۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۴۰

۱۰۰ روز از دومین دوره ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ» در کاخ سفید می‌گذرد و او در این مدت نه‌تنها نتوانست اقدامات اساسی برای آمریکایی‌ها انجام دهد، بلکه در حوزه دیپلماسی هم منفعل ظاهر شد و به‌رغم وعده‌هایی که داده بود، گره‌ای از جنگ میان اوکراین و روسیه باز نکرد و ۹۳ روز پس از پایان مهلت خودش برای حل مناقشه اوکراین، از تلاش‌هایش برای میانجیگری در یک توافق صلح بین روسیه و اوکراین که تاکنون بی‌نتیجه مانده، ناامید شد و به‌طور خصوصی به مشاورانش گفت: میانجیگری برای رسیدن به یک توافق دشوارتر از آن چیزی بوده که پیش‌بینی می‌کرده است.

آگاه: در این ۱۰۰روز، جنگ اوکراین نه‌تنها آن طور که ترامپ در تبلیغات انتخاباتی‌اش وعده داده بود پایان نیافت، بلکه با قرارداد میان آمریکا و اوکراین بر سر منابع معدنی، خون مردم اوکراین نیز به‌طور علنی توسط ایالات متحده مکیده می‌شود. این اقدام نوعی استعمارگری مدرن است و بار دیگر نقاب از چهره واقعی آمریکا برداشت که همواره از درد و رنج دیگران برای منافع خود بهره‌برداری می‌کند و درعین‌حال، رسانه‌های غربی با سکوت خفت‌بار و توجیه‌گرایانه خود، به ابزار توجیه این جنایات تبدیل شده‌اند. ترامپ بار دیگر نشان داد که رییس‌جمهور «شعار» است، چرا که جنگ اوکراین نه‌تنها تمام نشد، بلکه با سیاست‌های غرب‌محور، به مرحله‌ای پیچیده‌تر کشیده شد و دامنه ویرانی به شکلی غیرقابل‌پیش‌بینی افزایش پیدا کرده است.
او هرچند در ۱۰۰ روز نتوانست دود سفیدی را از سوی روسیه و اوکراین بلند کند، اما با این حال در حاشیه مراسم خاکسپاری پاپ، باز با همتای اوکراینی‌اش به گفت‌وگو نشست و مقرر شد دیدارها برای دستیابی به یک نتیجه ادامه یابد؛ اما بعید است رییس‌جمهور آمریکا بتواند گامی اساسی برای دو کشوری که در حال جنگ هستند، بردارد و این به منزله شکست او ارزیابی می‌شود.
منطقه، غزه و حمایت‌های ترامپ از صهیونیست‌ها
از دوره‌ای که پای ترامپ دوباره به ریاست‌جمهوری باز شد، تحولاتی در منطقه شکل گرفت که در آن باز ما شاهد حمایت‌های ویژه آمریکا از صهیونیست‌ها بودیم. غزه، همچنان زیر آتش رژیم صهیونیستی می‌سوزد و جنایات این رژیم روزبه‌روز افزایش یافته و گسترده‌تر شده است. ترامپ که روزی با افتخار توافق «ابراهیم» میان اسرائیل و برخی کشورهای عربی را تبلیغ می‌کرد، در واقع زمینه را برای ادامه نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت فراهم کرد. حمایت بی‌قیدوشرط او از رژیم اشغالگر، انگیزه اسرائیل را برای گسترش جنایات جنگی‌اش دوچندان کرد و نتیجه منجر به خون‌ریزی، تخریب و آوارگی بیشتر مردم فلسطین شد.
در این میان نیز شاهد سکوت و همکاری غربی‌ها با آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده‌ایم. فقط دولت‌های غربی سنگ آنها را به سینه نمی‌زدند، رسانه‌های تحت مدیریتشان هم نه‌تنها از پرداختن به حقایق و واقعیات خودداری کرده‌اند، بلکه با روایت‌های تحریف‌شده خود، به یکی از ستون‌های اصلی رژیمی که هر روز مردم بی‌گناه را قتل‌عام می‌کند، تبدیل شده‌اند. جالب آنکه ترامپ فقط نظاره‌گر بود و ترجیح می‌داد، معادلات به نفع فرزند ناخلفش در منطقه- اسرائیل- رقم بخورد.
ترامپ که خود را منجی حل مشکلات برای دیگر کشورها می‌داند در داخل آمریکا با بحران اقتصادی روبه‌رو شده، به گونه‌ای که در نظرسنجی‌ها، پایین‌ترین میزان مقبولیت ۱۰۰ روزه را در بین روسای‌جمهور ۸۰ سال گذشته آمریکا دارد. نتایج نظرسنجی جدید ای‌بی‌سی نیوز/ واشنگتن‌پست/ ایپسوس نشان می‌دهد که دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا به دلیل مخالفت‌های عمومی با بسیاری از سیاست‌هایش و نارضایتی اقتصادی گسترده، ازجمله ترس گسترده از رکود اقتصادی محبوبیت خود را در میان مردم آمریکا از دست داده است.
۳۹ درصد از پاسخ‌دهندگان در این نظرسنجی گفتند که عملکرد ترامپ را به‌عنوان رییس‌جمهور تایید می‌کنند که در مقایسه با ماه فوریه (بهمن/اسفند) ۶ درصد کاهش یافته است؛ این در حالی است که ۵۵ درصد گفتند که عملکرد ترامپ را تایید نمی‌کنند.
شاید باتوجه‌به وعده ترامپ برای تحول اقتصادی، تهدیدآمیزترین موضوع برای او، میزان دیدگاه‌های منفی نسبت به اقتصاد باشد؛ ۷۲ درصد از شرکت‌کنندگان گفتند که فکر می‌کنند به احتمال زیاد یا تا حدودی سیاست‌های اقتصادی ترامپ در کوتاه‌مدت باعث رکود اقتصادی خواهد شد. همچنین ۷۳ درصد گفتند که اقتصاد در وضعیت بدی قرار دارد، ۵۳ درصد گفتند که از زمان روی کار آمدن ترامپ وضعیت اقتصادی بدتر شده و ۴۱ درصد گفتند که وضعیت مالی آنها بدتر شده است.
۶۲ درصد گفتند که قیمت‌ها (که ترامپ در دوران نامزدی خود متعهد به مهار آنها بود) در حال افزایش هستند. ۷۱ درصد از شرکت‌کنندگان گفتند که تعرفه‌های اعمالی دولت آمریکا بر دیگر کشورها را عاملی منفی در تورم قیمت‌ها می‌دانند.
ارزیابی‌های منفی فراتر از اقتصاد است؛ ۶۵ درصد گفتند که دولت آمریکا در تلاش است از اجرای دستورهای دادگاه فدرال شانه خالی کند و ۶۴ درصد گفتند که او در تلاش برای گسترش اختیارهای ریاست‌جمهوری فراتر از حد نیاز است. ترامپ به جای تمرکز بر حل مشکلات کشورش، باسیاست خصمانه علیه شرکای اقتصادی‌اش، مانند چین، اروپا و حتی کانادا، جنگ‌های تجاری بی‌پایانی را به راه انداخته و شرایط را از قبل هم بدتر کرده است.

اتحادیه اروپا: ۱۰۰ روز ترامپ، سخت و آشفته بود
سیاست‌های اجرایی و ابلاغی از سوی رییس‌جمهور آمریکا صدای اروپایی‌ها را هم در آورد. اکنون آنها ۱۰۰ روز «آمریکای ترامپ» را بسیار سخت و آشفته می‌دانند.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی سی‌ان‌بی‌سی آمریکا، ۱۰۰ روز اول دولت دوم دونالد ترامپ را بسیار سخت و آشفته می‌داند و می‌گوید: این برخلاف هر چیز دیگری است که پیش از دولت ایالات متحده دیده بودیم. بالاخره اروپایی‌ها نسبت به راهبرد آمریکا در جنگ اوکراین، تمرکز بر چین و تشدید فعالیت‌ها در غرب آسیا دل پُری دارند و معتقدند، ترامپ از زمان بازگشت به قدرت با تصمیماتش ضربات سنگینی به قاره اروپا وارد کرده است؛ به همین جهت ۱۰۰ روزی که در آمریکا گذشت را آشفته تحلیل می‌کنند.

ترامپ و دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا
با آنکه رییس دولت آمریکا در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش مقابل دوربین‌ها قرار گرفت و دستور خروج از برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) را صادر کرد، اما بعد از حضورش در کاخ‌سفید دوباره خواهان مذاکره و گفت‌وگو با ایران درباره موضوع هسته‌ای شد و نظام جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت با این کشور به صورت غیرمستقیم و با وساطت عمان، گفت‌وگوهای غیرمستقیم انجام دهد و تا به امروز سه گفت‌وگو انجام شده است. هر دو طرف بحث و بررسی‌های صورت گرفته را روبه‌جلو می‌دانند، البته آمریکا بسیار مشتاق است تا توافق نهایی امضا شود. در همین رابطه «دونالد ترامپ» در جدیدترین سخنانش به موضوع گفت‌وگوها با تهران اشاره کرد و گفت تقریبا کاملا اطمینان دارد که دولتش خواهد توانست بر سربرنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران به توافق برسد. او که این سخنان را در گفت‌وگو با خبرنگاران در محل تجمع خبری کاخ سفید در فرودگاه موریس تاون (ایالت نیوجرسی) بیان می‌کرد، افزود: «در رابطه با وضعیت ایران، فکر می‌کنم که عملکردمان بسیار خوب است.»
اما ایران ضمن خوش‌بینی مذاکرات بر احتیاط زیاد هم تاکید می‌کند و این حاکی از آن است که دیپلمات‌های کارکشته وزارت خارجه کشورمان، آمریکایی‌ها را خوب می‌شناسند و با اشراف کامل از طرف مقابل در میز گفت‌وگوهای غیرمستقیم حاضر می‌شوند. حال باید دید ترامپ در آخرین دوره‌ای که در مقام ریاست‌جمهوری قرار گرفته چه تصمیمی را درباره مذاکره با ایران اتخاذ می‌کند؟ ضمن آنکه تصمیم ایران هم بسیار مهم است. این ۱۰۰ روز به‌خوبی نشان داده است که ترامپ نه‌تنها قادر به تحقق وعده‌های بزرگ خود نیست، بلکه با تصمیم‌گیری‌های مخرب، همواره منافع خود را بر رفاه جهانی ترجیح داده و آمریکا را به نمادی برای انحطاط سیاسی تبدیل کرده است.