آگاه: حوزههای انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارسآباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرمآباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲حوزه انتخابیهای بودند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شده بود.
مردم آگاه ایران اسلامی درحالی روز گذشته پای صندوق رأی حاضر شدند و کار انتخابات مجلس دوازدهم را به پایان رساندند که ۱۱اسفند ۱۴۰۲ -دور نخست انتخابات- ۲۴۵نفر از داوطلبان را راهی مجلس دوازدهم کرده بودند، تا به گفته رییس ستاد انتخابات، مشارکت بیش از ۴۰درصدی در این آوردگاه سیاسی رقم بخورد. این در حالی است که پیش از برگزاری انتخابات، رسانههای معاند مدعی این بودند که مشارکت در انتخابات ۲۵درصد خواهد بود و اکثریت مردم پای صندوقهای رأی حاضر نخواهند شد.
۱۶ کرسی حوزه تهران
بااینحال طبق اعلام وزارت کشور در حوزه انتخابیه تهران؛ تعداد رأی صحیح مأخوذه در مرحله اول یکمیلیون و ۵۶۹هزار و ۸۵۷ رأی بود و از بین نامزدها، ۱۴نفر بهطور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶کرسی باقیمانده بهارستان رقابت خواهند کرد.
مقام معظم رهبری: مرحله دوم انتخابات بهاندازه مرحله اول اهمیت دارد
رهبر انقلاب صبح دیروز و پس از حضور در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشتند: انتخابات فی نفسه یک کار اساسی و مهمی برای کشور و برای مردم است. انتخابات نشانه حضور مردم است، نشانه اراده و تصمیمگیری مردم است. بنابراین وظیفه ملی هر انسانی که مایل است کشور پیشرفت داشته باشد، کار بکند و به مقاصد بزرگ نزدیک بشود، این است که در انتخابات شرکت کنند. مرحله اول و دوم انتخابات هیچ فرقی با هم ندارد. همان اهمیتی که مرحله اول دارد مرحله دوم هم دارد. ایشان افزودند: شما در مرحله اول، تعدادی را انتخاب کردید و فرستادید به مجلس؛ لکن ظرفیت همچنان تمام نشده است. در مرحله دوم، ظرفیت را تکمیل میکنید. اگر چنانچه ما آنجا شرکت کردیم -فرض کنید در تهران- تعدادی را انتخاب کردیم و بقیه ماندند و شرکت نکردیم، درواقع کار را کأنه نیمهتمام رها کردیم؛ بنابراین اهمیت مرحله دوم کمتر از مرحله اول نیست. رهبر انقلاب تصریح کردند: انشاءالله که مردم عزیزمان همه شرکت کنند و رأی بدهند و مجلس را تکمیل کنند. هر چه رأی بیشتر باشد مجلس قویتر است. هر چه مجلس قویتر باشد، امکان کار در کشور بیشتر است.
قالیباف: مشارکت در انتخابات نزدیکترین پنجره برای رسیدن به تحول و تغییر است
در ادامه حضور مسئولان و کارگزاران نظام در دور دوم انتخابات مجلس، محمدباقر قالیباف با حضور در مسجد امام علی(ع) شهرستان پردیس تهران، پس از انداختن رأی خود در صندوق گفت: امیدوارم همه بتوانیم با شرکت در این مرحله از انتخابات به وظیفه ملی خود عمل کنیم و در مرحله دوم انتخابات کاری را که در دوره اول آغاز کرده بودیم به اتمام برسانیم.
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه رأی دادن را حق همه مردم دانست و افزود: رأی دادن یعنی حق تعیین سرنوشت خودمان و یعنی حق داریم از این طریق در نحوه اداره کشور در بخشهای مختلف اثرگذار باشیم. در نظام مقدس جمهوری اسلامی، همه مسئولان در قوای مختلف با رأی مستقیم یا غیرمستقیم مردم انتخاب میشوند که بیشک اگر بهدنبال ایجاد تحول و تغییر هستیم، نزدیکترین پنجره برای دستیابی به این هدف، مشارکت در انتخابات است که همه سلایق، نگاهها، گروهها و افراد بتوانند در آن حضور داشته باشند. وی افزود: درعینحال که رأی و شرکت در انتخابات یک حق قطعی مردم است، از سوی دیگر تکلیف ما از بعد شرعی و ملی نیز هست، چراکه در نظام مقدس جمهوری اسلامی، هم اسلامیت و هم جمهوریت نظام باید همپای هم باشند. نماد تبلور بخش جمهوریت نظام مقدس نیز مردم هستند که سرنوشت خود را تعیین کرده و حرکت سیاسی دارند. امیدوارم در این حوزه همه به وظیفه خود عمل کرده و به حق خود که مطالبه برای بهبود شرایط، تغییر و تحول و انجام تکلیف و وظیفه ملی است، عمل کنند.
رییسجمهوری: مجلس و دولت قوی، میتواند ایران قوی را رقم بزند
همچنین حجتالاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی، رییسجمهوری هم بعدازظهر روز گذشته با حضور در مسجد جامع حضرت صاحبالزمان (عج) در شهرک صالحآباد واقع در جنوبغرب تهران در مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی که بهصورت الکترونیکی برگزار شد، شرکت کرد. حجتالاسلام رئیسی پس از ثبت رأی خود گفت: انتخاباتی امن سالم و مشارکتی، آنچنانکه رهبری فرمودند در حال برگزاری است. از افتخارات نظام جمهوری اسلامی این است که نظام ما مبتنی بر رأی و نظر مردم بود و شکلگیری همه نهادها در این کشور مبتنی بر رأی مردم است، دیگران قیافه دموکراسی میگیرند و حرف از رأی مردم میزنند، ولی نظام جمهوری اسلامی عمل میکند. وی تاکید کرد: دلیل حقد و کینه دشمنان این است که میبینند نظام اسلامی مبتنی بر رأی و اراده مردم است، امیدوارم با رأی مردم، مجلس شورای اسلامی در زمان مقرر تشکیل شده و مجلسی قوی شکل گیرد. مجلس قوی میتواند قوانین موردنیاز کشور را تصویب کند، ریلگذاری قوی برای کشور داشته باشد. مجلس قوی در کنار دولت قوی میتواند ایرانی قوی را رقم بزند.
انتخابات الکترونیک در ۸حوزه
در حالی مردم در انتخابات دور دوم مجلس حضور پرشوری را رقم زدند که این انتخابات در هشت حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرمآباد، قائمشهر و ملایر بهصورت تمام الکترونیکی برگزار شد.
وحیدی، وزیر کشور روز گذشته پس از ثبت رأی خود در صندوق، در همین زمینه گفت: تفاوت این دوره با دوره قبل الکترونیکی شدن تعدادی بیشتری از شعب است، بهگونهای ۱۱هزار و ۵۰۰شعبه اخذ رأی در مرحله دوم انتخابات وجود دارند که ۶۵درصد آن مربوط به انتخابات الکترونیکی است. وی ادامه داد: طبیعتا اینگونه دقت و سلامت و شمارش آرا با این روش خیلی راحتتر صورت خواهد گرفت و این اقدام خوبی است که ما به سمتی که تمام شعب در تمام انتخاباتها الکترونیکی شود، حرکت کنیم. بیش از ۱۴۰ تا ۱۴۵هزار نفر کارگزار در انتخابات مشغول خدمت هستند که از همه آنها تشکر میکنم.
شاهچراغی: امنیت برگزاری انتخابات الکترونیکی بالاست
محمدتقی شاهچراغی، رییس ستاد انتخابات در نخستین ساعات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس درباره انتخابات الکترونیک گفت که صرفهجویی در وقت و هزینه، سهولت رأیدهی، دقت بالا و امنیت خوب از مهمترین ویژگیهای این شکل انتخابات است. به همین دلیل در حوزههایی مثل تهران که قریب به سههزار و ۷۰۰شعبه در این مرحله دارد، از این ظرفیت استفاده کردیم. شاهچراغی با بیان اینکه ستاد انتخابات و وزارت کشور ظرفیت دارد تا در دوره آینده هم به سمت انتخابات الکترونیکی حرکت کند، تصریح کرد: چون رأی امانت مردم است باید بهصورت طبیعی از آن مراقبت شود. این دستگاه چنین اقدامی را هم انجام میدهد. ضمن اینکه در این دستگاه، رأی مخفی است و هیچکس نمیداند چه کسی به چه کسی رأی داده است. دبیر ستاد انتخابات این را هم گفت که با همکاری و همراهی همه مجموعهها ۲۵هزار و ۷۰۰صندوق الکترونیکی بهصورت کامل فعالیت کردند.
وزیر ارتباطات: مشکل ارتباطی در این ۲۲حوزه انتخاباتی نداریم
بااینحال وزیر ارتباطات هم پس از حضور در محل اخذ رأی درباره برگزاری انتخابات الکترونیک گفت: باتوجهبه اینکه در این دوره هم احراز هویت در تمام حوزههای انتخابیه بهصورت الکترونیکی و در هشت حوزه نیز بهصورت تمامالکترونیکی برگزار میشود، نقش ارتباطات بسیار حائزاهمیت است. وی اضافه کرد: در دوره گذشته درمجموع در همه شعب ۹۹.۸درصد پوشش داشتیم. یعنی در شهر و روستا و در دورافتادهترین نقاط دسترسی به شبکه ارتباطی کشور فراهم بود و ۹۹درصد احراز هویتها بهصورت برخط انجام شد.
زارعپور تصریح کرد: براساس اطلاعاتی که از سامانه پایش انتخابات دریافت شده است، همچنان بیش از ۹۹.۷درصد دستگاهها حداقل برای یکبار به این سامانه وصل شدهاند و این به معنای آن است که مشکل ارتباطی در این ۲۲حوزه انتخاباتی نداریم و ۹۹درصد استعلامات بهصورت الکترونیکی انجام شده است.
اسماعیلی: دولت آمادگی دارد انتخابات بعدی، الکترونیکی برگزار شود
بااینحال غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی دولت پس از حضور در انتخابات گفت که با پیشرفتهایی که در کشور و در حوزه الکترونیکی انجام گرفته و با اقدامات وزارت کشور، بسترهای لازم برای برگزاری انتخابات الکترونیک حتی در کلانشهرها با تکثر و تعدد کاندیداها مانند حوزه انتخابیه تهران، بهخوبی فراهم شده است. وزارت کشور و شورای نگهبان با ارزیابی کیفیت انتخابات تمامالکترونیکی، تصمیم نهایی برای برگزاری انتخابات بهشکل الکترونیکی در دوره بعدی را اتخاذ خواهند کرد. دولت آمادگی لازم را در این زمینه داراست.
حماسه استانها در مرحله دوم انتخابات
مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی روز گذشته در برخی استانهای کشور همزمان با تهران با حضور پرشور مردم همراه شد.
همزمان با تهران در استانهای آذربایجانشرقی در حوزههای تبریز آذرشهر و اسکو، شبستر و میانه، استان اصفهان در حوزههای لنجان و سمیرم، استان البرز در حوزههای کرج، اشتهارد و فردیس، استان خراسان جنوبی در حوزههای بیرجند، درمیان و خوسف، در استان خراسان رضوی در حوزههای مشهد و کلات، در استان خوزستان در حوزههای آبادان رامهرمز و رامشیر، در استان زنجان در حوزههای زنجان و طارم، ابهر، خرمدره و سلطانیه و خدابنده در استان فارس در حوزههای شیراز و ورزقان، مرودشت و پاسارگاد و ارسنجان، در استان کرمانشاه در حوزه کرمانشاه، استان لرستان در حوزههای خرمآباد و چگنی، در استان اردبیل حوزههای پارسآباد و بیلهسوار مغان، در استان مازندران حوزه قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی، در استان گلستان در حوزه گنبدکاووس، در استان همدان حوزه ملایر، همچنین در استان تهران شهرستان ورامین انتخابات برگزار شد.
زمان افتتاحیه و اختتامیه مجلس دوازدهم
انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی در حالی روز گذشته به اتمام رسید که مجتبی یوسفی، عضو هیاترییسه مجلس شورای پیشتر درباره اتمام کار مجلس یازدهم گفته بود؛ آخرین جلسه مجلس یازدهم چهارشنبه دوم خردادماه برگزار میشود که این روز اختتامیه مجلس یازدهم خواهد بود. وی همچنین اظهار کرد: شروع به کار مجلس دوازدهم دوشنبه هفتم خردادماه است که در همان روز مراسم افتتاحیه مجلس دوازدهم براساس پروتکلها و مدارک مندرج در آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی برگزار میشود.
چند توصیه به نمایندگان
باتوجهبه بسته شدن شاکله مجلس دوازدهم و اتمام دور دوم انتخابات، حال گوی و میدان در اختیار نمایندگان است تا از حقوق عامه مردم دفاع و کرده و نسبتبه عملکرد خود در پیشگاه خداوند و مردم قسم یاد کنند. برخی کارشناسان بر این باورند؛ مهمترین شاخصههایی که مجلس دوازدهم باید از آن بهرهمند باشد عبارتاند از: دوری از تهمت، عدم تخریب رقبا، پرهیز از دوقطبیسازی، تعامل سازنده با دولت و دیگر دستگاهها، پایبندی به اصل شفافیت، تقویت بنیه نظارتی، تصویب قوانین کارآمد و موثر و با قابلیت اجرایی شدن، حفظ ارتباط مستمر با مردم، تلاش برای تحقق آرمانهای انقلاب و منویات مقام معظم رهبری، شناسایی خلأهای محلی و ملی و کمک به دولت برای برطرف ساختن آنها و کمک به بهبود ساختارها و رفع کاستیهاست.
مجلس نیز آنگونه که رهبر انقلاب بارها تاکید کردهاند، نقش «ریلگذاری» در راستای تحقق سیاستهای کلان کشور را برعهده دارد. اگر نمایندگان مجلس اهداف و سیاستهای کلان و شرایط و اولویتهای کلان کشور را بهدرستی نشناسند، در ریلگذاری مسیر کشور از طریق قانونگذاری موفق عمل نخواهند کرد.