۱ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۰

آمریکا به‌عنوان اصلی‌ترین حامی جنایات رژیم صهیونسیتی، پس از ترور سنوار با بیان این ادعا که اسرائیل حق دارد رهبری و ساختار نظامی حماس را از بین ببرد، گفت که اکنون فرصت برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی و پایان دادن به جنگ غزه فراهم است.

آگاه: فارغ از واکنش کشورها به ترور سنوار، اکنون یکی از مسائل اساسی، چگونگی ادامه حیات حماس به‌عنوان مهم‌ترین گروه مبارز فلسطینی است. در شرایطی که این گروه در عرض دوماه دو نفر از مهم‌ترین رهبران خود را از دست داده و یک سال جنگ تمام‌عیار باعث شهادت شماری از نیروهای مبارز آن شده، اکنون سوال این است که حماس از حالا به بعد چه رویه‌ای را در قبال جنگ یا صلح در غزه در پیش خواهد گرفت؟ فردای پس از اتمام جنگ، جایگاه حماس در میان فلسطینی‌ها کجاست و چه سرنوشتی در دو بعد سیاسی و نظامی در انتظار این گروه است؟
علی برکه، رییس بخش روابط ملی جنبش حماس در خارج از فلسطین به‌تازگی در گفت‌وگویی درباره سرنوشت حماس، با بیان اینکه جنبش مقاومت اسلامی حماس، یک جنبش آزادی‌بخش ملی است که برای مبارزه با اشغالگری صهیونیستی به‌وجود آمده است، گفت که: وظیفه مقاومت در فلسطین، مقابله با اشغالگران، آزادسازی سرزمین فلسطین، حمایت و دفاع از مردم فلسطین و حفاظت از مقدسات اسلامی و مسیحی است.
وی تاکید کرد: این وظیفه، پس از شهادت ابراهیم سنوار نیز ادامه خواهد داشت و حماس در فلسطین و در غزه باقی خواهد ماند و نقش اصلی را در آزادسازی فلسطین و نبرد آزادی‌بخش آینده که از هفتم اکتبر سال گذشته با عملیات طوفان الاقصی آغاز شد، ایفا خواهد کرد.این عضو جنبش حماس می‌گوید: حماس در گفت‌وگوی ملی فلسطینیان در پکن اعلام کرد و در ۲۳جولای گذشته با گروه‌های فلسطینی توافقنامه‌ای را امضا کرد که شامل تشکیل یک دولت وحدت ملی فلسطین برای اداره امور فلسطینیان در غزه و کرانه باختری اشغالی می‌شود. همچنین، حماس برای رفع محاصره مردم فلسطین، حفاظت از مقدسات و آزادی اسرا تلاش می‌کند. حماس به دنبال تحقق اهداف مردم فلسطین، آزادی سرزمین فلسطین و استقلال است.اما بخش اصلی اظهارات «برکه» مربوط به آینده حماس می‌شود. باتوجه‌به شهادت فرماندهان جبهه مقاومت ازسوی صهیونیست‌ها حماس چه رویکردی را می‌خواهد در پیش بگیرید؟
به اعتقاد رییس بخش روابط ملی جنبش حماس در خارج از فلسطین، جنبش حماس یک جنبش تشکیلاتی است که در آن شورای عمومی وجود دارد. این شورا رهبری را انتخاب می‌کند، همانطور که پس از شهادت برادر ابوهنیه انتخاب شد و رییس جدیدی برای جنبش برگزیده شد. ممکن است (نام رییس جدید) اعلام شود یا نشود، که بستگی به شرایط و اوضاع امنیتی دارد، اما هیچ ترسی برای جنبش حماس وجود ندارد. جنبش حماس دارای نهادهای شورایی و اجرایی است و امور خود را طبق نظام داخلی خود اداره می‌کند.براین اساس، احتمال می‌رود که جنبش حماس برای آنکه مسیر مقاومت را با قدرت و قوت ادامه دهد نام رییس جدید را رسانه‌ای نکند، البته تحلیل فوق از موضع‌گیری اخیر عضو حماس دریافت می‌شود باز باید منتظر ماند و دید حماس چه عکس‌العملی نشان می‌دهد! آنچه مشخص است چراغ مقاومت در فلسطین و غزه روشن است و نه‌تنها هیچ خللی در کانون مقاومت ایجاد نشده بلکه امور با شیب بیشتر دنبال می‌شود.
حسین آجرلو، کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه زمانی ابزار دفاع جنبش حماس صرفا سنگ بود، گفت: اینکه ابزارهای حماس به موشک‌ها و پهپادهایی تبدیل شده است که عملیات بزرگ هفت اکتبر، طوفان‌الاقصی را اجرا می‌کند نشان می‌دهد عملا ترور هدفمند نمی‌تواند برای رژیم صهیونیستی دستاورد تاکتیکی داشته باشد، چراکه ساختارها و تشکیلات گروه‌های مقاومت به گونه‌ای است که قدرت بازیابی خود را در اسرع‌وقت دارند، اگرچه فقدان این رهبران تاثیراتی دارد اما برای گروه‌های مقاومت باتوجه‌به نوع عملیات و حرکات آنها، صرفا فرماندهی بخشی از عملیات‌های آنهاست و بخش عمده آن آرمان و ایدئولوژی‌های مقاومت است یعنی همان گفتمان مقاومت که موجب برانگیختن و فعال شدن جریان مقاومت می‌شود. وی درباره اینکه آیا پس از شهادت سنوار، نتانیاهو می‌تواند با صلح و سازش موفق به توافق تبادل اسرای صهیونیستی شود؟ اظهار کرد: اصولا مقاومت سال‌های سال، تجربیات متفاوت و متعددی در این زمینه داشته است. شاید تغییراتی در روند بحث راهبردها، راهکارها و تاکتیک‌های مقاومت اتفاق بیفتد و اسرای صهیونیستی در فرآیند آتش‌بس تبادل شوند اما همانطور که شهید سیدحسن نصرالله در یکی از سخنرانی‌های خود اشاره کرد «جنگ و کشتار عامل آزادسازی اسرا نخواهد بود، همانطور که قبلا نیز عامل آزادسازی نشده است.»
علیرضا مجیدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه هم تحلیلی درباره وضعیت حماس پس از ترور یحیی سنوار ارائه می‌دهد و می‌گوید: نحوه شهادت سنوار نیز به گونه‌ای بود که برای افرادی که می‌خواهند به‌عنوان مجاهد به حماس بپیوندند، انگیزه‌بخش است. درحقیقت شرایط امروز، حماس را به قبل از سال۲۰۰۷ (سالی که حماس با غلبه بر جنبش فتح توانست حکومت غزه را در دست گیرد) برگردانده است.
او با بیان اینکه از سمت دیگر این خشونت‌ها، کینه بخش دیگر جامعه فلسطینی نسبت به اسرائیل را بیشتر می‌کند و به آنان برای پیوستن به گروه‌های مبارزی مانند حماس انگیزه می‌دهد، تاکید کرد: از این رو فردای پس از پایان جنگ غزه، روزبه‌روز بیشتر شاهد افزایش تمایل جوانان فلسطینی برای پیوستن به حماس خواهیم بود.این کارشناس به این نکته اشاره کرد که اکنون تلاش حماس این است که در تشکیل حکومت بعدی غزه موثر باشد تا از لحاظ امنیتی بتواند از خود حفاظت و سازمان رزم خود را نیز تا حدی حفظ کند. اگرچه همه‌چیز به حکومت بعدی غزه و رویکرد آن نسبت به حماس بستگی دارد، اما در بدترین حالت هم وضعیت مقاومت در غزه از مقاومت در کرانه باختری بهتر خواهد بود.با نظرات و تحلیل‌هایی که کارشناسان و اعضای حماس ارائه می‌دهند می‌توان اذعان داشت حماس همانند حزب‌الله که پس از شهادت سید حسن نصرالله صحنه‌ای دیگری از مقاومت را رقم زد، در دوره جدید خود (پس از شهادت سنوار) برگ‌های نو از صحنه مبارزه رو خواهد کرد که طبیعتا برای صهیونیست‌ها دشوار خواهد بود.