آگاه: سرهنگ جمشید محبتخانی درباره شدت و وسعت آتشسوزیهای طی یک سال اخیر مناطق چهارگانه اظهار کرد: از اول سال بارندگیهای خوبی اتفاق افتاد و رویشهای یکساله طبیعی از نظر تراکم در وضعیت خوبی قرار گرفت. به دلیل اینکه اجازه نمیدهیم دامها بهویژه در پارک ملی وارد شوند، درختان بعد از گذشت زمانی یعنی طی ماههای خرداد، تیر، مرداد و شهریور خشک میشوند؛ بنابراین پتانسیل بسیار بالایی برای آتش گرفتن دارند. در این شرایط، اطفای حریق بسیار دشوار است. ما قبلا تجربهاش را داشتیم و رزمایشهایی با همکاری جنگلبانی، سازمان منابع طبیعی، یگانهای انتظامی، بسیج و آتشنشانی در سطوح استانی، شهرستانی و بخش برگزار کردیم.
او ادامه داد: بر اساس میزان بودجه تجهیزات اطفای حریق را خریداری و به استانها ارسال کردیم. پیشبینی حریق را کرده بودیم و آتشسوزی در مناطق چهارگانه نسبت به سال گذشته کاهش ۳۰درصدی پیدا کرد اما از نظر متراژ آتشسوزی پنج درصد افزایش یافت. بیشترین حریق را هم پاییز در استان کرمانشاه تجربه کردیم. متاسفانه بالغ بر ۸۰درصد دلایل آتشسوزیهای ما انسانی اما غیرعمدی است. عاملهای طبیعی مثل گرمای هوا، تابش خورشید و رعد و برق درصد بسیار کمتری را در وقوع حریق به خود اختصاص داده است.
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست در توصیه به مردم با اشاره به دقت بیشتر در راستای حفظ محیط زیست گفت: بسیاری از مردم جنگلدوست و طبیعتدوست هستند اما معمولا بعد از ترک محل حریق شکل میگیرد و دیگر قابل اطفا نیست. ناراحتی و پشیمانی بعد از آن هم فایدهای ندارد؛ بنابراین مردم هنگام حضور در طبیعت دقت بیشتری داشته باشند. در محلهای پیشبینیشده آتش روشن کنند و در محلهای دیگر تا حد امکان آتش روشن نکنند و غذای پخته همراه خود داشته باشند. رعایت این نکات میتواند باعث پیشگیری از وقوع حریق در مناطق چهارگانه شود.
او با بیان اینکه درصد کمی از آتشسوزیها توسط عامل انسانی غیرمستقیم اتفاق میافتد، تصریح کرد: از جمله این عوامل میتوان به رها کردن زبالهها و ظروف در طبیعت اشاره کرد که بر اثر تابش نور خورشید منجر به شکلگیری حریق میشوند؛ بنابراین انتظار میرود مردم از رها کردن زباله و ظروف بهویژه از نوع براق آن در طبیعت خودداری کنند.
محبتخانی در پایان گفت: درصدی از آتشسوزیها عمدی است که از برخی اختلاف نشات میگیرد؛ بهعنوان نمونه، ممکن است فردی بهعلت ایجاد ممانعت قانونی از چرای دام در پارک ملی ناراحت باشد و اقدام به آتشافروزی کند؛ البته این گونه افراد شناسایی میشوند. مردم میتوانند در صورت رویت چنین اتفاقاتی، موضوع را از طریق سامانه ۱۵۴۰ یا مراجعه حضوری به پایگاهها و محیطبانان به ما اطلاع بدهند. ما با هماهنگی دستگاه قضایی با مجرمان برخورد میکنیم.
۱۱ مهر ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۶
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست گفت: تعداد آتشسوزی در مناطق چهارگانه نسبت به سال گذشته ۳۰درصد کاهش یافته اما متراژ آن پنج درصد افزایش پیدا کرده است.