آگاه: بنابر گزارشهای قابل استناد، تالاب انزلی در دهه۵۰، هشت متر عمق داشت اما عمق این تالاب در سال ۱۳۹۰ به ۱٫۵ تا ۲متر رسید و درحالحاضر، عمق تالاب انزلی کمتر از یک متر است. تالاب انزلی روزبهروز به مرگ نزدیکتر میشود و متاسفانه عدم مدیریت صحیح و ناهماهنگی میان سازمانهای دولتی، تاکنون کمکی به احیای تالاب نکرده است. احمد دنیامالی، نماینده مردم بندرانزلی در مجلس شورای اسلامی درخصوص کاهش سطح آب تالاب انزلی، گفت: نزدیک به ۳۰سال است که آب دریای خزر روبهکاهش است، هرساله حدود ۱۰سانتیمتر این کاهش آب را شاهدیم بیتردید این مسئله منجر به کم شدن تراز آب تالاب انزلی شده است.
خشکی تالاب انزلی
نماینده مردم انزلی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حدود ۱۱رودخانه در بالادست حوضه آبریز تالاب انزلی قرار دارد که این تالاب در نتیجه ۹حوضه آبریز شکل گرفته است، افزود: بهجهت جنگلتراشی و تبدیل جنگلها به اراضی کشاورزی در بارندگیهای شدید شاهد ورود حجم وسیعی از رسوبات به تالاب هستیم، در واقع تالاب انزلی به دو دلیل عمده رو به خشکی است، نخست متصل شدن به دریای خزر از طرفی ورود رسوبات متعدد که هریک بهنوعی افزایش و کاهش دریای خزر را تحتتاثیر قرار میدهد. وی با بیان اینکه بخشی از حوزه تالاب بهواسطه سازمان بنادر لایروبی میشود، اظهار داشت: اعتبارات بودجهای به مبلغ دوهزار و ۶۴۵میلیارد تومان در دوره هفتساله برای احیای تالاب انزلی اختصاص داده شد که مبلغ یادشده تنها برای لایروبی نیست، بلکه مباحثی همچون کنترل فاضلابها، آبخوانداری و آبخیزداری مورد توجه است از همه مهمتر لایروبی تالاب باید در دستورکار قرار بگیرد که به احیای آن منتهی میشود.
عضو مجمع نمایندگان استان گیلان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این خشک شدن تبعات گران و جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت، اظهار داشت: موضوع گردشگری، صید و صیادی در منطقه از مباحث مهمی است که باید در احیای تالاب مدنظر قرار بگیرد. این تالاب ابعاد گستردهای از زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است و بیتردید خشکی آن تبعات گرانی را خواهد داشت. دنیامالی با اشاره به حجم گسترده تبخیر آب تالاب انزلی، اظهار داشت: تبخیرهای متعدد از عوامل اصلی کاهش حجم آب تالاب شده است، باید طی برنامه بلندمدت اقدام به احیای آن کنیم. از طرفی با رفتارهای مختلف محیطزیستی شاهد افزایش و کاهش حجم دریای خزر بودیم.
پسروی آب دریای خزر
نماینده مردم بندرانزلی در مجلس با بیان اینکه تا سال۷۵ با پسروی ورود آب دریای خزر به تالاب روبهرو بودیم و این مسئله تاثیر مستقیمی در رشد حجم آب تالاب انزلی داشته است، گفت: از سال۵۶ بیشترین پسروی آب دریای خزر را شاهد بودیم، از سال۵۶ تا ۷۵ پسروی آب دریای خزر منجر به پایین رفتن سطح تراز آب دریای مازندران و تالاب انزلی شده است. وی دریای مازندران را دریاچهای بسته دانست و یادآور شد: دریای خزر دریایی بسته محسوب میشود که شاهد جزر و مدی در آن نیستیم، این رفتار منجر به افزایش و کاهش سطح آبی این دریا شده است.
تثبیت حال تالاب انزلی
۱- باید رسوبگیرها احیا شوند.
۲- چینخوردگیهای اصلی که دچار تجمیع رسوب شدهاند، لایروبی شوند.
۳- اصلاح موجشکن و بازگشت مکانیک طبیعی آب انجام شود.
۴- مبارزه قطعی و مناسب با گیاهان مهاجم صورت گیرد.
۵- فاضلاب و عدم ورود آن به تالاب کنترل شود.
کاهش عمق تالاب
تالاب انزلی در دهه۵۰، هشت متر عمق داشت اما عمق این تالاب در سال۱۳۹۰ به ۱٫۵ تا ۲ متر رسید و درحالحاضر، عمق تالاب انزلی کمتر از یک متر است. تالاب انزلی روزبهروز به مرگ نزدیکتر میشود و متاسفانه عدم مدیریت صحیح و ناهماهنگی میان سازمانهای دولتی، تاکنون کمکی به احیای تالاب نکرده است