آگاه: نایب رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با روزنامه آگاه، با اشاره به پیشنیازهای مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، تاکید کرد: تجربه مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم با طرفهای غربی برای ما موضوع جدیدی نیست و ما در گذشته نیز با چنین شرایطی روبهرو بودهایم؛ بنابراین باید از تجربیات قبلی خود، چه موارد موفق و چه ناموفق، درس بگیریم.
قاسم روانبخش با اشاره به مذاکرات گذشته ایران با آمریکا در عراق اظهار کرد: در آن مقطع که آقای کاظمیقمی مسئولیت داشت، مذاکرات منجر به اخراج آمریکاییها از عراق شد؛ این یک تجربه موفق بود. در مقابل، تجربه برجام نشان داد که شتاب در مذاکرات بدون درنظرگرفتن واقعیات و چارچوبهای اصولی، منجر به نتیجه مطلوب نمیشود. در زمان دولت آقای روحانی، دولت با عجله به سمت توافق رفت، چرا که طرف مقابل احساس کرده بود ما نیازمند مذاکرهایم و به همین دلیل امتیاز نمیداد.
روانبخش تاکید کرد: پیشنهاد مذاکره امروز از سوی آنها- آمریکاییها- مطرح شده و نباید ما طوری رفتار کنیم که گویی بیش از اندازه به مذاکره نیازمندیم. همانطور که رهبر انقلاب فرمودند، مذاکره یکی از دهها وظیفه وزارت امور خارجه است و نه اولویت حیاتی نظام. این نگاه باید در عمل نیز نمود داشته باشد. وی ادامه داد: اگر مذاکرات به نتیجه نرسید، باید از هماکنون برنامهریزیهای اقتصادی و سیاسی کشور به نحوی باشد که اقتصاد مقاومتی و شعار سال یعنی «سرمایهگذاری برای تولید» تحقق یابد. با این حال در شرایطی که مذاکرات در جریان است، مقام رهبری پیام ویژه به رییسجمهور روسیه میفرستند یا پیگیر اجرای قرارداد با چین میشوند؛ بنابراین به دلیل اینکه قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه از سوی رییسجمهور روسیه امضا شده، دولت باید بهسرعت این موارد را به مجلس ارسال کرده تا مجلس این قرارداد را تصویب و ابلاغ کند و این موارد نباید یک روز هم معطل بماند. اینها نشان میدهد ما باید نگاهمان را از تمرکز صرف بر مذاکرات برداریم و دیپلماسی منطقهای و اقتصادی را با قدرت دنبال کنیم.
این نماینده مجلس در ادامه با اشاره به سفر هیات نظامی سعودی به ایران، گفت: ازاینرو ما باید شرایطی را رقم بزنیم که طرف مقابل در مذاکرات بداند ما به آن دلبسته نیستیم و ابزارهای مختلفی برای پیشبرد منافعمان داریم. اگر این فضا ایجاد شود، ما از موضع قدرت وارد مذاکرات خواهیم شد، نه از موضع ضعف. روانبخش در ادامه به لزوم توجه به خطوط قرمز کشور در روند مذاکرات اشاره کرد و گفت: قدرت دفاعی کشور قابلمذاکره نیست و این موضوع، خطقرمز ملت و رهبری است و این موضوع ناموس ماست. هیچ کشوری در دنیا حاضر نیست درباره توان دفاعیاش وارد مذاکره شود. حتی بحث بازدید از تاسیسات موشکی ما که گاه از سوی طرف غربی مطرح میشود، در واقع بهانهای برای جاسوسی و شناسایی مراکز نظامی است و بههیچوجه نباید به آن تن داد. وی با اشاره به اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر اینکه ایران نباید سلاح و فناوری هستهای داشته باشد، افزود: ما که هماکنون سلاح هستهای نداریم و بر اساس فتوای مقام رهبری، ساخت آن را جایز نمیدانیم، اما اگر قرار است بر سر این موضوع مذاکرهای صورت گیرد، باید طرف مقابل نیز به تعهدات خود، خصوصا در زمینه لغو تحریمها، عمل کند. چرا باید ما تعهد بدهیم، اما آنها هیچ امتیازی ندهند؟
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در حالی که برخی در گذشته میگفتند ایران با داشتن نفت و گاز نیازی به انرژی هستهای ندارد، امروز نیاز به برق از منابع مختلف مانند خورشیدی، بادی، فسیلی و هستهای، بیش از پیش احساس میشود. اگر در سالهای گذشته عقبنشینی نکرده بودیم، امروز میتوانستیم چندین نیروگاه هستهای داشته باشیم و بخشی از مشکلات برق کشور را حل کنیم. روانبخش در پایان گفت: اگر غربیها تحریمها را برندارند، ما دلیلی برای پایبندی یکجانبه به محدودیتها نداریم. باید با دقت و بررسی کارشناسی وارد مذاکرات غیرمستقیم شویم، عجلهای نداشته باشیم و همه سناریوهای احتمالی را از قبل بررسی کنیم. مذاکره باید با برنامهریزی دقیق، حفظ چارچوبهای اصولی و از موضع اقتدار صورت گیرد.
۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۱
در راستای انجام دور سوم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده، بار دیگر بحث بر سر نحوه تعامل با غرب، چگونگی حفظ منافع ملی و میزان اعتماد به طرفهای مقابل، به یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای سیاسی در کشور تبدیل شده است. در حالی که دولت با همراهی برخی جریانهای سیاسی به دنبال استفاده از فرصتهای دیپلماتیک برای گشودن گرههای اقتصادی است، شماری از نمایندگان مجلس با یادآوری تجربههای گذشته، نسبت به هرگونه شتابزدگی یا انعطاف یکطرفه در مذاکرات هشدار میدهند.