۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۹

 مراسم بزرگداشت شکوه‌ قاسم‌نیا در حالی در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد که او با ابراز تاسف از نوع تربیت فرزندان نسل جدید، از خانواده‌ها خواست تا بگذارند کودکان کودکی کنند.

آگاه: شبی از شب‌های مجله بخارا به مراسم بزرگداشت «شکوه قاسم‌نیا»، نویسنده برجسته ادبیات کودک و نوجوان اختصاص یافت. مجید راستی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان در ابتدای این مراسم که شامگاه ۱۳آبان‌  برگزار شد، با بیان اینکه ادبیات خردسال را باید در آثار شکوه قاسم‌نیا جست‌وجو کرد، اظهار کرد: ایشان بدون سروصدا همیشه کار خود را پیش برده و هیچ‌وقت ادعایی در کار خود نداشته است. وی ادامه داد: خاطرات من در مورد خانم شکوه قاسم‌نیا به دوران کیهان بچه‌ها بر می‌گردد، آن زمان هر هفته دورهم جمع می‌شدیم و نوشته‌هایمان را برای هم می‌خواندیم. این نویسنده با اشاره به قصه «علی کوچولو» خاطرنشان کرد: بنده از ایشان خواهش کردم شعر «علی کوچولو» را بسرایند و پس از آن ایشان مشوق بنده برای نوشتن داستان‌های «علی کوچولو» بودند.
راستی همچنین یادآور شد: خانم قاسم‌نیا برای من به‌مثابه یک رمان است که خاطرات شیرین و زیبا در آن فراوان است. ایشان در مدیریت فرهنگی و دوستی‌هایشان یکرنگ بودند، پس از این همه سال احساس می‌کنم هیچ تغییری در شخصیت ایشان رخ نداده است. امیدوارم ایشان تا جایی که می‌توانند برای بچه‌ها کار کنند و دنیای کودکان را شاد کنیم. وی در پایان سخنانش با پیشنهاد به سه شورای کتاب کودک، انجمن نویسندگان و کانون پرورش فکری کودک و نوجوان گفت: امیدوارم این سه مجموعه به صورت مشترک خانم شکوه قاسم‌نیا را برای جایزه «ادبیات نسل جوان آلمان» کاندیدا کنند، زیرا حق ایشان است. 

جبار باغچه‌بان و توران میرهادی
راه را برای دیگران باز کردند
در بخش دیگری از این مراسم شهرام اقبال‌زاده، منتقد ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به اینکه انتخاب مدیر خوب فرهنگی بسیار حائزاهمیت است، تصریح کرد: انتخاب خانم شکوه قاسم‌نیا برای مدیریت فرهنگی بسیار درست بود، ایشان در شعر کودک و داستان‌سرایی و درک خوب دنیای کودک تلاش بسیار کرده است. وی ادامه داد: وقتی از ادبیات کودک یاد می‌کنیم باید از جبار باغچه‌بان شروع کنیم، سپس به سراغ توران میرهادی برویم، اینها راه را برای امثال شکوه قاسم‌نیا باز کردند، در واقع معلم خوب و الگو داشتن بسیار مهم است و شکوه قاسم‌نیا مدیون معلمان خود است. این منتقد ادبیات کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: خلاقیت، درک مطلب و استقلال، سه مولفه مهم برای یک دانش‌آموز است و وقتی یک دانش‌آموز، این سه را رعایت کند، کسی همچون شکوه قاسم‌نیا خواهد شد. اقبال‌زاده در ادامه بیان کرد: یکی از درخشان‌ترین کتاب‌های ضدجنگ «کاش یکی قصه‌اش را می‌گفت» است، جان کودکان بسیار مقدس است و آنها هیچ نقشی در جنگ ندارند و این کتاب به خوبی به این موضوع می‌پردازد. 
معلمان، سرمایه کشور ما هستند
قاسمعلی فراست، نویسنده و داستان‌نویس در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به اینکه برخی انسان‌ها دارای سواد و دانش هستند اما کسی آنها را نمی‌شناسد، گفت: برخی انسان‌ها دارای تریبون نیستند و هر روز در فضای مجازی خودشان را عرضه نمی‌کنند، این افراد را باید کشف کنیم و از آنها بیاموزیم. شکوه قاسم‌نیا از جمله افرادی است که دارای تریبون و به دنبال دیده شدن نیست، زیرا روح‌ او بزرگ است. وی ادامه داد: یکی از خوش اقبالی‌های خانم قاسم‌نیا این است که از ابتدا کار کودک انجام داده است. امتیاز اول ایشان پرداختن به شعر کودک و نوجوان است، امتیاز دوم معلمی‌شان است. امتیاز سوم‌شان هم این است که به دنبال تریبون نبوده است. این نویسنده ابراز کرد: شکوه قاسم‌نیا بر گردن ادبیات کودک و نوجوان ما حق دارد، دنیایی که ایشان برای کودکان و نوجوان ما متصور شد تاثیر کمی نبوده و نگاه کودکان ما را عوض کرده است. همه ما باید به وجود ایشان افتخار کنیم. تنها سرمایه کشور ما منابع طبیعی ما نیست، بلکه معلمانی همچون شکوه قاسم‌نیا هستند که نسل بشریت را در یک کشور رشد می‌دهند. 
در بخش دیگری از این مراسم، جعفر ابراهیمی، نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به شخصیت شکوه قاسم‌نیا اظهار کرد: بین من و خانم شکوه قاسم‌نیا همیشه همراهی و دوستی بوده و ایشان هم یک معلم خوب برای بنده و هم یک سنگ صبور بود و همیشه حرف‌های من‌ را در سکوت گوش کردند. وی با بیان خاطراتی از سال۵۹ و نویسندگی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، گفت: دغدغه اصلی شکوه قاسم‌نیا از ابتدا ادبیات کودک و نوجوان بود و در زمانی که کسی به شعر و ادبیات کودک و نوجوان توجهی نداشت ایشان جزو دغدغه‌های اصلی‌اش این حوزه بود و به همین‌ منظور بعد از «کیهان بچه‌ها» به سراغ «شاپرک» و «کلک» رفت.  ابراهیمی تاکید کرد: شکوه قاسم‌نیا چراغ ادبیات خردسال است و می‌توان‌ گفت ایشان فروغ ادبیات کودک و نوجوان است. وی افزود: خانم شکوه قاسم‌نیا حس کودکان و نوجوانان ما را با زبان شعر و داستان بیان کرد و امیدوارم ایشان تا سال‌های سال برای ما بنویسند. این نویسنده با اشاره به خاطراتی از دوران خانه شعر کودک خود با شکوه قاسم‌نیا شعری از همان دوران را خواند. 

رکورد ۴۰‌میلیونی شمارگان
محمد ناصری، مدیر مسئول نشریات رشد در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به مجله رشد، خاطرنشان کرد: یک دوره از فعالیت خانم شکوه قاسم‌نیا مربوط به سردبیری مجله «رشد کودک» است که حضور ایشان با قید و شرط‌های فراوان همراه بود اما حضورشان سبب خیر شد و ما رکورد ۴۰میلیون شمارگان را داشتیم. وی ادامه داد: شکوه قاسم‌نیا بسیار روی بداهه‌گویی تاکید داشته و هیچ‌وقت به شعرهای خود تعلق خاطر ندارند و اگر احساس کنند کاری دلچسب نیست آن‌ را کنار می‌گذارند. مدیر مسئول نشریات رشد در پایان سخنان خود یکی از داستان‌های کوتاه شکوه قاسم‌نیا را خواند. 
در بخش دیگری از این‌ مراسم، مرجان فولادوند، نویسنده کودک و نوجوان با بیان اینکه کسی که می‌خواهد برای کودک و نوجوان اثری تولید کند کار دشواری را در پیش دارد، اظهار کرد: خانم شکوه قاسم‌نیا ماهیت این سختی‌ها را درک کرده و بابت تمام زحماتی که ایشان در کیهان بچه‌ها کشیدند تشکر می‌کنم، چون ایشان و همکاران‌شان در دوران جنگ با کلمات‌شان پناهگاهی برای کودکان بودند. وی افزود: ایشان زمانی که به قله ادبیات کودک و نوجوان رسیدند از کار دست کشیدند، زیرا تصور می‌کردند که کارشان تکراری شده و با شجاعت کنار نشستند تا ایده جدیدی پیدا کنند و دوباره به ادبیات کودک و نوجوان جان تازه دادند. 
در بخش پایانی این مراسم شکوه قاسم‌نیا، نویسنده برجسته حوزه ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به اینکه آنچه به‌عنوان موفقیت در کار خودم پیدا کردم به خاطر الهامی است که از بچه‌ها گرفتم، بیان کرد: من یک دانشجوی رشته علوم سیاسی بودم و هیچ ارتباطی با ادبیات نداشتم اما من به حرف دلم گوش دادم و به سراغ ادبیات آمدم. وی ادامه داد: امشب برای من افتخار بود که در کنار شما باشم اما بیش از همه امشب به‌خاطر ادبیات کودک و نوجوان آمدم تا بیشتر به این حوزه توجه شود. این نویسنده یادآور شد: ما بچه‌هایی را به جامعه تحویل می‌دهیم که مایه تاسف است، ما نباید آنچه را خودمان به دست نیاوردیم از بچه‌های خود انتظار داشته باشیم. جامعه ما کودک‌ساز نیست، ما از فرزندان خود انتظار داریم شبیه یک انسان بزرگسال رفتار کنند درحالی‌که یک کودک باید کودکی کند و همه تلاش من در طول این سال‌ها این بود که به کودکان بفهمانم کودکی کنید.