آگاه: پیرحسین کولیوند، رییس جمعیت هلالاحمر ایران، سال گذشته تاکید کرد: «استفاده از نخبگان در هلالاحمر یک هدف اصلی است. استمداد ما از نخبگان کشور این است که دانش خود را در جهت بهبود عملیاتهای امداد و نجات و اقدامات بشردوستانه در اختیار هلالاحمر قرار دهند تا سرعت و کیفیت خدمات ما افزایش یابد و سرانه رضایت خدمتگیرندگان از هلالاحمر بیشتر از پیش شود.» حالا هلالاحمر در اقدامی تازه در زمینه بهروزرسانی تجهیزات برای حفظ جان انسانها، از رباتهای امدادگر در سواحل شمالی کشور استفاده کرده است؛ رباتهایی که بهجای غریقنجات، به سراغ انسانها میرود و آنها را از مرگ نجات میدهد.
شرکتهای دانشبنیان و تولید انبوه رباتهای نجاتگر
هادی سلیمی، از پایان نخستین مانور کاربردی ربات نجاتگر جمعیت هلالاحمر استان گیلان در جریان مانور پویش ملی «غرق نشویم» در نوار ساحلی خزر خبر داد و گفت: «ما باید تمام تلاش و برنامهریزیمان بر این اصل استوار باشد که نباید جان انسانها را به خطر بیندازیم. به همین منظور از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای تولید انبوه رباتهای نجاتگر در حوادث و بحرانهای گوناگون استفاده خواهیم کرد.»
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر گیلان با اشاره به وجود توان داخلی در این بخش، افزود: «در جریان برگزاری جلسات کارشناسی با چند شرکت دانشبنیان داخلی و دانشگاه علمیکاربردی در استان در این خصوص به توافقاتی رسیدهایم. در نمایشگاه سازمان مدیریت بحران در تهران از این رباتها رونمایی شد که تحسین و حمایت مسئولان مربوطه را در پی داشت.»
سلیمی در ادامه از راهاندازی دبیرخانه امداد و نجات رباتیک در استان گیلان خبر داد و اضافه کرد: «این دبیرخانه به ارزیابی ایدههای موجود در این زمینه میپردازد و بهزودی تیمهای رباتیک امداد و نجات هلالاحمر استان را تشکیل میدهیم.»
وی به متنوع بودن محصولات ارائهشده در رابطه با رباتهای امدادگر در این دبیرخانه اشاره کرد و افزود: «این رباتها براساس محیطهای جغرافیایی و جنس حوادث در موقعیتهای شبیهسازیشده ارزیابی میشوند که در صورت موفقیت به تولید خواهند رسید. جهان درحال حرکت بهسمت تکنولوژیهای پیشرفته است که این امر باعث کاهش زحمات نیروی انسانی خواهد شد.»سلیمی با تاکید بر اهمیت استفاده از علوم و فناوریهای نوین، اضافه کرد: «استفاده از علوم نوین که یکی از شاخههای آن علم رباتیک است، علاوهبر کاهش آسیبها و خطراتی که حین کار به افراد وارد میشود، راندمان فعالیتها را افزایش داده و از سوی دیگر دستاوردهای مثبتی به همراه خواهد داشت.»
سلیمی در ادامه صحبتهایش به ورود رباتهای امدادگر در سواحل برای نخستینبار اشاره کرد و گفت: «امسال طرح «زیرو» یا همان «صفر» را دنبال میکنیم. میخواهیم تعداد غرقشدگان صفر باشد؛ بنابراین در اقدامی جدید بحث ورزش در سواحل را راهاندازی کردیم. معمولا در سواحل دو گروه بیشتر غرق میشوند؛ یکی سالمندان که آشنا نیستند و آمادگی جسمانی زیادی ندارند که با همین ورزشها میتوانند آمادگی جسمانی لازم داشته باشند. هماکنون ١٠تیم ورزشهای آبی را در سواحل آموزش میدهند. دومین گروه هم کودکان هستند که از دید والدین دور میشوند. سال گذشته از همه غرقشدگان در سواحل گیلان ٥٠درصد را کودکان تشکیل میدادند؛ بنابراین فضای بازی کنار ساحل قرار دادیم، ایستگاه نقاشی و تاب و سُرسُره را در نقاط خطرآفرین راهاندازی کردیم تا کودکان سرشان به بازی گرم شود و وسوسه شنا در آب نداشته باشند.»
بهروزرسانی تجهیزات
«اما آخرین پازل ما مربوط به بهروزرسانی تجهیزاتمان است. ما با شرکتهای دانشبنیان وارد همکاری شدیم تا ناجی ربات، کنار آب قرار دهیم. این ناجی ربات همانند یک حلقه نجات خودش را به فرد مغروق میرساند، فرد هم با وصل شدن به آن، خودش را نجات میدهد. این ربات تحت کنترل نیروهای ماست. وقتی فردی درحال غرق شدن باشد، به جای اینکه نیروی انسانی به آب بزند و خودش هم در خطر قرار بگیرد یا زمان بیشتری از دست برود، این رباتها وارد آب میشوند و در کمترین زمان خود را به فرد مغروق میرسانند تا او را نجات دهند. وقتی نیروی انسانی برای نجات وارد آب شود، تجهیزات زیادی نیاز دارد که همه اینها هزینهبر هستند. این رباتها در زمان و هزینه صرفهجویی میکنند. همین اقدامات ما باعث شده که تا امروز هیچ فوتی در سواحل نداشته باشیم. فعلا این ربات در سواحل رشت فعال شده و تولید یک شرکت دانشبنیان ایرانی است. هدفمان حمایت از شرکتهای دانشبنیان است و فعلا داریم این ربات را آزمایش میکنیم. اگر اثربخشی آن تایید شود، از سال بعد تولید بیشتری از آنها خواهیم داشت. همچنین اگر ایرادی هم داشت مطرح میکنیم تا برطرف شود و بهزودی شاهد نجات جان انسانها از طریق این رباتها خواهیم شد.»