۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۱:۴۲

سه کشور مصر، قطر و آمریکا به‌عنوان میانجیگران آتش‌بس غزه و تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی، دو روز در دوحه به مذاکره نشستند و غروب جمعه پس از پایان این دور از مذاکرات آتش‌بس، بیانیه مشترک صادر کردند. در این بیانیه مشترک آمده بود مقامات ارشد سه کشور میانجی بار دیگر پیش از پایان هفته آینده در قاهره نشست خواهند داشت.

آگاه: در ادامه این بیانیه آمده بود میانجی‌ها در روزهای آینده به کار روی جزئیات اجرای پیشنهاد آتش‌بس در غزه ادامه خواهند داد و تیم‌های فنی در روزهای آینده بر جزئیات اجرای پیشنهاد ارائه‌شده ازسوی واشنگتن متمرکز خواهند شد تا بر مبنای آن، امکان دستیابی به توافق در مورد غزه فراهم شود. همچنین در این بیانیه مشترک قید شده بود که تیم‌های فنی به کار روی جزئیات اجرایی از جمله موارد بشردوستانه، گروگان‌ها و بازداشت‌شدگان ادامه خواهند داد.
روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت: قطر به ایران اطلاع داده که در مذاکرات برای آتش‌بس در غزه پیشرفت حاصل شده و سعی کرده است ایران را متقاعد کند که به حملات اسرائیل پاسخ ندهد. برجسته کردن ادعای آتش‌بس برای ایجاد تزلزل در اراده ایران در حالی است که قریب ۱۰ماه فشار جهانی به صهیونیست‌ها برای توقف نسل‌کشی و جنایت جواب نداده و علت مهم آن هم، پشتیبانی صددرصدی آمریکا و انگلیس و فرانسه و آلمان از کشتار بیش از۵۰هزار شهروند فلسطینی و آواره کردن دومیلیون نفر از خانه و کاشانه‌شان بوده است.
اما در مذاکرات دوحه، خبری از نمایندگان حماس نبود و حماس به‌طور رسمی اعلام کرد که حاضر به شرکت در این نشست نیست. حماس گفته بود که نیازی به مذاکرات جدید وجود ندارد و تنها باید در خصوص اجرای مذاکرات پیشین گفت‌وگو و رایزنی صورت گیرد.
مذاکرات دوحه هیچ پیشرفتی نداشت
با پایان دور اول مذاکرات دوحه درباره آتش‌بس در غزه، با وجود اینکه سه کشور آمریکا، مصر و قطر، فضای مذاکرات را مثبت ارزیابی کردند، اما مقامات حماس نظر دیگری دارند. در این خصوص یک مقام حماس به شبکه الجزیره گفت: آنچه از نتایج نشست دوحه به ما اطلاع داده شده است، تعهدات نشست دوم جولای را شامل نمی‌شود. یکی از رهبران حماس نیز به شبکه المیادین گفت: مذاکرات دوحه هیچ پیشرفتی نداشت و اسرائیل همچنان به مواضع خود اصرار دارد. همچنین خبرگزاری فلسطینی شهاب نیز به نقل از یک رهبر حماس نوشت: «هیچ پیشرفت جدیدی در مذاکرات در دوحه، پایتخت قطر که در روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شد، مشاهده نشد». او افزود: «آنچه در دوحه اتفاق افتاد اتلاف وقت و تلاشی برای رهایی از تنش موجود در منطقه بود؛ ایالات متحده آمریکا و اسرائیل خواهان یک راه‌حل واقعی نیستند که منجر به دستیابی به توافق آتش‌بس شود». سخنگوی جنبش حماس نیز در اظهاراتی در واکنش به برگزاری دور جدید مذاکرات آتش‌بس در شهر دوحه قطر، تاکید کرد که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی خواهان توافق نیست. «جهاد طه» سخنگوی حماس در گفت‌وگو با العربی الجدید دراین‌باره اظهار کرد: آنچه رهبری حماس در روز جمعه از نتایج نشست‌های آتش‌بس دوحه مطلع شد، شامل تعهد به آنچه دوم ژوئیه بر سر آن توافق شد، نیست.  وی تاکید کرد: ما به هر چیزی که به خواسته‌ها و مسائل ملت فلسطین جامه عمل بپوشاند، متعهد خواهیم ماند.  جهاد طه افزود: شکی نیست که رژیم اشغالگر تنها مانع مذاکرات است و این همان چیزی است که چند روز پیش «یوآو گالانت» وزیر جنگ آن پس از تعیین شروط جدید با هدف ادامه تجاوزات به آن اذعان کرد.  وی در ادامه گفت: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اشغالگر خواهان توافق نیست و از سیاست آمریکا برای خرید وقت و ایجاد فضای رسانه‌ای مثبت کاذب سود می‌برد و از مذاکرات به عنوان بهانه‌ای برای ادامه کشتارهای وحشتناکی که فراتر از جنگ نسل‌کشی است، سوءاستفاده می‌کند.

تعلل و سنگ‌اندازی صهیونیست‌ها برای برقراری آتش‌بس
«حسام بدران» از مسئولان ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) گفت: رژیم صهیونیستی در دستیابی به توافق آتش‌بس، وقت‌کشی و تعلل می‌کند.  بدران اضافه کرد: «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در مسیر مذاکرات تعلل و سنگ‌اندازی می‌کند و آمریکا نیز به سرپوش گذاشتن بر جنایت‌های این رژیم ادامه می‌دهد. وی افزود: فلسطینی‌ها به مفاد مورد توافق در مذاکرات ۲جولای (۱۲تیرماه) یعنی پیشنهادی که خود اسرائیلی‌ها با حمایت آمریکایی‌ها، براساس طرح جو بایدن و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کردند، پایبند هستند.  بدران اظهار داشت: حماس و دیگر گروه‌های مقاومت فلسطین، بر توقف جنگ و پایان کشتار ساکنان نوار غزه اصرار دارند. از طرف صهیونیستی نیز خبر می‌رسد که آنها نیز به مذاکرات دوحه به چشم یک حربه برای تطهیر خود و پس از آن، استمرار جنایات می‌نگرند. شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی به نقل از یک منبع صهیونیستی با اشاره به مذاکرات آتش‌بس غزه گزارش کرد، شکاف‌هایی وجود دارد زیرا در طرح پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس غزه به دو محور «فیلادلفیا» و «نتزاریم» پرداخته نشده است. «فیلادلفیا» همان گذرگاه جنوب غزه در مرز با مصر است که صهیونیست‌ها بر محاصره و کنترل آن برای جلوگیری از ورود آب و غذا به غزه تاکید دارند. «نتزاریم» نیز کمربندی است که صهیونیست‌ها از شرق به غرب غزه تا ساحل مدیترانه کشیده‌اند تا ارتباط جنوب و شمال غزه را قطع کنند و بتوانند بر این باریکه نیز تسلط نظامی و امنیتی پیدا کنند.