۲۸ مهر ۱۴۰۳ - ۰۱:۲۹

در دهه۱۹۸۰، به‌دلیل فعالیت‌های نظامی علیه اسرائیل، یحیی سنوار ازسوی نیروهای اسرائیلی دستگیر و در سال۱۹۸۸ به حبس ابد محکوم شد. وی در دوران زندان به یکی از رهبران زندانیان فلسطینی تبدیل شد و نقش کلیدی در سازماندهی فعالیت‌های آنها ایفا کرد. در این دوران، سنوار به یادگیری و تدریس علوم اسلامی و همچنین ترویج مقاومت پرداخت.

آگاه: سنوار در سال۲۰۱۱، به همراه تعداد زیادی از زندانیان فلسطینی، در چارچوب تبادل زندانیان بین اسرائیل و حماس آزاد شد. پس از آزادی، او به‌سرعت به یکی از چهره‌های کلیدی حماس در نوار غزه تبدیل شد و در سال۲۰۱۷ به‌عنوان رهبر حماس در این منطقه انتخاب شد. او به‌دلیل مواضع سختگیرانه‌اش در مقابل اسرائیل و نزدیکی‌اش به شاخه نظامی حماس، گردان‌های عزالدین قسام، شهرت داشت.
یحیی سنوار علاوه‌بر تاکید بر مبارزه نظامی، گاهی از مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل برای تبادل زندانیان یا کاهش تنش‌ها نیز حمایت می‌کرد. باوجوداین، او بر مواضع خود در مقابله با اشغالگری اسرائیل و دفاع از حقوق فلسطینیان پایبند بود و به‌عنوان یکی از شخصیت‌های برجسته در صحنه سیاسی و نظامی فلسطین شناخته می‌شد.
رییس‌دفتر پس از شهادت «اسماعیل هنیه» در تهران، هدایت جنبش حماس را برعهده گرفت و سرانجام روز پنج‌شنبه ازسوی رژیم تروریستی صهیونیستی درحالی‌که لباس رزم بر تن کرده بود و در خط مقاومت انجام وظیفه می‌کرد، شهید شد. او نخستین رییس دفتر حماس نبود که در حلقه ترور صهیونیست‌ها قرار گرفت؛ ترور به‌عنوان بخشی از تلاش‌های رژیم اشغالگر برای از بین بردن رهبران فلسطینی و عرب و نمادهای حامی آرمان فلسطین و جلوگیری از نفوذ آنها و مسئله فلسطین از روز نکبت در سال۱۹۴۸ استفاده کرد.
بیشترین ترورها در تاریخ معاصر ازسوی رژیم صهیونیستی علیه گروه‌های مقاومت به‌ویژه اعضای جنبش حماس انجام شده است. صهیونیست‌ها این ترورها را به‌طور مستقیم یا برخی از آنها را به‌طور غیرمستقیم با خیانت و هماهنگی برخی رژیم‌ها و حتی تشکیلات خودگردان فلسطین انجام دادند. در سال‌های نخست تاسیس حماس، زمانی که طیف گسترده‌ای از رهبران آن به‌ویژه بنیانگذار آن احمد یاسین، محمد ضیف، صلاح شحاده، یحیی السنوار و روحی مشتهی دیگر بازداشت شدند، ضربه بزرگی به این جنبش وارد شد.
«مرج الزهور» عملیاتی است که مقامات اشغالگر ۴۱۵عضو جنبش‌های حماس و جهاد اسلامی را در ۱۲دسامبر ۱۹۹۲ به لبنان تبعید کردند. در سال۱۹۹۶، زمانی که یحیی عیاش، مهندس برجسته گردان‌های القسام، بازوی نظامی جنبش حماس به شهادت رسید، رژیم صهیونیستی سیاست ترور و فشار را بر رهبران جنبش حماس بیشتر کرد.
حدود یک‌سال بعد، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، اقدام به ترور خالد مشعل، رییس وقت دفتر سیاسی جنبش در آن زمان کرد که در امان، پایتخت اردن، ازسوی عوامل موساد انجام شد. اگرچه این ترور ناموفق بود اما درنهایت به یک معامله منجر شد. ملک حسین، پادشاه اردن در آن زمان به نتانیاهو اطلاع داد که اگر پادزهر برای نجات جان خالد مشعل ارسال نشود، ماموران موساد محاکمه خواهند شد. نتانیاهو درنهایت موافقت کرد و تعدادی از اسرای فلسطینی و اردنی از جمله شیخ احمد یاسین را به‌عنوان بخشی از این توافق آزاد کرد. با آغاز انتفاضه دوم که «انتفاضه الاقصی» نامیده شد، در سال۲۰۰۰، سرعت ترورها در صفوف حماس افزایش یافت، زیرا آنها رهبران سیاسی، نظامی و فکری را به‌عنوان بخشی از تلاش‌های اشغالگران هدف قرار دادند. برای حذف سازمان سرعت ترورها در سال۲۰۰۳ به بالاترین حد خود رسید، زمانی که اشغالگران طی چند ماه اسماعیل ابوشنب، صلاح شحاده و ابراهیم المقادمه را ترور کردند و سپس احمد یاسین را در مارس ۲۰۰۴ ترور کردند. دو هفته بعد عبدالعزیز الرنتیسی که جانشین شیخ یاسین شد.
همچنان فرماندهان حماس در سیبل ترور صهیونیست‌ها بودند و خون نیروهای برجسته و صاحب‌نام فلسطین بر زمین ریخته می‌شد تا درخت مقاومت تنومند شود. سرانجام در ۷اکتبر سال گذشته عملیات طوفان الاقصی به کارگردانی حماس و اسماعیل هنیه معادله اسرائیلی‌ها را به هم زد و از آن زمان، نتانیاهو عزم خود را جزم کرده بود که دو کار مهم انجام دهد. ۱- غزه را به قتلگاه تبدیل کند تا آثاری از مقاومت باقی نماند و ۲- اسماعیل هنیه را شهید کند.
فرماندهان حماس مقاومت می‌کنند به‌دلیل آنکه واقف هستند به دشمن نباید اعتماد کرد؛ دشمنی که از یک‌سو به‌دنبال آتش‌بس است و از سوی دیگر می‌خواهد فرماندهی در خط مقاومت حضور نداشته باشد، از این رو به ترور فیزیکی روی می‌آورد.
پیش از این، دو مقام ارشد صهیونیستی به پایگاه خبری اکسیوس گفته بودند: تیم مذاکره‌کننده نتانیاهو به او اطلاع دادند که اگر فضای بیشتری به آنها بدهد، ممکن است توافقی امکان‌پذیر باشد اما نتانیاهو به این مسئله تن نداده و آنها را به‌دلیل «تسلیم شدن» سرزنش کرده است.
دیوید بارنیا، رییس موساد، رونن بار، رییس شین‌بت و ژنرال نیتزان آلون به نتانیاهو گفته بودند که آنها ماه‌ها در حال مذاکره بوده‌اند و براساس مواضع فعلی او، هیچ توافقی ممکن نیست؛ اما نتانیاهو همچنان معتقد است که اگر این رژیم موضع سختگیرانه‌ای داشته باشد، درنهایت حماس تسلیم خواهد شد. سرانجام حماس ۲۸مرداد، آخرین پیشنهاد آمریکا را رد کرد و نتانیاهو را به‌دلیل مواضع سختگیرانه‌اش مقصر دانست.
این در حالی بود که کاخ سفید ادعا کرد در مذاکرات در دوحه پیشرفت قابل‌توجهی حاصل شد. بلینکن در سفر خود به اراضی اشغالی گفت که نتانیاهو پیشنهاد آمریکا را پذیرفته و اکنون حماس باید اقدام مشابهی انجام دهد. این اظهارنظر باعث سردرگمی برخی مقامات رژیم صهیونیستی شد. این مقامات به اکسیوس گفتند که مواضع سختگیرانه نتانیاهو در واقع رسیدن به یک توافق را سخت‌تر کرده است.
مقامات ارشد رژیم صهیونیستی به این پایگاه خبری آمریکایی اطلاع دادند که نتانیاهو با اطلاع از اینکه حماس پیشنهاد آمریکا را رد خواهد کرد، با پیشنهاد این کشور برای حصول آتش‌بس موافقت کرده است. اظهارنظر عمومی نتانیاهو مبنی‌بر اینکه مذاکره‌کنندگان صهیونیست «با احتیاط» به نتیجه رسیدن توافق خوش‌بین هستند، تنها یک ژست سیاسی بود. آنها می‌خواهند هیچ اثری هم از جبهه مقاومت و هم از فلسطین و غزه باقی نماند به همین جهت هرازگاهی اتوکشیده‌های آمریکایی مقابل دوربین ظاهر می‌شوند و از آتش‌بس سخن می‌گویند اما حرف دل آنها همان خواسته نتانیاهوی تروریست و قاتل است.
تا نابودی این غده سرطانی، مبارزه جبهه مقاومت با صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها ادامه دارد؛ اگر سنوار، هنیه و... با شهادت مزد یک عمر مجاهدت خود را گرفته‌اند اما فرماندهان دیگری در میدان حضور دارند و نمی‌گذارند به نام آتش‌بس، جنگ‌افروزی کنند. حنای دورویی رژیم صهیونی و آمریکایی دیگر رنگی ندارد.