آگاه: سامانه فارسیآموز دهخدا در مراسمی در سالن شهید سلیمانی دانشگاه تهران رونمایی شد. سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران در این مراسم، ضمن اشاره به اهمیت این طرح در آموزش و گسترش زبان فارسی، راهاندازی این سامانه را گام مهمی در راستای تحقق اهداف علمی و آموزشی دانشگاه تهران در عرصه ملی و بینالمللی دانست.
محمود بیجنخان ناظر علمی طرح و رییس موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران، نیز در بخش دیگری از این مراسم، در معرفی این سامانه نرمافزاری گفت: سامانه آموزش زبان فارسی برای یادگیری الفبا و مهارتهای چهارگانه خواندن، شنیدن، نوشتن و گفتوگو تحت وب با امکان آموزشی غیرهمزمان یا ترکیبی تهیه شده است. این سامانه شامل ۹۴۴۵محتوای متنی، صوتی، تصویری، ویدیویی و پویانمایی است و دوره آموزشی آن در قالب ۴۷درس الکترونیکی معادل ۷۲۰ساعت حضوری ارائه شده است. وی درباره فرآیند تولید محتوای دروس الکترونیکی برای این سامانه گفت: این محتوای آموزشی ازسوی ۳۶نفر طی ۳۰ماه، با حجم کار معادل ۹۵۰۰نفر-ساعت به بهرهبرداری رسیده است. در ادامه هادی ویسی، مدیر طرح و دانشیار دانشکدگان علوم و فنون میانرشتهای درباره فارسیآموز دهخدا گفت: این سامانه بهصورت نرمافزاری برخط و تحتوب، زبان فارسی را به غیرفارسیزبانان آموزش میدهد؛ بنابراین یک آموزگار پایه است که بهواسطه ترکیب فناوریهای نوین یادگیری الکترونیکی و نقشآفرینی معلم، اثربخشی بالایی دارد و برای نخستینبار در این سطح ارائه میشود.
وی قابلیتهای این برنامه را اینگونه برشمرد: محتوای جامع و بهروز در آموزش فارسی در قالبهای متنی و چندرسانهای، دربرداشتن همه مهارتهای زبانی و زیرمهارتها، آزمون تعیین سطح، تمرین و آزمون پایانی در فرآیند یادگیری، برگزاری کلاسهای آموزشی مجازی بهصورت ناهمزمان و همزمان، تعامل با کاربران مختلف ازجمله طرح پرسش از مدرس و سایر یادگیرندهها و دریافت پاسخ از آنها، دریافت بازخوردهای اصلاحی از مدرس و تلاش و تمرین دوباره برای بهبود عملکرد، مشاهده کارنامه فعالیت و عملکرد ازسوی یادگیرنده، پایش عملکرد یادگیرندهها ازسوی مدرس و ارسال بازخوردهای ترغیبی، شخصیسازی برنامه درسی در گروههای کلاسی ازسوی مدرس، استفاده در انواع دستگاهها و سیستمعاملها و رابط کاربری چندزبانه برای تعامل آسان مخاطبان از ملیتهای مختلف.
عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران، با تاکید بر مشارکتی بودن طرح فارسیآموز دهخدا گفت: در تولید این سامانه، از همکاری مدرسان و استادان موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران در تولید محتوا و بحثهای دیگر مرتبط با آموزش مانند سناریونویسی سامانه و نظارت و ارزیابی را بهره گرفته شده است.
از سوی دیگر، شرکت مسائل فنی کار مانند پیادهسازی، برنامهنویسی و تهیه محتواهای چندرسانهای را انجام داده است. دکتر بیجنخان نیز نظارت کامل بر روند تولید محتوا و مراحل فنی را برعهده داشتهاند. ویسی در پایان گفت: این طرح، ازسوی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری انجام شده است. این سامانه هماکنون در وبگاه موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران در اختیار علاقهمندان به زبان فارسی دنیا قرار دارد.
۲۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۸
سامانه نرمافزاری برخط «فارسیآموز دهخدا» برای آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان در دانشگاه تهران رونمایی شد.