۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۵

رژیم آمریکا ۴۶سال است که در حال تحریم مردم ایران است؛ تحریم‌های آمریکا برای ملت ایران، پدیده تازه و جدیدی نیست؛ عمر تحریم‌های آمریکا به اندازه عمر انقلاب اسلامی این مردم است. 

آگاه: مردمی که فردا در یوم‌الله ۲۲بهمن، چهل‌وششمین سالروز پیروزی انقلابشان را جشن می‌گیرند، ۴۶سال است تحت شدیدترین نظام تحریمی تمامی ادوار، از ناحیه رژیم آمریکا هستند. بدون‌تردید این تحریم‌ها، آسیب‌هایی را به معیشت مردم وارد آورده است اما از آن‌سو، نهال خودباوری، استقلال و پیشرفت را نیز در داخل ایران بارور ساخته است؛ مردم ایران و نهادهای نظام به‌ویژه در حوزه‌های دفاعی، از دل این تحریم‌ها به پیشرفت‌های شگرفت دست یافته‌اند.
رییس‌جمهور جدید آمریکا، دونالد ترامپ، هفته گذشته، یادداشت اجرایی را برای احیای راهبرد «فشار حداکثری» علیه مردم ایران به امضا رساند و اعلام کرد که هدفش به صفر رساندن درآمدهای نفتی ایران و فروپاشاندن اقتصاد این کشور است.   
ترامپ و مشاورانش در اتاق بیضی کاخ سفید، به‌خوبی می‌دانند که صفر کردن فروش نفت ایران و فروپاشاندن اقتصاد ما، رویایی محال و تحقق‌ناپذیر است اما به خیال خام خودشان برای خالی‌کردن دل مردم ایران از «استراتژی هراس‌افکنی» استفاده کردند. با این همه، مردم ما در طول بیش از چهار دهه تحریم، آبدیده شده‌اند و از تحریم‌ها نمی‌هراسند. در این میان، نکته مهم دیگر آن است که تمامی هزاران هزار تحریمی که طی ۴۶سالِ پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به مردم ایران تحمیل شده است، با هدف فروپاشاندن اقتصاد ما و براندازی نظام ما بوده است؛ سردمداران آمریکایی در مقاطع مختلف، نام‌های مختلفی را برای تحریم‌های خود نهاده‌اند؛ از تحریم‌های کمرشکن تا فشار حداکثری.     
تحریم‌های آمریکا علیه ایران طی ۴۶سال اخیر به بهانه‌های مختلف اعم از «برنامه موشکی»، «برنامه هسته‌ای»، «اقتدار منطقه‌ای»، «ادعاهای واهی حمایت از تروریسم» و «ادعاهای کذب حقوق بشری» بوده است.
 در ادامه عناوین برخی از مهم‌ترین تحریم‌های اعمال شده ازسوی رژیم آمریکا علیه مردم ایران طی ۴۶سال اخیر را مرور می‌کنیم:
- مصادره ۱۲میلیارد دلار از دارایی‌های دولت ایران، پس از واقعه تسخیر لانه جاسوسی در سال۱۳۵۸ (۱۹۷۹) و عدم رفع این مصادره، با وجود آزادی جواسیس آمریکایی مستقر در سفارت.
- فرمان اجرایی ۱۲۱۷۰ ازسوی جیمی کارتر، رییس‌جمهور آمریکا ۱۴نوامبر ۱۹۷۹(۲۳ آبان ۱۳۵۸) ۱۰روز پس از تسخیر لانه جاسوسی (سفارت آمریکا) صادر شد. این فرمان اجرایی، تحت لایحه قدرت‌های اقتصادی اضطراری بین‌المللی، تمام دارایی‌های دولت ایران درون خاک ایالات‌متحده را بلوکه کرد. این فرمان اجرایی، طی ۴۵سال اخیر، به‌طور مرتب ازسوی رؤسای جمهور آمریکا تمدید شده است. 
- آغاز اِعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران به بهانه واهی «حمایت از تروریسم» در دولت رونالد ریگان در سال۱۹۸۷ (۱۳۶۶) 
- صدور فرمان اجرایی ناظر بر «منع تجارت آمریکا در صنعت نفت ایران» در سال۱۹۹۵ ازسوی بیل کلینتون، رییس‌جمهور آمریکا.
- اِعمال تحریم موسوم به «ایلسا» توسط کنگره آمریکا علیه ایران در سال ۱۹۹۵ و منع شرکت‌ها از تجارت بالای ۲۰میلیون دلار با ایران؛ با هدف ضربه به اقتصاد و تولید در ایران.
- در سال ۲۰۰۲، «موسسه مهندسان برق و الکترونیک» موسوم به  IEEEتحت فشار دولت آمریکا، تحریم علمی علیه ایران وضع کرد.
- در سال ۲۰۰۶ یک دادگاه فدرال آمریکا دستور ضبط و مصادره یکی از بزرگ‌ترین کلکسیون‌های باستان‌شناسی تخت‌جمشید متعلق به ایران را به نفع صدمه‌دیدگان ناشی از عملیات انتحاری در اراضی اشغالی، صادر کرد.
- در ژوئن ۲۰۰۶ «جرج دبلیو بوش» رییس‌جمهور آمریکا فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲ را صادر کرد که به موجب آن دارایی‌های افراد مرتبط با برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران توقیف می‌شد.
- در سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶)، شرکت‌های مایکروسافت و یاهو، تحت فشار دولت آمریکا، ایران را از لیست کشورهایی که خدمات وب دریافت می‌کنند، خارج کردند.
- در سال ۲۰۰۷ پس از اتهام‌زنی دولت آمریکا مبنی بر اینکه بانک‌های ملت، ملی و صادرات ایران حامی مالی نهادهای تروریستی هستند، بانک جهانی از دادن خدمات به این بانک‌های ایرانی خودداری کرد.
- در تاریخ ۲۵ اکتبر ۲۰۰۷ (۱۳۸۶) وزارت خزانه‌داری آمریکا به بهانه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای و دفاعی ایران، چندین نهاد نظامی و اقتصادی را در کشور ما تحریم کرد که ازجمله آنها می‌توان به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی قدس سپاه، وزارت دفاع، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا و سازمان صنایع هوافضا، اشاره کرد.
- در چهارم تیر ۱۳۸۷ گروه‌های صنعتی دیگری در ایران مشمول تحریم‌های آمریکا شدند؛ این گروه‌های صنعتی عبارت بودند از: مجموعه صنایع شهید ستاری، گروه صنایع مهمات و متالورژی و صنایع شیمی پارچین.
- در ژوئن ۲۰۱۰ (خرداد ۱۳۸۹) در دولت «باراک اوباما»، تحریم‌های موسوم به «سیسادا» علیه ایران اِعمال شد. طبق این بسته تحریمی جامع، هرگونه سرمایه‌گذاری در ایران ممنوع اعلام شد؛ ایضا مجوزهای واردات از ایران برای مواردی چون فرش، پسته و خاویار نیز فسخ شد.
- در نوامبر سال ۲۰۱۱ وزارت خزانه‌داری امریکا اقدام به معرفی تحریم‌های یکجانبه جدیدی به موجب قانون CISSADA علیه ایران کرد. این قوانین تحریمی جدید، بخش صنایع پتروشیمی، بانک مرکزی و بخش مالی و زیرساخت‌های حمل‌ونقل در ایران را هدف گرفت و ده‌ها نام جدید را به فهرست نفرات تحریمی کشورمان افزود.
- در هفتم مهر۱۳۸۹، وزارت خزانه‌داری آمریکا چندین شخصیت ایرانی را به بهانه‌های واهی، ازجمله رخدادهای بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری دهم، در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.
- در سال۲۰۱۰، دفتر «کنترل سرمایه‌های خارجی دولت آمریکا» موسوم به «اُفک»، صادرات بعضی از تجهیزات خاص پزشکی و آزمایشگاهی به ایران را به بهانه اینکه این تجهیزات «کاربرد دوگانه» دارند، ممنوع اعلام کرد.
- در سال‌۲۰۱۰، آمریکا، بیش از ۶۰شرکت کشتیرانی بین‌المللی را به سبب همکاری با ایران تحریم کرد.
- در سال‌۲۰۱۰، آمریکا، «پشت بانک ایران» و ۲۲ شرکت نفتی، انرژی و بیمه‌ای ایران را تحریم کرد.
- در مارس سال‌۲۰۱۱، آمریکا، وزارت اطلاعات ایران را به بهانه همکاری با دولت سوریه، تحریم کرد.
- در ژوئن سال‌۲۰۱۱، آمریکا، بانک مرکزی ایران را تحریم کرد.
- در جولای سال‌۲۰۱۱، آمریکا شرکت هواپیمایی «ایران‌ایر» را به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت حمل‌ونقل هوایی ایران تحریم کرد.
- در آگوست سال‌۲۰۱۱ بالغ بر ۵۰  شرکت و موسسه مالی ایران به بهانه مقابله با برنامه موشک‌های بالستیک، مورد تحریم آمریکا قرار گرفت.
- در سپتامبر سال‌۲۰۱۱ «شرکت نفتکش ملی ایران» به همراه ۵۸کشتی و ۲۷موسسه و نهاد وابسته به آن در میان تحریم‌های آمریکا قرار گرفتند.
- در سال ۲۰۱۲، وزارت خزانه‌داری آمریکا، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران را تحت تحریم‌های خود قرار داد.
- در سال ۲۰۱۳، بالغ بر هشت شرکت پتروشیمی ایران تحت تحریم‌های آمریکا قرار گرفتند. این نخستین‌بار بود که واشنگتن صنعت پتروشیمی ایران را تحریم می‌کرد.
- از سال ۲۰۱۴، آمریکایی‌ها سازوکار تحریم‌های ثانویه را علیه ایران با دربرگیری بیشتر کلید زدند و به موجب این سازوکار، تاکنون صدها شرکت و فرد خارجی را به بهانه مراوده مالی با ایران، دستگیر و تحریم کرده‌اند. 
- در سال ۲۰۱۷ سایت آموزش از راه دور محبوب coursera برای ایرانیان تحریم شد. تحریم خدمات «هاستینگ» و «دامین» برای هر کسی که ساکن ایران است یکی دیگر ازجمله تحریم‌هایی بود که بر مردم ساکنان سرزمین ایران اعمال شد.
- در نوامبر ۲۰۱۷ (آبان۱۳۹۶) قانون تحریمی «کاتسا» یا همان «سیاه‌چاله تحریم‌ها» علیه ایران اجرایی شد. این قانون با هدف مقابله با برنامه موشکی ایران تحمیل شد.
- در ژانویه سال۲۰۱۸، آمریکا بالغ بر ۱۹تحریم را علیه ۱۶۸نهاد ایرانی در زمینه‌های انرژی، بانکی، حمل‌ونقل و صنایع کشتی‌سازی را کلید زد.
- در سال‌۲۰۱۸، در قالب «برنامه فشار حداکثری به ایران» بالغ بر ۴۰۰شرکت ایرانی مورد تحریم آمریکا قرار گرفتند. 
- در سال‌۲۰۱۸، در قالب «برنامه فشار حداکثری به ایران» و با هدف به‌صفررساندن فروش نفت ازسوی ایران، تمامی پالایشگاه‌ها و طرف‌های خارجی خریدار نفت از ایران، مورد تحریم آمریکا قرار گرفتند.
- در روز ۵نوامبر ۲۰۱۸ (دوشنبه ۱۴آبان ۱۳۹۷) شبکه جهانی سوئیفت یا همان «سازوکار تبادلات مالی و بانکی جهان»، تحت فشار آمریکا، خدمات‌رسانی به ایران را قطع کرد. 
- در تاریخ ۲۴مهر ۹۷، وزارت خزانه‌داری آمریکا، ۲۰شرکت و بانک بزرگ ایرانی را در فهرست تحریم‌های یکجانبه خود قرار داد. در این میان، یک بانک خصوصی ایرانی نیز که نقش عمده‌ای در واردات غذا و دارو به کشور داشت، تحریم شد. به‌دنبال این تحریم، واردات پانسمان مخصوص بیماران پروانه‌ای ازسوی ایران ممنوع شد و صدها بیمار پروانه‌ای که اغلب آنها کودکان بودند، قربانی این تروریسم اقتصادی آمریکایی‌ها شدند.   
- دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا در روز جمعه ۱۷خرداد ۱۳۹۸ طی بیانیه‌ای اعلام کرد که ایالات‌متحده آمریکا «شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس» و ۳۹زیرمجموعه و نمایندگی‌های فروش آن در خارج از ایران را در فهرست سیاه قرار داده ‌است.
- در تیر۱۳۹۸،  دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا، با امضای یک فرمان اجرایی آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی و دفتر ایشان را تحریم کرد.
- در ۱۳آبان ۱۳۹۸ همزمان با چهلمین سالگرد تسخیر لانه جاسوسی (سفارت آمریکا) ستاد کل نیروهای مسلح ایران به‌همراه ۹شخص حقیقی دیگر تحریم شدند.
- وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه ۱۲شهریور ۱۳۹۸ در بیانیه‌ای اعلام کرد که نام سازمان فضایی، مرکز تحقیقات فضایی و پژوهشگاه فضایی ایران را به فهرست تحریم‌های دفتر کنترل سرمایه‌های خارجی (اوفک) افزوده ‌است.
- روز دوشنبه ۳۱شهریور ۱۳۹۹، ایالات‌متحده آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه وزارت دفاع ایران و سایر بخش‌های درگیر در برنامه هسته‌ای و دفاعی ایران وضع کرد تا موضع این کشور مبنی بر بازگشت همه تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران در چارچوب فعال شدن «مکانیسم ماشه» را تقویت کند.
- روز ۵آبان ۱۳۹۹، وزارت خزانه‌داری ایالات‌متحده آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه مقام‌ها و نهادهای جمهوری اسلامی در صنعت نفت ایران اعلام کرد و آنها را مشمول قوانین «مبارزه با تروریسم» قرار داد.
- روز پنجشنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۰ وزرات خزانه‌داری آمریکا ۱۸بانک ایران را مورد تحریم قرار داد.
- سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه ۱۶سپتامبر ۲۰۲۴ (۲۶شهریور۱۴۰۳) در یک نشست خبری گفت که ایالات‌متحده در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، بیش از ۵۰۰فرد و نهاد ایرانی را در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است.
- «دونالد ترامپ» رییس‌جمهور آمریکا شامگاه سه‌شنبه ۱۶بهمن۱۴۰۳ یادداشتی اجرایی را با هدف بازگرداندن سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران امضا کرد. هدف اصلی ترامپ از امضای این یادداشت اجرایی، به صفر رساندن فروش نفت ایران است.