آگاه: لاریجانی پنجشنبه در رأس هیاتی تهران را به مقصد شام (سوریه) ترک کرد و با مسئولان بلندپایه این کشور عربی به رایزنی و تبادلنظر پرداخت. او در جریان سفرش ابتدا با «حموده صباغ» رییس مجلس جمهوری سوریه دیدار کرد و پس از آن به کاخ ریاستجمهوری سوریه رفت. در دیدار فرستاده ویژه رهبر انقلاب با بشار اسد، تحولات منطقه بهویژه تشدید اقدامات رژیم صهیونیستی و تهاجم مستمر به فلسطین و لبنان و لزوم توقف آن مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، روابط دوجانبه بین دو کشور و راههای تقویت آنها بهمنظور تامین منافع ملتهای دو کشور و مردم منطقه بررسی شد.
رییسجمهور اسد بر پایبندی به حقوق تاریخی فلسطینیان و حمایت از ایستادگی ملتهای فلسطین و لبنان با تمامی امکانات، پایان دادن به کشتار و جلوگیری از جنایات نسلکشی تاکید کرد.
از سوی دیگر، لاریجانی با تاکید بر حمایت ایران از سوریه و آمادگی برای انواع همکاریها، نقش محوری سوریه در منطقه و لزوم تقویت این نقش در راستای منافع کشورهای منطقه و ملتهای آن را مورد تاکید قرار داد. مشاور و فرستاده ویژه رهبر انقلاب در سوریه حضور داشت که حوالی ساعت ۱۵:۱۵ روز پنجشنبه رژیم صهیونیستی دو نقطه دمشق را بمباران کرد؛ یکی داخل شهر و دیگری حاشیه؛ این عملیات تروریستی زمانی رخ داد که لاریجانی با رییس مجلس سوریه دیدار داشت. فاصله انفجار تا جلسه بیش از سه کیلومتر بود که البته این فاصله را نزدیک تلقی نمیکنند.
با این حال نماینده ویژه رهبری ضمن ابلاغ سلام رهبر انقلاب اسلامی، نکات موردنظر را با مسئولان سوری در میان گذاشت و بار دیگر بر حمایت ایران از جبهه مقاومت و سوریه تاکید کرد. لاریجانی همچنین در پایان سفر به سوریه به زیارت حرم حضرت زینب(س) مشرف شد.
دومین مقصد سفر علی لاریجانی، بیروت بود. او در حساب کاربریاش ضمن اعلام این خبر نوشت که برای دیدار با مقامات عالی لبنان از دمشق به بیروت پرواز خواهم کرد. روز جمعه ساعت۱۰ صبح پرواز مشاور رهبر انقلاب در فرودگاه رفیق حریری بر زمین نشست و او بلافاصله با رییس مجلس و نخستوزیر این کشور دیدار کرد. سرانجام وقتی مذاکرات او با مقامات لبنانی پشت درهای بسته به پایان رسید در جمع خبرنگاران حضور یافت و به تشریح سفرش به لبنان پرداخت و به نکاتی مهمی اشاره کرد. لاریجانی در کنفرانس خبری اظهار کرد: ما وظیفهای برای خود میدانیم که از ملت لبنان و خواستههایشان حمایت کنیم و امیدواریم هرچه زودتر شرایط این کشور بهبود پیدا کند و مردم عزیزی که از مناطق جنوب مجبور شدند به بخشهای دیگری بروند بتوانند به خانههای خود بازگردند.
او با بیان اینکه سفر بنده برای این بود که بگوییم ما در همه شرایط از ملت لبنان و مسئولان این کشور حمایت میکنیم و طبعا رایزنیهایی برای حل مسائل با مسئولان لبنانی داشتیم، ابراز امیدواری کرد که مشکلات و آلام مردم لبنان بهزودی برطرف شود. وی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه «آیا میخواهید سندی را که دیروز به دست سفیر آمریکا به مسئولان لبنان داده شد به هم بزنید؟» تصریح کرد: ما دنبال برهمزدن چیزی نیستیم. ما دنبال حل مسائل هستیم. ما در همه شرایط پشتیبان ملت لبنان هستیم.
آنانی که اوضاع را برهم میزنند نتانیاهو و دارودسته او هستند. دوستان و دشمنانتان را بشناسید. مشاور مقام رهبری در واکنش به پرسشی مبنیبر اینکه «آیا پیامی از رهبر انقلاب به نبیه بری داشته است»، این موضوع را تایید کرد. بههرحال سفر لاریجانی از این حیث مهم ارزیابی میشود که او حامل پیام رهبر انقلاب به مردم و دولت لبنان بود؛ این پیام برای منطقه، حزبالله و لبنان اهمیت دارد.از سوی دیگر، علی لاریجانی که نتوانست در انتخابات ۱۴۰۳ دوباره از فیلتر شورای نگهبان عبور کند مجددا با این سفر در سپهر سیاست و صدر اخبار قرار گرفت. از سوی دیگر، او با عرصه سیاست خارجی نیز غریبه و به عبارت دیگر نامحرم نیست و پیش از این در مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی و ریاست مجلس، مذاکرات فشرده و حساسی را با مسئولان کشورهای مختلف انجام میداد و اینبار قرعه به نام او افتاد تا مُهرههای پازل ایران در منطقه بهویژه دو کشور نام برده شده را تکمیل کند.
لاریجانی پیشتر در سال۹۷ که دولت تدبیر و امید روی کار بود، نیز ماموریت مهم بازسازی روابط خارجی ایران، با چین را برعهده گرفت. پکن در آن برهه از نوع رفتار دولت وقت که خود را مستظهر به برجام و مستغنی از ارتباط با چین -و ایضا روسیه- میدید، شدیدا گلایهمند بود و پس از خروج ترامپ از برجام، تهران مجددا مترصد گردش به شرق و رفع سوءتفاهمها شد.
به همین منظور، لاریجانی اسفند۹۷ به پکن رفت و دور جدید رفتوآمدها با چینیها را بنیان نهاد؛ بنیانی که دو سال بعد، به امضای سند راهبردی ۲۵ساله ختم شد و فصل جدیدی از روابط تهران-پکن کلید خورد.
اکنون او به شام و بیروت رفته تا از چشماندازهای جدیدی که باید پیش روی دو کشور قرار گیرد، سخن بگوید. از قبل نیز پیرامون این سفر در نهادهای بالادستی بحث و مذاکره شده بود و لاریجانی در مقام اجرا مامور شد تا پیامهای ایران را به گوش آنها برساند؛ از این رو سفر لاریجانی همانند سفر عراقچی و قالیباف مهم و از ضریب بالایی برخوردار بود.
۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷
منطقه روزهای حساسی را میگذراند و جمهوری اسلامی ایران در دو عرصه «میدان» و «دیپلماسی» حضوری فعال و تاثیرگذار دارد؛ ابتدا عباس عراقچی به سوریه و لبنان سفر کرد و پس از او شاهد دیپلماسی پارلمانی رییس مجلس در سفر به بیروت بودیم و حال نوبت به علی اردشیر لاریجانی، مشاور رهبری رسید که راهی دمشق و بیروت شود. سخنگوی وزارت امورخارجه چهارشنبه هفته گذشته در گفتوگو با خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) از سفر مشاور رهبری به سوریه خبر داد. دستور سفر، بررسی آخرین تحولات منطقه و روابط دوجانبه در گفتوگو با مقامهای سوری اعلام شد.