به گزارش آگاه: توسعه اینترنت مبتنی بر فیبرنوری از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت. هدفگذاری وزارت ارتباطات این است که تا پایان کار دولت ۲۰ میلیون پوشش فیبرنوری برای استفاده کاربران ایجاد شود. به گفته وزیر ارتباطات تا کنون بیش از هفت میلیون پوشش فیبرنوری برای خانوار ایجاد شده و سال آینده این تعداد ۲ برابر خواهد شد و پوشش فیبرنوری حدود ۷۰ درصد را شاهد خواهیم بود.
ایجاد «حساب توسعه شبکه فیبرنوری» با سرمایه اولیه یکهزار میلیارد تومانی برای تامین مالی طرح ملی فیبرنوری منازل و کسبوکارها، در نظر گرفتن مشوق برای اتصال فیبرنوری توسط اپراتورهای اینترنت و اعطای «پروانه خدمات و شبکه یکپارچه» UNSP به ۹ اپراتور، از جمله اقداماتی است که برای دستیابی و تحقق وعده دولت در حوزه فیبرنوری انجام شده که پیشرفت این پروژه ملی را رقم زده است.
هدف اصلی پروژه فیبرنوری این است که ۱۰۰ درصد ۲۰ میلیون پورت فیبرنوری قابلیت ارائه سرعت حداقل ۳۰ مگابیت بر ثانیه، ۷۰ درصد سرعت بالاتر از ۵۰ مگابیت بر ثانیه و ۵۰ درصد سرعتی بیش از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را تجربه کنند. در کنار اینها برای۱۰ درصد افراد نیز سرعت یک گیگابیت بر ثانیه درنظر گرفته شده است.
و حاصلی که پروژه فیبرنوری دارد در سالهای آینده مشاهده خواهد شد. زمانی که نسل پنجم اینترنت و استفاده کاربردی از هوش مصنوعی در زندگی روزمره به یک نیاز مهم بدل میشود، فیبرنوری میتواند راهگشا باشد.
پروژه فیبرنوری در کشور از ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ کلید خورد؛ روزی که «عیسی زارعپور» وزیر ارتباطات آغاز به کار فیبرنوری خانگی در همه شهرها را اعلام کرد. آن روز تست سرعت پورتهای فیبرنوری در مشهد و قم انجام شد.
سرعت و کیفیت هدف اصلی فیبرنوری
پس از یک ماه از آغاز این پروژه، در «همایش ظرفیت با موضوع شبکه ملی اطلاعات» جزئیاتی از پروژه ملی ایجاد ۲۰ میلیون پورت فیبرنوری ارائه شد. برای دستیابی به این هدف بزرگ باید با ایجاد زیرساخت مناسب مقرراتی، شرایط برای ورود بخش خصوصی به این همکاری مهیاد میشد.
هدف اصلی پروژه فیبرنوری این است که ۱۰۰ درصد ۲۰ میلیون پورت فیبرنوری قابلیت ارائه سرعت حداقل ۳۰ مگابیت بر ثانیه، ۷۰ درصد سرعت بالاتر از ۵۰ مگابیت بر ثانیه و ۵۰ درصد سرعتی بیش از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را تجربه کنند. در کنار اینها برای۱۰ درصد افراد نیز سرعت یک گیگابیت بر ثانیه درنظر گرفته شده است.
حقالسهم دولت از اپراتورها کاهش یافت
با آغاز سال ۱۴۰۱ خبر تعیین حقالسهم یک دهم درصدی برای اپراتورهای مشارکتکننده در توسعه فیبرنوری اعلام شد. به این ترتیب که دولت در جهت سیاستهای حمایتی خود از توسعه فیبرنوری مصوبهای را در هیات وزیران به تصویب رساند. بر این اساس، اپراتورهای FCP (پروانه شبکه ارتباطات ثابت) به جای سه درصد و شرکت مخابرات ایران به جای پنج درصد برای ارایه خدمات فیبر نوری، یکدهم درصد حقالسهم به دولت پرداخت میکنند.
همکاری ۹ شرکت خصوصی برای توسعه فیبرنوری
پس از گذشت حدود سه ماه از آغاز پروژه فیبرنوری، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تفاهمنامهای را با ۹ شرکت خصوصی برای توسعه شبکه ارتباطی مبتنی بر فیبرنوری به امضا رساند. این اقدام گام بزرگی برای تحقق وعده راهاندازی ۲۰ میلیون پورت پرسرعت مبتنی بر فیبر نوری منازل و کسبوکارها بود.
در همین برهه زمانی، وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت از اینکه دولت هشت درصد حقالسهم خود از درآمد اپراتورها را برای توسعه پروژه ملی فیبرنوری داده، خبر داد. وی در این خصوص گفت: دولت امروز در راستای طرح توسعه فیبرنوری مصوبهای داشت که بر اساس آن هشت واحد درصد از سهم دولت از درآمد اپراتورهای همراه میتواند صرف توسعه ارتباطات ثابت فیبرنوری شود.
پس از ۹ ماه از آغاز پروژه فیبرنوری، اپراتور ایرانسل نیز به جمع اپراتورهایی پیوست که بخشی از اجرای پروژه فیبرنوری را بر عهده خواهند گرفت. بر اساس این تفاهمنامه این اپراتور متعهد شد تا پایان سال ۱۴۰۳ برای پنج میلیون خانوار پوشش دسترسی فیبرنوری ایجاد کند.
ایجاد حساب توسعه فیبرنوری با سرمایه یکهزار میلیارد تومانی
با همکاری اپراتورها و دستگاههای ذیربط پس از یک سال پروژه فیبرنوری در ۱۰ استان کشور آغاز شد و به مرز ایجاد سه میلیون پوشش رسید. یکی از اقدامات مهمی که برای سرعت گرفتن پروژه فیبرنوری انجام شد، ایجاد حساب «توسعه فیبرنوری» با سرمایه اولیه یکهزار میلیارد تومان بود که به تصویب هیات وزیران رسید.
افزایش یک میلیون پوشش فیبرنوری برای خانوار ظرف مدت کمتر از ۲ ماه نشان میدهد همکاری و عزم دستگاههای مختلف دولت و اپراتورها برای تکمیل این پروژه ملی، جزم است.
آیین نامه بند (س) تبصره ۷ قانون بودجه در جلسه هیات دولت تصویب شد و به واسطه آن «حساب توسعه شبکه فیبرنوری» با سرمایه اولیه یکهزار میلیارد تومان ایجاد شد که نقطه عطفی در تامین مالی طرح ملی فیبر نوری منازل و کسب و کارها است.
یکی از مهمترین اقداماتی که در حوزه ایجاد پوشش ۲۰ میلیونی فیبرنوری انجام شده، مربوط به اعطای پروانه جدید ارتباطی با عنوان «پروانه خدمات و شبکه یکپارچه» یا UNSP به هفت اپراتور کشور است. با ورود این اپراتورها به ارائه خدمات ثابت مبتنی بر فیبرنوری، طرح ملی فیبرنوری منازل و کسبوکارها وارد فاز جدیدی شد.
ایجاد یک میلیون پوشش در کمتر از ۲ ماه
حدود ۲ ماه قبل (بهمن ۱۴۰۲) وزیر ارتباطات از ۶ میلیون شدن پوشش فیبرنوری در کشور خبر داد. پس از گذشت حدود یک و نیم ماه از این خبر، وزارت ارتباطات و اپراتورها با تلاش گسترده توانستند جشن هفت میلیونی شدن پوشش فیبرنوری را برگزار کنند. افزایش یک میلیون پوشش فیبرنوری برای خانوار در مدت کمتر از ۲ ماه نشان میدهد همکاری و عزم دستگاههای مختلف دولت و اپراتورها برای تکمیل این پروژه ملی، جزم است.
منبع: ایرنا