست. این نظرسنجی در یک جامعه آماری ۱۵۰۰نفری صورت پذیرفته و براساس آن ۵۳درصد از شهروندان آمریکایی نسبت‌به سطح فقر در کشور خود «بسیار نگران» هستند. همچنین ۲۱درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی اعلام کرده‌اند که از قِبَل شغل اصلی خود، درآمد کافی برای پرداخت هزینه‌های زندگی یا حفظ سطح زندگی خانواده خود را کسب نمی‌کنند. ۵۲درصد از جامعه آماری این نظرسنجی نیز اظهار داشته‌اند که مجبورند برای پرداخت هزینه‌های روزمره زندگی، بیش از یک شغل داشته باشند. سن بیشتر این افراد بین ۳۵ تا ۴۴سال بوده و ۷۷درصد از آنان اعلام کرده‌اند که چندین شغل دارند. نیوزویک در گزارش خود، وجود این سطح از فقر در ایالات‌متحده را نتیجه مستقیم سیاست‌های اجتماعی ضعیف دولت آمریکا و سیاستمداران آمریکایی دانسته است.