۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۵

رییس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت، نسبت‌به افزایش ابتلا به تب مالت در کشور هشدار داد و تاکید کرد: طبق آمار ثبت‌شده در سال۱۴۰۳، حدود ۱۸هزار مورد ابتلا به تب مالت گزارش شده است اما به‌دلیل مراجعه برخی بیماران به مراکز درمانی خصوصی، احتمالا تعداد واقعی مبتلایان بیشتر از این رقم باشد.

آگاه: دکتر محمدرضا شیرزادی ضمن اعلام این خبر از افزایش شیوع بیماری تب مالت در کشور خبر داد و گفت: تب مالت یک بیماری باکتریایی است که در دام‌ها وجود دارد و از طریق تماس انسان با دام‌های آلوده یا محیط آلوده، ازجمله تنفس یا مصرف فرآورده‌های دامی آلوده، منتقل می‌شود. شیرزادی اشاره کرد که گاهی اوقات این بیماری در آزمایشگاه‌ها نیز به افراد منتقل می‌شود.
 وی افزود: باکتری تب مالت انواع مختلفی دارد اما گونه‌های مهم آن معمولا دام‌هایی مانند گوسفند و گاو را درگیر می‌کند. اخیرا، این بیماری در فک‌های دریایی نیز مشاهده شده است.
رییس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت ادامه داد: تب مالت می‌تواند به سه شکل «حالت حاد، که با تب ناگهانی و احساس بدن درد همراه است»، «حالت تب‌دار حاد که با عوارض موضعی مانند تورم مفاصل همراه است» و «حالت مزمن که ممکن است شامل تب، سرفه، درد مفاصل، کمردرد و سایر علائم باشد» همراه باشد.
 وی هشدار داد که در صورت عدم تشخیص به‌موقع، تب مالت می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند ابتلا به بیماری‌های دریچه‌ای قلب، اختلالات عصبی، چرک در ستون مهره‌ها و گرفتگی استخوان‌های ستون فقرات شود. شیرزادی همچنین در ادامه به عوارض مختلف بیماری تب مالت اشاره کرد و توضیح داد: یکی از عوارض شایع این بیماری، مشکلات استخوانی است. حدود ۴۰درصد از مبتلایان، کمردرد و درد در نواحی پشت، کمر و شانه مشاهده می‌شود. 
همچنین، گاهی اوقات علائم ریوی مانند سرفه‌های خشک و حتی درد در ناحیه ریه‌ها نیز ممکن است بروز کند و در موارد شدیدتر، عفونت‌های ریوی مانند آبسه ریه رخ دهد. عوارض عصبی نیز ازجمله مشکلاتی است که می‌تواند همراه با تب مالت باشد. 
به گفته شیرزادی، برخی از بیماران ممکن است دچار افسردگی، اختلالات حافظه و حتی ابتلا به مننژیت و آنسفالیت شوند که این وضعیت‌ها می‌تواند بسیار جدی و ماندگار باشد. 
وی همچنین تاکید کرد که در موارد نادر، تب مالت می‌تواند منجر به عوارض قلبی مانند آندوکاردیت (التهاب دریچه‌های قلب) شود. این عوارض، به‌ویژه در صورت عدم تشخیص و درمان به‌موقع، می‌تواند آثار طولانی‌مدت و پیچیده‌ای بر سلامت افراد داشته باشد.
شیرزادی با اشاره به افزایش موارد ابتلا در سال‌های اخیر، ابراز نگرانی کرد و گفت: تعداد بیماران به‌طور قابل‌توجهی بیشتر از سال‌های گذشته شده است. 
در گذشته، تعداد مبتلایان به تب مالت کمتر از ۱۵هزار نفر بود اما اکنون این تعداد به میزان قابل‌توجهی افزایش یافته است.
به گفته رییس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت، در سال گذشته بیش از ۲۱هزار مورد ابتلا به تب مالت ثبت شد، یعنی در سال۱۴۰۲، تعداد مبتلایان به ۲۱,۴۳۶ نفر رسید؛ البته تخمین زده می‌شود که تعداد واقعی موارد ابتلا بیشتر از این رقم باشد، چراکه بسیاری از بیماران به مراکز درمانی خصوصی در شهرهای بزرگ مراجعه می‌کنند و ممکن است موارد آنها ثبت نشود.
 وی افزود: طبق آمار ثبت‌شده در سال۱۴۰۳، حدود ۱۸هزار مورد ابتلا گزارش شده است اما به‌دلیل مراجعه برخی بیماران به مراکز درمانی خصوصی، احتمالا تعداد واقعی مبتلایان بیشتر از این رقم باشد.
او افزود: میزان بروز بیماری تب مالت در ایران در سطح ملی حدود ۲۵ در هر ۱۰۰هزار نفر است اما در برخی مناطق، مانند استان لرستان، این رقم به ۸۷مورد در هر ۱۰۰هزار نفر می‌رسد که نشان‌دهنده یک مشکل جدی است. 
افرادی که با دام سروکار دارند، افرادی هستند که در معرض خطر قرار دارند. افرادی که به مناطق روستایی سفر می‌کنند و با دام‌ها تماس دارند یا از فرآورده‌های لبنی دام مصرف می‌کنند در معرض ابتلا به بیماری تب مالت قرار دارند. 
شیرزادی در ادامه به‌علت بروز تب مالت در دام‌ها اشاره و تصریح کرد: پیشگیری در دام‌ها به‌صورت صحیح انجام نمی‌شود. ما بر تزریق واکسن به دام‌ها تاکید داریم اما درست پیگیری صورت نمی‌شود که این واکسن‌های تزریق‌شده اثربخش است یا خیر. تکنولوژی تولید واکسن برای گذشته است و باید زنجیره سرمای واکسن‌ها نیز رعایت شود.
 وی گفت: البته در این شرایط، محدودیت‌های زیادی وجود دارد. بسیاری از این سازمان‌ها با کمبود بودجه برای تامین واکسن و همچنین فقدان امکانات کافی برای حفظ زنجیره سرمای نگهداری واکسن‌ها روبه‌رو هستند.
به اعتقاد رییس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت، یکی از دلایل افزایش تب مالت، تمایل مردم به استفاده از فرآورده‌های لبنی سنتی است که این موضوع می‌تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد؛ بنابراین، اصناف باید وارد عمل شوند و نظارت دقیق‌تری بر مراکزی که فرآورده‌های لبنی سنتی عرضه می‌کنند داشته باشند.