آگاه: بایدن که روز یکشنبه تصمیم خود به کنارهگیری از رقابت انتخابات ریاستجمهوری را اعلام کرد، در بیانیه اولیه از گزینه جانشین خود صحبت نکرد، اما دقایقی بعد در پستی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) گفت که حمایت کامل خود را از «کامالا هریس» معاون رییسجمهور آمریکا، اعلام میکند تا نامزد جانشین او در انتخابات امسال باشد. او همچنین خطاب به اعضای حزب دموکرات نوشت: «وقتش رسیده دور هم جمع شویم و ترامپ را شکست دهیم. بیایید این کار را انجام دهیم.»
دقایقی پس از اعلام کنارهگیری جو بایدن از نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری پیشرو، دونالد ترامپ، نامزد رسمی حزب جمهوریخواه در تماسی تلفنی با شبکه خبری سیانان از او بهعنوان «بدترین رییسجمهوری در تاریخ آمریکا» یاد کرد. ترامپ همچنین به شبکه سیانان گفت به عقیده او شکستدادن کامالا هریس از بایدن آسانتر خواهد بود. خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، به شکل ناگهانی نظر خود را در مورد رقابتهای ریاستجمهوری پیشرو تغییر داده است. بر اساس این گزارش، بایدن تا شنبهشب قصد داشته در این رقابتها باقی بماند اما روز یکشنبه و ساعت ۱۳:۴۵ به وقت محلی به اعضای ارشد تیم خود اعلام کرده که از انتخابات کنارهگیری خواهد کرد. بایدن بهویژه از «نانسی پلوسی» رییس سابق مجلس نمایندگان، عصبانی و خشمگین بوده که کارزاری را برای وادار کردن او به خروج از رقابتها سازماندهی کرده بود.
تمجیدهای سرکاری دموکراتها از بایدن!
تعدادی از چهرههای سرشناس حزب دموکرات از جو بایدن بهدلیل کنارهگیری از رقابتهای انتخاباتی تمجید کردند. بیل کلینتون، رییسجمهوری پیشین آمریکا و هیلاری کلینتون، وزیر خارجه اسبق این کشور، با انتشار بیانیه مشترکی گفتند باعث افتخار آنهاست که در حمایت از «کامالا هریس» به جو بایدن بپیوندند. در این بیانیه آمده که هیچچیز بیشتر از قدرت گرفتن دوباره دونالد ترامپ آنها را نگران آمریکا نمیکند. نانسی پلوسی، رییس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا و از چهرههای بانفوذ حزب دموکرات نیز جو بایدن را یکی از مهمترین رؤسای جمهوری تاریخ آمریکا خواند و نوشت که او بهعنوان یک آمریکایی میهنپرست همواره منافع کشور را اولویت قرار داده است. این در حالی است که بایدن عامل اصلی فشارها بر خود برای کنارهگیری از انتخابات۲۰۲۴ را تحرکات و تحریکات نانسی پلوسی میداند.
اما علیرغم اینکه بایدن از «کامالا هریس» بهعنوان جانشین خود حمایت کرده است، تعداد قابلتوجهی از دموکراتهای بانفوذ در واکنشهای اولیه به کنارهگیری بایدن، حمایت خود از کامالا هریس، معاون رییسجمهوری را اعلام نکردند، ازجمله «چاک شومر» و «دیک دوربین» دیگر سناتور ارشد حزب دموکرات. اوباما نیز تصمیم بایدن برای کنارهگیری را ستود اما از هریس حمایت نکرده است. باراک اوباما، رییسجمهوری پیشین ایالات متحده، از تصمیم جو بایدن برای کنارهگیری از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر امسال حمایت کرد و او را فردی «بینهایت وطنپرست» نامید. بیانیه اوباما اما نه از کامالا هریس و نه هیچیک از دیگر دموکراتها برای نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری حمایتی نکرده است و صرفا تصریح دارد که «من کاملا اطمینان دارم که رهبران حزب ما میتوانند فرآیندی را به وجود بیاورند که به ظهور یک نامزد برجسته منجر شود.»
فریب مردم آمریکا
کامالا هریس، معاون رییسجمهوری آمریکا، با انتشار بیانیهای گفت، به حمایت جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، از خود افتخار میکند و مصمم است که نامزدی حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را به دست بیاورد و پیروز شود. او همچنین با انتشار پستی در شبکههای اجتماعی، نخستین درخواست خود برای جمعآوری کمکهای مالی را مطرح کرد. اما «ایلان ماسک» از چهرههای سرشناس هوادار ترامپ در واکنش به کنارهگیری بایدن در توییتی نوشت: قدرتهای واقعی که در پشت صحنهاند، مترسک پیر را کنار میگذارند تا مترسک جدید بیاورند که احتمال بیشتری برای فریب دادن مردم داشته باشد. آنها از ترامپ میترسند چون او عروسک خیمهشببازی نیست. ظاهرا ترامپ نیز در حال زمینهچینی برای شرکت نکردن در مناظره با «کامالا هریس» است. دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات پیش از این بر سر دو مناظره به توافق رسیده بودند. یکی به میزبانی «سیانان» و دیگری به میزبانی «ای بی سی» در تاریخ ۱۰ سپتامبر. حالا ترامپ میگوید چون بایدن کنارهگیری کرده است دیگر حاضر نیست در مناظره ۱۰سپتامبر با «کامالا هریس» شرکت کند، مگر اینکه شبکه دستراستی «فاکسنیوز» میزبان این مناظره باشد.
کاندیداتوری هریس غیرقانونی است
اما در تحول دیگری، «جو بایدن» رییسجمهوری آمریکا که یکشنبه کنارهگیری خود از رقابتهای انتخاباتی ۲۰۲۴ را اعلام و از کامالا هریس اعلام حمایت کرد، سعی دارد مبالغی را که حامیان مالی او از آغاز رقابتها تا امروز واریز کردهاند، به کمپین انتخاباتی هریس منتقل کند، اما وکلا و دیگر عوامل حزب جمهوریخواه میگویند این کار قانونی نیست. به مدت چندین هفته، افراد وابسته به حزب دموکرات میگفتند هریس جدیترین گزینه نامزدی این حزب در صورت کنارهگیری بایدن است و نیازی به برگزاری دوباره انتخابات مقدماتی و طی کردن مراحل قانونی نخواهد بود. بلافاصله پس از اعلام کنارهگیری بایدن، وکلای حزب دموکرات فرآیند انتقال منابع مالی به هریس را آغاز کرده و از کمیسیون انتخابات فدرال آمریکا خواستند نام صندوق حمایتی بایدن را به هریس تغییر دهد. بااینحال، چندین تن از وکلای مالی حزب جمهوریخواه استدلال کردهاند که دموکراتها از منظر قانونی اجازه انجام چنین کاری را ندارند و این تصمیم دموکراتها ممکن است در کمیسیون انتخابات یا در دادگاه به چالش کشیده شود. کمیسیون انتخابات فدرال آمریکا ۶عضو دارد که سه تن از آنها از حزب دموکرات و سه نفر دیگر از حزب جمهوریخواه هستند. در اغلب مواقع، سوگیریهای حزبی و تعداد برابر نمایندگان دو حزب در این کمیسیون باعث میشود که در مسائل مالی، شاهد عملکرد تاثیرگذاری از این کمیسیون نباشیم. بدین ترتیب، این احتمال بهصورت جدی وجود دارد که مسئله به دادگاه ارجاع داده شود. یکی از اعضای جمهوریخواه این کمیسیون در این باره گفت: «جایگزینی یک نامزد و تحویل دادن منابع به یک چهره دیگر در قوانین مالی انتخاباتی امروزی بیسابقه است.» یک عضو دیگر کمیسیون که توسط بایدن منصوب شده اما نظر دیگری دارد؛ او میگوید: «کمیته ریاستجمهوری بایدن، در واقع کمپین بایدن و هریس است. تا وقتی که نام هریس روی برگهها باشد، میتواند به منابع دسترسی داشته باشد.»
اما نگاهی تاریخی به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نشان میدهد آخرینباری که یک رییسجمهوری مستقر (جانسون) به دلیل عملکرد ضعیف در رقابتهای درونحزبی از انتخابات ریاستجمهوری کنارهگیری کرد، سال۱۹۶۸ بود که فرد جانشین (هامفری) به عنوان معاون رییسجمهوری وارد رقابتها شد و از نامزد رقیب (نیکسون) شکست خورد.