آگاه: علی سلاجقه در گفتوگو با ایرنا افزود: تالابها اکوسیستمهای ارزشمند و درعینحال حساسی هستند که باید نیاز آبی آنها تامین شود، چون در صورت کمآبشدن، حیات گونههای گیاهی و جانوری زیادی تحتتاثیر قرار میگیرد و اگر هم با تداوم خشکسالی خشک شوند به کانونهای گردوغبار تبدیل خواهند شد.
وی اظهار داشت: البته براساس قانون حفاظت از تالابها، سازمان حفاظت محیطزیست نیاز آبی تالابها را مشخص کرد و وزارت نیرو نیز مکلف به تامین آن است، اما بهعلت اهمیت موضوع، برای اولینبار حقابه تالابها با صورت عددی در برنامه هفتم پیشرفت آمده است که اگر بتوانیم این عدد ۱۰میلیارد مترمکعب حقابه را عملیاتی کنیم کار بسیار بزرگی انجام دادهایم.
رییس سازمان حفاظت محیطزیست گفت: حدود ۱۵درصد از مفاد برنامه هفتم بهصورت مستقیم بحث محیطزیست را مطرح کرده و جزو تکالیف ما هستند، اگر بقیه دستگاهها مانند وزارت نیرو، صمت و نفت را هم ارزیابی کنیم تقریبا ۳۰ تا ۴۰مفادی برنامه بهنوعی به محیطزیست ارتباط دارد که این فرصت بسیار مناسبی برای حفاظت از مولفههای زیستی است.
وی تصریح کرد: در شرایطی توانستیم این درصد را در برنامه هفتم پیشرفت به محیطزیست اختصاص دهیم که ابرقدرتهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در جلسات تصمیمگیری حضور دارند اما ما به این سهم دست یافتیم، خوشبختانه مواردی هم در این برنامه مطرح شد مباحث زیرساختی و اساسی ما هستند، ازجمله بحث تغییر اقلیم مطرح شد که یکی از اصلیترین کارهای ماست که باید به آن بپردازیم.
سلاجقه گفت: یکی دیگر از مباحثی که در برنامه هفتم پیشرفت به آن پرداخته شده گزارش ارزیابی محیطزیستی است؛ البته این روند را اجرا میکردیم اما ارزیابی راهبردی محیطزیست را نداشتیم که در برنامه هفتم دیده شده است.
وی با اشاره به اینکه در زمینه سوخت هم مباحث خوبی مطرح شده، اظهار داشت: برای افقهایی که در برنامه هفتم پیشرفت دیده شده شاید باید حدود ۱۰آییننامه تهیه و تدوین شود، کارهای آنها آغاز شده و در صورت اجرایی شدن قطعا اتفاقات خوبی در زمینه حفاظت محیطزیست رخ خواهد داد، در واقع به جایی میرسیم که تبعات و مخاطراتی که اکنون در آستانههای آنها هستیم اصلا اتفاق نیفتد.
وی افزود: بهعنوانمثال ارزشگذاری اقتصادی را انجام دادیم و تا پایان شهریور به ۹۲درصد میرسد این یعنی داشتههای محیطزیست حالا هرچند هم که ناقص باشد، نباید در داشتههایمان به ۱۰ یا ۱۱پارامتر اکتفا کنیم، بلکه باید حداقل ۲۰ تا ۳۰پارامتر را مبنا قرار دهیم تا بدانیم که داشتههای محیطزیستی ما چقدر است اما برای مسائل علمی اهل فن در کشور ارزشگذاری محیطزیستی کشور انجام شده است.
سلاجقه درباره انتظارش از رییسجمهوری منتخب در راستای حفظ محیطزیست گفت: رییسجمهوری منتخب مطرح کرد که میخواهد براساس قانون کار انجام دهد، برنامه هفتم هم شاهراه اصلی حرکت دولت است، فکر میکنم اگر همین موارد بهویژه بحث تغییر اقلیم اجرایی شود، پیشرفت خوبی حاصل خواهد شد.
وی تاکید کرد: از دولت آینده میخواهم که بحث خسارات محیطزیست کشور یعنی خساراتی را که متوجه محیطزیست کشور است موردتوجه قرار دهد، اگر اعتبار این حجم از خسارات به بدنه محیطزیست کشور برگردد، قطعا از نظر مالی بینیاز خواهیم شد و دیگر دستمان به جیب دولت نخواهد رفت، خسارت یعنی اینکه داشتههای محیطزیست کشور بر اثر یک فعالیت انسانی و در قالب یک صنعت مثلا معدنکاوی یا جادهسازی از بین برود که اگر میزان خسارت که از لحاظ قانونی هم باید برگردد، به بدنه بازگردانده شود، قطعا از نظر مالی پیشرفت خوبی خواهیم داشت.
رییس سازمان حفاظت محیطزیست در ادامه درباره عوارض آلایندگی گفت: عوارض یعنی اینکه عارضه و نابسامانی اتفاق افتاده که مشمول مالیات در قالب عوارض آلایندگی میشود، هدف از اخذ مالیات بر عوارض آلایندگی این است که برای ترمیم و ازبینرفتن منبعی که موجب آلودگی شده هزینه شود اما این رقم به محیطزیست برنمیگردد، بلکه به وزارت کشور و بعد به شهرداریها داده میشود که هیچ دستاورد محیطزیستی ندارند، اگر هم دارند بسیار ناچیز است.
وی تاکید کرد: اگر دولت آینده روی این موضوع متمرکز شود که عوارض آلایندگی به محیطزیست برگردد که باید هم برگردد، یا اینکه در بحث هزینهکرد آن حتما سازمان حفاظت محیطزیست نظارت مستقیم داشته باشد، اقدامی بسیار اساسی و کارآمد خواهد بود.
معاون محیطزیست دریایی سازمان محیطزیست
خشکشدگی در کمین تالابهای کشور است
معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست گفت: در شمال کشور مدیریت خوبی در تالابهای ما در حال انجام است اما پیشبینیها نشان میدهد تالابهای کشور در چند دهه آینده با خطر خشکشدگی مواجه خواهد شد اما باید سعی کنیم که عواقب احتمالی آن را بررسی و به حداقل کاهش دهیم.
مجتبی ذوالجودی در ششمین دوره آموزشی مدیران کل ستادی و استانی سازمان حفاظت محیطزیست افزود: در جهان و کشور شاهد ثبت دماهایی در فصول مختلف بودیم که بیسابقه بوده است و این نشان میدهد که پیشبینیهای دانشمندان اقلیمشناس میتواند حقیقت داشته باشد. وی بیان کرد: ما درحال تجربه شرایط اقلیمی خاصی هستیم و بارش و دما و گردوغبار، وضعیت متفاوتی را رقم خواهد زد. معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست تصریح کرد: از هماکنون باید برای نسلهای آینده برنامهریزی کرد و در این زمینه سه سناریو در سطح جهانی تبخیر بالایی را در حوضه دریای خزر نشان میدهد و عقبنشینی سواحل در کشور برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است. ذوالجودی ادامه داد: کنوانسیون تهران و پروتکلهای مربوط به آن را باید به صورت جدی دنبال کنیم و در سال جاری نیز جلسه وزرای این کنوانسیون در تهران برگزار خواهد شد. وی اضافه کرد: پایش جامع خلیجفارس و دریای عمان با کمک مراکز پژوهشی در حال انجام است و این کار باید در قالب شبکهبندی منطقی توسعه یابد. معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه پهنهبندی از بندر لنگه تا پارسه نیز در حال انجام است، گفت: بررسی فراوانی و برآورد جمعیت حیاتوحش نیز در زیستگاههای آبی کشور انجام شده است.