آگاه: احمد نجاتیان، رییسکل سازمان نظام پرستاری برای چندمین بار اعلام کرده که اگر نظام تعرفهگذاری خدمات پرستاری اجرایی شود معضل پرستاران تا حدود زیادی برطرف میشود و تا حدودی شرایط تعدیل میشود این در حالی است که محمدرضا شریفیمقدم، رییس خانه پرستار با تاکید این ماجرا به آگاه توضیح میدهد که اگر نظام سلامت بخواهد پرستاران را حفظ کند باید نظام تعرفهگذاری را اجرایی کند. او معتقد است که شاید ۲۰سال پیش یک پرستار انگیزه بیشتری برای کار داشت اما بهتدریج شرایط بدتر شد و بهدلیل عدم استخدام نیروهای جدید شرایط سختتر شد و همان نیروهای موجود نیز کار را رها کرده و دست به مهاجرت میزنند.
کار سخت بدون خدمات
کار پرستاری کار سخت و زیانآور است و با بقیه مشاغل متفاوت است. به اعتقاد شریفیمقدم، این را ساختار نظام بهداشتی کشور درک نمیکند، زیرا بهجز پرستاران از رییس بخش تا تمامی مسئولان بیمارستانها جزو هیات علمی هستند و حقوقهای بالا دریافت میکنند به همین دلیل شرایط سخت کار پرستاران را درک نمیکنند.
پرستاران پایینترین حقوق کارکنان دولت را میگیرند
نگاهی به فیش حقوقی پرستاران و مقایسه آن با حقوق کارکنان سایر ارگانها نشان میدهد که پرستاران پایینترین حقوق را در بین کارکنان دولت دریافت میکنند، چراکه فوقالعاده خاص که به کارمندان تعلق میگیرد اصولا در همه وزارتخانهها با ضریب ۴ یا ۳ اعمال میشود اما در وزارت بهداشت این ضریب۴/. است یعنی در کل میشود یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان و در جمع با این ضریب حقوق یک پرستار به ۱۳ تا ۱۴میلیون تومان میرسد.
شریفیمقدم توضیح میدهد که این شرایط سبب شده که وضعیت شغلی پرستاران پایدار نباشد و بیشتر آنها به فکر مهاجرت باشند چراکه اضافه کار نیز برای آنها بهصرفه نیست و ساعتی ۲۰هزار تومان نمیتواند باری از دوش پرستاران بردارد یا تحولی در شرایط زندگی آنها ایجاد کند. او با اشاره به اینکه تعرفهگذاری خدمات پرستاری از سال۱۴۰۰ به تصویب رسیده و باید اجرایی میشد اما هنوز به مرحله اجرا درنیامده، ادامه میدهد: درحالحاضر یا پرستاران مهاجرت میکنند یا به مشاغل دیگر میروند یا اینکه ترجیح میدهند با این حقوق کار نکنند و در خانه بمانند با این شرایط شاهد این هستیم که پرستاران در چند روز گذشته بهدلیل اجرایی نشدن این قانون تحصنها و اعتراضاتی در نقاط مختلف کشور از جمله شیراز داشتهاند که این عاملی جز عمل نشدن قانون درخصوص پرستاران نیست. این ها در حالی مطرح است که احمد نجاتیان با بیان اینکه جامعه پرستاری نسبتبه چگونگی پرداختهای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری انتقاداتی وارد کردهاند، اظهار کرد: سازمان نظام پرستاری در ارتباط با چگونگی پرداخت قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری پیشنهاد خود را مطرح کرده است.
ارائه الگوی پیشنهادی به وزارت بهداشت
وی ادامه داد: سازمان نظام پرستاری پیشنهاد داده که هر پرستار بخشی از تعرفهای که ایجاد کرده بهصورت مستقیم دریافت کند. پرداخت قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری به روش سازمان نظام پرستاری سبب میشود پرستاران بدانند که تعرفه را برمبنای عملکرد خود دریافت میکنند.
رییسکل سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه پرداخت تعرفهگذاری قانون خدمات پرستاری نباید به صورت یکسان باشد، خاطرنشان کرد: هر پرستار که بیشتر تلاش میکند و بیمار بیشتری را تحت پوشش قرار میدهد یا در بخشهای سختتر ارائه خدمت میکند بر مبنای فرمول پیشنهادی سازمان نظام پرستاری، تعرفه بیشتری دریافت میکند.
ضرورت شفافیت مالی پرداختهای تعرفهگذاری
نجاتیان با اشاره به ضرورت و اهمیت «شفافیت مالی» پرداختهای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری بیان کرد: الگوی کنونی پرداخت تعرفهگذاری خدمات پرستاری به نحوی است که تمام منابع به «سبد پرستاری» وارد میشود و نحوه توزیع منابع مشخص نیست. نحوه توزیع منابع در میان بیمارستانها با عملکرد مشابه به نحوی است که به نظر میرسد شفافیت در ارتباط با پرداختیها وجود ندارد.
ضرورت افزایش ۱.۵ تا ۲ برابری پرداختهای تعرفههای پرستاری
وی افزود: فرمول پیشنهادی خود را بهصورت آزمایشی در چند بیمارستان اجرا کردهایم. اگر سازمان نظام پرستاری با وزارت بهداشت در ارتباط با نحوه پرداخت قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری به توافق برسد، بسیاری از نگرانیهای پرستاران رفع میشود. بر این باور هستم میزان پرداختیها ۱.۵ تا ۲برابر افزایش یابد.
نجاتیان با بیان اینکه کارگروههای بررسی فرمول پرداخت تعرفهگذاری خدمات پرستاری طی هفته آتی در وزارت بهداشت تشکیل میشود، توضیح داد: سازمان نظام پرستاری در کارگروههای بررسی پرداخت تعرفهگذاری حضور جدی دارد و امیدواریم به نتایج خوبی دستیابیم.
رییسکل سازمان نظام پرستاری درباره بودجه قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری توضیح داد: قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، بودجه نشاندار ندارد. بودجه این قانون، بودجه عمومی بیمه است. قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری مانند سایر خدمات در سرانه بیمهها تعریف شده و هیچ محدودیتی برای تعرفهگذاری خدمات پرستاری تعریف نشده است.
بودجه تعرفهها محدود نیست
وی ادامه داد: سقف و کف برای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری در سرانه بودجه بیمه لحاظ نشده است. تعرفه خدمات پرستاری بر مبنای میزان مراجعه مردمی به مراکز درمانی و تعداد خدمات ارائه شده، ایجاد میشود.
نجاتیان با بیان اینکه هیچ کدام از تعرفهها دارای بودجه نشاندار نیستند، افزود: بهطور مثال، بیمه سلامت برای تعرفههای پزشکی بودجه نشاندار لحاظ نکرده است. اگرچه تعرفهها دارای بودجه نشاندار نیستند اما عملکرد را میتوان بررسی کرد. منظور از بررسی عملکرد این است که چه میزان از تعرفهها به «جزء حرفهای»، چه میزان برای دارو و چه میزان برای پرستاری لحاظ شده است. وی با بیان اینکه نمیتوان بودجه مشخصی برای تعرفهها در نظر گرفت، افزود: باتوجهبه اینکه میزان مراجعه مردمی به مراکز درمانی برای دریافت خدمات غیرقابل پیشبینی است، نمیتوان بودجه مشخص و نشانداری برای تعرفهها در نظر گرفت. با تمام این تفاسیر، دولت و بیمهها موظف به پرداخت تعرفهها هستند.